13 книжок, від яких неможливо відірватись

Кожному знайомо: починаєш читати книгу, а вона не йде. Є два варіанти подальшого розвитку подій: або просто лишаєш книжку на півдорозі, або через силу дочитуєш, не отримуючи особливого задоволення. Це все – не про наступні 13 книг. Якщо ви почнете їх читати, то просто не зможете зупинитись.  

А якщо берете участь у бінґо, це підказка до завдання номер 7.

Світла й добра, сумна й зворушлива – розповідь Ельзи про жителів її багатоквартирного будинку не відпустить вас до останньої сторінки. Втративши найкращого друга, свою бабусю, маленька Ельза виконує залишені їй рідною людиною вказівки, водночас розкриваючи другорядних героїв книги та дізнаючись, за що може її бабуся просити в них вибачення. Хоча навряд вірно називати героїв другорядними, адже душевність автора виводить всіх мешканців будинку Ельзи на перший план, споріднюючи їх з читачем. З кожним персонажем Бакман знайомить читача через їх власну казку – але ж всі ми знаємо, скільки в казках життєвої правди, а інколи й трагедії…

Захоплива історія одинадцятирічної Морріґан подарує читачам декілька годин пригод та магії, а осінь – саме час для такого читання. Прокляття, що висить над міс Кроу, не дає дівчинці надії потрапити до школи або навіть просто заприятелювати з кимось, єдине відоме її майбутнє – загибель з кінцем Ери, яка триває 12 років. От-от Морріґан зіткнеться з неминучим… Або ні? Несподівано дівчинку втягують у вир пригод та відкриттів, де можливо все, а вона – не проклята, а особлива. Та навіть у цьому новому світі не обійтись без небезпек – але тепер вони не такі страшні Морріґан, котра знаходить друзів та саму себе 🙂 Читачі, які виросли на Поттеріані, безумовно проведуть паралелі в сюжетах, але ознайомитись з такою варіацією на тему безумовно цікаво.

Що трапиться, якщо одного дня Смерть вирішить взяти собі в допомогу помічника? А якщо взагалі вирішить відпочити та самоусунеться від обов`язків Жнеця? Вірно – вся робота впаде на плечі юного та недосвідченого Морта! В силу віку Морт досить ідеалістично дивиться на речі, тож вважає, що інколи не мусить забирати тих, чий час прийшов. Але хлопець поки не розуміє, до чого можуть призвести такі його ухиляння від обов`язків Смерті – адже Жнець, в першу чергу, має бути неупередженим… Як завжди у Пратчетта, важливі теми обіграні з гумором та навіть екшном, що точно не дасть відкласти його книгу в сторону 🙂

«Садові чари» Сари Еддісон Аллен – саме те, що необхідно сірого дня восени. Ідеально – з горнятком чогось теплого та під пледом, аби історія сестер Уеверлі вас зігріла повністю. Як може бути інакше, якщо мова в книзі піде про магічні здібності, від яких не втікти й на край світу? А ще тут присутня абсолютно чарівна яблуня, проте поки незрозуміло, чи варто куштувати її плоди – адже яблука покажуть вам найсильніший момент життя, а все інше після цього може здаватись прісним…

Це історія про родинні почуття, пошуки себе та підтримку. А ще, мабуть, про те, що магія – в кожному з нас 🙂

Пронизана духом вікторіанської Англії, «Моя кузина Рейчел» стане чудовим напарником для читання восени. Загадкова смерть; не менш загадкова головна героїня; ідеалістичний юнак; похмурий маєток – комбо! Маєте роман, що захопить з першої сторінки, а шикарне оформлення від КСД робить його ще привабливішим для читача. Разом з Філіпом, тим самим ідеалістом, ви будете намагатись зрозуміти Рейчел та її мотиви – чи тендітна вдова вбила старшого брата Філіпа, чи ж вона невинне ягня? Що приховується за її зовнішністю та що ховає гострий розум?

Дю Мор’є може ставити питання, не даючи на них відповідей як автор – та тим захопливіші її романи, просякнуті епохою, коли жінкам подавали руку, а в старовинних маєтках панували дворецькі.

Як багато ви знаєте про всесвітньо відомого, легендарного письменника? Змістовна праця Катакіса стовідсотково відкриє вам щось нове про Гемінґвея, адже тут наведені не просто біографічні дані, а й листування Ернеста, відомі та не дуже архівні фото та документи. Дійсно артефакти!

Крім того, до створення книги долучились син та онук Гемінґвея – тож ця неймовірно оформлена праця дійсно буде змістовною та відкриє вам нові, невідомі сторони  життя та думок письменника.

Широко відомий своєю серією детективів про Харрі Холле, в новій книзі Несбьо вирішив покорити жанр трилеру. Ще й адаптувавши Шекспіра при цьому, як можна судити з назви 🙂

Події в сучасному «Макбеті» відбуваються на тлі боротьби поліції з наркобаронами у повоєнному містечку. Більше того, наркобарони й між собою ділять сфери впливу, тож боротьби в книзі буде багато. Як і жадоби, амбіцій та ненависті – втім, і кохання. Вибухова суміш для осінніх вечорів!

Детектив? Історія кохання? Курс письменницької майстерності? Жоель Діккер, здається, поставив собі за ціль вдовольнити всі можливі смаки майбутніх читачів.

Оповідь, яка сягає корінням до подій тридцятирічної давнини, з перших сторінок занурює у вир таємниць та забороненого кохання у маленькому містечку Аврора. Розібратись, що тут трапилось колись давно, вирішує Маркус Гольдман, який шукає натхнення для своїх творів. Чи вдасться йому це та що трапилось з Нолою – дізнаєтесь завдяки цьому грубасику, який, незважаючи на об’єм, ковтається за кілька днів.

Збірка оповідань та повістей, зібраних під обкладинкою «Ночеліта», – нагадування поціновувачам творчості того-самого-Мартіна, що починав письменник не з фентезі, а з фантастики. Втім, тут знаходимо не лише безодні космосу, а й напруженість, властиву гарним психологічним трилерам, з ноткою загадки, характерної детективам.

Про якість зібраних під обкладинкою творів свідчить хоча б те, що «Пісня до Лії», яка ввійшла до збірки, отримала премію Г‘юґо за найкращу повість 1975 року. Хоча чи потрібно доводити любителям творчості письменника, що його твори не дають відкласти себе в сторону?

Новинка від автора, котрого називають українським Стівеном Кінгом, захопить і тих, хто прочитав всі книги Кідрука, і тих, хто ще не знайомий з жодною.

Літак, що розбився в горах; декілька абсолютно різних та чужих один одному людей, що вціліли; виживання в надскладних умовах – коротко про те, що вас очікує під обкладинкою. Як далеко готова зайти людина заради власного порятунку та де втрачається людськість? Страшно та напружено – не через жахастики, а через поведінку людей.

Читаючи, не можеш не приміряти ситуацію на себе – і це характеристика сильного твору, коли автор підводить читача до незручних, але важливих запитань.

Харарі – автор, що розриває шаблони та ставить перед читачами такі питання, про які ті раніше могли й не замислюватись. Звісно, його останню книгу українські книголюби дуже чекали – і не були розчаровані. Шквал захоплених відгуків натякає, що праця Харарі не змусить нудьгувати тих, хто обере її для читання. Воно буде захопливим!

Чому навчило нас минуле та що відбувається сьогодні? Як алгоритми впливають на наше життя? Чого чекати від технологій у майбутньому? Все це, а також роздуми про політику, тероризм та міжнародні стосунки спонукають мислити, вмикати логіку та відключати упередженість. І не відкладати, поки не дочитаєш 🙂

Королева детективу автоматично потрапляє до всіх збірок, що включають захопливі книги, тож і ця підбірка не стане виключенням. Пуаро та його вуса виступають проти таємничого вбивці, котрий не лише забирає життя в абсолютно непов’язаних між собою жертв, але й перед кожним вбивством дає на нього натяки. Ще й кому – самому Еркюлю!

Все, що знає самовпевнений бельгієць – жертви обираються за алфавітом. Прив’язки до місця або професії для вирахування наступного нещасного немає. Хоча… Ось же ідеальний підозрюваний – дивний та смиканий продавець панчох, містер Олександр Каст. Все вказує на те, що саме він коїть злочини, та й сам Каст не заперечує вину…

Але ж хіба в леді Агати все може бути так просто? Якщо все очевидно – точно ні! Поки не дочитаєте до фінішу та не дізнаєтесь, ХТО, точно не зможете відкласти цю книгу 🙂

Шикарно оформлене перевидання всім відомих творів про саркастичного Шерлока від А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА – чудовий привід для того, щоб знову зануритись з головою в пригоди. Політичні махінації, зради та злочини, вбивства – Голмс розгадає все завдяки своєму напарнику Вотсону. Ну, або майже все 🙂

Послухати про натовп рудоволосих та загадкову беззмістовну роботу; розшифрувати дивні символи, схожі на наскельний живопис; скуштувати (або ні) різдвяних гусаків та знайти коштовності; бігти по трясовині, рятуючись від пекельної собаки… Не злічити все, що пережив найвідоміший детектив світу!

Ці історії супроводжували нас з дитинства, проте ніколи не втрачали свої чари – чи то через саркастичність та харизму Голмса, чи то через вірність Вотсона, чи то через їх дружбу. Якою б не була причина, оповідання про чоловіка з люлькою з Бейкер-стріт закутають вас у тепло давно відомих і таких же неймовірних, як і раніше, історій.

Оксана Ласка
Економіст за фахом, книгоман за велінням душі. Постійний шукач гармонії, внутрішнього дзену та місцин зі смачною кавою в Києві. Щодня подорожую тисячами світів завдяки історіям під обкладинками. Нюхаю книги та ловлю на шкірі мурашки від цього. Шанувальниця Кінга, Крісті, Пратчетта та Геймана. Фентезі та детективи – моє усе. Полюбляю нон-фікшн та класику дитячої літератури. Пишу про прочитане в Інстаграм, щосезону збираю таких самих шалених книголюбів для участі у Книжковому сюрпризі по Україні
http://www.instagram.com/wanderlust_reading/

206 thoughts on “13 книжок, від яких неможливо відірватись

    Залишити відповідь