Найкращі українські трилери року. Суб’єктивний топ трилероїда

Кожною п’ятою прочитаною книгою у 2018 році у мене був трилер, а це, зачекайте, трохи більше тридцяти. Приємно, що нарешті вагоме місце серед них посіли книжки українських авторів, кожна з яких виявилась пристойним чтивом, а деякі — справжніми перлинами.

Психіатр Андрій Левинський перебуває на межі зриву, тому друг-кардіолог примусово відправляє його у відпустку. Чоловік вирушає у Карпати, до хатини, яку йому залишили дід і баба. Але там він не знаходить обіцяного спокою, адже сільський побут тривожить низка страшних злочинів: таємнича смерть війта збурює громаду, та, як виявляється, стає тільки початком великої інтриги, яка зацікавить навіть Інтерпол. А розслідувати злочини будуть психіатр Левинський та його товариш-слідчий Белей.  

Білий Попіл – хутір, де панують забобони і таємниці. Приватний детектив Тарас Білий, якого наймають розслідувати вбивство панночки, стикається з зачиненими дверима, недомовками та натяками, які тільки заплутують його. Злочин оповитий містичною аурою у кращих традиціях гоголівського “Вія”, але ж мусить бути якесь логічне пояснення, його й намагається знайти Тарас Білий. “Білий Попіл” – перший за багато років український детектив у стилі нуар, який безумовно заслуговує на вашу увагу.

У Піщаному зникають люди. Їх не знаходять, але одного разу випадково натрапляють на тіло молодика Євгена – хлопця Яни, з яким дівчина втекла з дому. Мати починає пошуки зниклої доньки, але в поліції до її слів не надто прислухаються, тому вона підключає до справи колишнього міліціонера Вадима Чотара, який має особистий інтерес у розкритті зникнень людей біля Піщаного. Його вабить закинутий пансіонат, який вже давно зажив слави лихого місця. 

Дві паралельні історії, два далеких світи химерно сплітаються у психологічному трилері. Сучасність і початок минулого століття зустрічаються у містечку Ж., щоб стати трагедією для родини Казимири – страшна почвара переслідує єдину доньку. Мара нападає, коли дорослих немає поруч – хто полює на дитину? Тим часом авторка показує іншу сюжетну лінію: приречене кохання служниці і пана. Ці історії якось пов’язані, але яким чином і коли вони перетнуться? 

Вам подобаються трилери, у яких сюжет кілька разів стає з ніг на голову? “Пластилін” — один з таких. Під час святкування дня радіо гине цілий колектив. Колишній колега Віталик Кекс прагне розшукати винуватця і помститись за товаришів. Він робить багато нелогічних кроків, плутається під ногами у поліції і все більше і більше заплутується у розслідуванні. Він свято вірить, що наближається до розгадки, але це черговий вибрик його інтуїції. Кінцівка вас відверто шокує.

Однойменний військовий бойовик став хітом у кіно. Бойове завдання – знайти і затримати крота, ворожого розвідника, який навів сепаратистів – вони знищили всіх, хто їхав у маршрутці до Веселого. Команда Антона Саєнка, яка працює під прикриттям саперів, має вистежити Ходока – одіозну постать у російській армії. Для Антона Саєнка операція стає дуже особистою, адже Веселе – його рідне село, де він знає кожен перелаз, та це не рятує розвідників від зради та смертельної небезпеки. 

Життя Олега Кобзаря вмить змінюється, коли вранці він бачить у своїй квартирі бездиханне тіло і одразу стає підозрюваним номер один. Колишньому поліцейському доводиться ховатись не тільки від колишніх колег, а й від найманців, які прагнуть його вистежити. Щоб позбутись загрози, Кобзареві потрібно самому знайти вбивцю. Йому важко впоратись самотужки, та несподівано він знаходить союзницю – слідчу Віру Холод, яка вірить у невинуватість Кобзаря.

Юна дослідниця Інга їде до Млинника, щоб краще ознайомитись з творчість таємничого етнографа Ґустава Калігуси. Дівчина ще не підозрює, що запрошення від краєзнавців наразить її на величезну небезпеку. Вона мимоволі підпише контракт кров’ю та вже не зможе втекти з провінційного містечка. Фольклорні мотиви, містика та ритуали, і раптом Інга перестає відрізняти реальність та фантасмагорію світу Калігуси. Що такого ховає його кабінет і як з нього вибратись? 

Книжка, яка схожа на гостросюжетний серіал, кожна серія закінчується на найцікавішому моменті. Дітьми Сашко, Антон, Марічка і Катя присягли, що будуть щасливими та не ворогуватимуть, але доросле життя внесло свої корективи. Сашко — тепер Алекс — виїхав з батьком до США і став банкіром. Марічка здобуває достаток вродою. Катя та Антон живуть у громадянському шлюбі. Вони знову зустрічаються через два десятки років. Зламана присяга стає початком кінця для одних, інші ж знаходять своє “все буде добре”.

Бурштинова лихоманка – топова тема у медіа, але літературні твори їй ще не присвячували. Перша спроба влучає одразу в ціль. Сонячний камінь змінює людей, позбавляє людяності, годує все те нице, що ховається у сутінках свідомості. Корумпована система, мафія, яка має з цього зиск, та прості люди, які вибирають незаконний бізнес, щоб годувати сім’ї та сподіватись на краще життя. Місцеві легенди та наївне мистецтво – ось ще одна важлива деталь з бурштину. 

Найсвіжіший роман від майстра технотрилерів. Цього разу Макс Кідрук підготував для нас авіакатастрофу. Він стикає в салоні літака дуже різних пасажирів: українку, яка мріє знову побачитись з чоловіком-атовцем, і росіянина, який згадує кохану, що була на сумнозвісному боїнгу, збитому сепаратистами; футболіста та політика… дітей, які подорожують вперше. Літак злітає і починає тріщати. Вже зовсім скоро він лежатиме підтятим птахом серед гір, а ті, хто вціліє, боротимуться за виживання. 

Новий роман франківського письменника розповідає про загадкову пожежу у будинку коваля. На згарищі знаходять обгоріле тіло. Але це не коваль Борис Циганчук, а невідомий. Поліцейський Артем Нагорняк дізнається, що коваль кількома днями раніше повіз свої роботи до Франції на виставку, куди його запросив знайомий професор. Майору потрібно з’ясувати, хто загинув у вогні? І хто ж цей таємничий професор Вознесенський, обличчя якого ніхто не бачив…

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

10 thoughts on “Найкращі українські трилери року. Суб’єктивний топ трилероїда

    Залишити відповідь