Найкращі книжки Запорізької толоки 2017

Книжкове життя триває не лише у Києві та Львові, а й у Запоріжжі! 27-28 жовтня там відбувся книжковий фестиваль Запорізька толока. Журі фестивалю також обрало найкращі книжки. Цього року на конкурсі представлено 151 видання. З них було визначено 31 переможця у 6-ти номінаціях. 


Цього року в конкурсі беруть участь 17 українських видавництв. Разом це 151 книжка, серед них дитячі та підліткові, українська й перекладна художня література, публіцистика та есеїстка, мистецькі видання й арт-буки. Рекордсмени серед учасників конкурсу – «Видавництво Старого Лева» і «Апріорі», що подали 37 і 27 книжок відповідно.

Найпопулярнішими виявились категорії «Українська художня література» – 47 назв, «Есеїстика, публіцистика, мемуаристика, література факту» – 37 назв. Також видавництва охоче номінують дитячі видання: загалом це 22 книжки. Серед цікавинок цієї категорії – збірка «Геть дорослих!» білоруського поета Сергія Прилуцького (переклад з білоруської Олени Степаненко), що видана цілком дорослим видавництвом «Люта справа». Ще 13 книжок подано в номінації «Підліткова література», яка була вперше виокремлена цього року.


Дитяча література


Лауреати: Видавництво Старого Лева» за книгу «Життя і сніг» автори Мар’яни і Тараса Прохасько; Видавництво «Кальварія» книга «Ресторан, де виконують побажання» японського письменника Кендзі Міядзава; Окрему відзнаку запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач» отримує видавництво «Апріорі» за книгу «Помста Баби Яги», Василь Шкляр.


Підліткова література


Лауреати: Видавництво «Артбукс» за книгу «Глосарій моди. Ілюстрації одягу українських дизайнерів», автор Яна Подосєльнік; «Видавництво Старого Лева» за книгу «Старшокласниця. Першокурсниця», автор Анастасія Левкова; Спеціальну відзнаку Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва отримало видавництво «Час майстрів» за книгу «Самійло».


Мистецька література


  • Переможець: книга Миколи Біляшівського «Українське народне мистецтво» (Видавець Олександр Савчук).

Лауреати: Видавництво «Люта справа» за фотокнижку «Через війну. Погляд волонтера» автор Дмитро Муравський; Видавництво «Смолоскип» за книгу «Стефанія Шабатура: нескорений дух творчості»; Видавництво «Дике поле» за книгу «Заповідник «Кам’яні могили» природна та духовна святиня України».


Переклади іноземної художньої літератури


Лауреати: Видавництво «Кальварія» за книгу «Зміїна сорочка» Грігола Робакідзе; Видавництво «Дискурсус» за книгу «Сараєво для початківців» Озрена Кебо.


Історична публіцистика та есеїстичні видання


Лауреати: «Клуб сімейного дозвілля» за книгу «Убивство в Мюнхені. По червоному сліду» Сергія Плохія; Видавництво «Апріорі» за «Афористичні етюди» Андрія Содомори; Видавництво «Апріорі» за видання «Іван Боберський», автори Андрій Сова, Ярослав Тимчак; Видавництво «Смолоскип» за «Нариси про повстання 30-х років в Україні»; Видавництво «Кліо» за переклад книжки «Свята Русь» Алена Безансона.


 Українська художня література


  • Переможець у категорії Проза: книга Вікторії Амеліної «Дім для Дома» (Видавництво Старого Лева).
  • Переможець у категорії Поезія: Галина Крук «Доросла» (Видавництво Старого Лева).

Лауреати категорії художня література: Видавництво Старого Лева» за книгу «Довгі часи» Володимира Рафєєнка та «Поезія Келії» Костянтина Москальця; Видавництво «Люта справа» за книгу «Череп» Олега Шинкаренка; Видавництво «Дике поле» за книгу «Категорія sacrum» Олександра Медька; Відзнаку Запорізької універсальної наукової бібліотеки отримує видавництво «Легенда» за антологію українських письменників Донбасу «Порода».


Книга, що найбільше відповідає лейтмотиву фестивалю та цінностям Запорізької книжкової толоки – «Дім для Дома»  Вікторії Амеліної (Видавництво Старого Лева).

І цьогоріч Гран-прі конкурсу отримало Видавництво Старого Лева за книгу Романи Романишин й Андрія Лесіва «Голосно, тихо, пошепки».


Джерело: z-city.com.ua


Читати: 28 книжок, які потрапили до Довгого списку Книги року ВВС-2017

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

26 thoughts on “Найкращі книжки Запорізької толоки 2017

    Залишити відповідь