Найкращі дитячі та підліткові книжки 2016 року за “Рейтингом критика”

1 лютого літературні критики та фахівці видавничої справи обрали найкращі книжки у жанрі дитячої та підліткової літератури. 


У довгому списку РК журі розглянуло понад 120 книжок від великих та малих видавництв України.

До журі РК цього року ввійшли критики дитячої літератури, письменники, перекладачі та редактори профільних ЗМІ: Ірина Батуревич («Читомо»), Зоя Жук (редакторка, критик, письменниця), Міра Київська («Букмоль»), Марія Семенченко (BOOKa, «Книженя»), Ірина Троскот («Літакцент»), Оксана Хмельовська («Читомо»), Володимир Чернишенко (перекладач, критик), Олеся Мамчич (письменниця, викладачка), Анна Третяк («Барабука»).

«Рейтинг критика» – це незалежна щорічна ініціатива українських критиків, дослідників та ЗМІ, що пишуть про дитячу літературу. Її мета – формувати прозорі та фахові поради для читачів, бібліотекарів, педагогів та всіх зацікавлених дитячою літературою. Оцінюючи книжки, журі керується спеціально розробленими, сучасними, фаховими критеріями, що спираються на провідні світові дослідження дитячої літератури та враховують не тільки естетичну вартість і зміст тексту та ілюстрацій, але й ідеології та поліграфічне втілення. «Рейтинг критика» – єдиний книжковий топ, де бали, зауваги та критерії оцінки публікуються відкрито.


1

Книжки для найменших (0-3 роки)

Кучеряві повертаються у місто / Мар’яна Прохасько. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
Кучеряві думають, що робити в дощ / Мар’яна Прохасько. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

Ви думаєте, що книжка – це передовсім текст? Або, принаймні, текст з ілюстраціями? Думаєте, що читати можна тільки слова? А спробуйте прочитати малюнки і розповісти цю історію своїм дітям. Або послухайте, як вони описують те, що бачать на ілюстраціях, і яка історія складається у них. Чи зробіть це разом. Ця книжка про звичайну сім’ю Кучерявих. І навіть якщо ви не кучеряві, з вами, можливо, трапляються схожі пригоди. Отже, вам час познайомитися.

Книжки-картинки (4-8 років)

Зубр шукає гніздо / Оксана Була : текст та ілюстрації. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016

Книга «Зубр шукає гніздо» вийшла української мовою завдяки «Видавництву Старого Лева» у серії «Книги з кольоровими ілюстраціями». Авторка книги — Оксана Була — плідно праціє з видавництвом у якості ілюстратора. Її пензлю належать такі книги, як «Хто росте у парку», «Мій тато став зіркою» та «Середина світу». Ці видання були високо оцінені міжнародним каталогом «Білі круки».

Поезія для дітей

Шалахмонеси / Григорій Фалькович ; ілюстрації Пінхаса (Павла) Фішеля. — Київ: Дух і Літера, 2016.

Подарунковий великоформатний варіант видання дитячих віршів відомого українського поета Григорія Фальковича. Веселі й мудрі вірші відразу хочеться вивчити. У «Шалахмонесах» можна читати вірші і можна читати малюнки, виконані в стилі оформлення середньовічних манускриптів. Копітка робота над книгою зайняла у художника Павла Фішеля більше п’яти років. Було задіяно найкраще друкарське обладнання в Києві, щоб отримати об’ємний друк. Відкрийте книжку і ви дізнаєтеся, що трапилося з курочкою, яка зробила манікюр, чому діти люблять ходити в театр і ще багато чудових історій.

2

Проза для дошкільного та молодшого шкільного віку

Хто росте у парку / Катерина Міхаліцина; ілюстрації Оксани Були. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016.

Це невеличка історія про важливі речі: про зростання і пошук себе, про схожість і несхожість та важливість мати поряд когось, хто хоч трохи і хоч у чомусь до тебе подібний. А ще – про дерева навколо нас, повз які проходимо, та не завжди знаємо, хто це тут росте. Тому книжка стане в пригоді всім, хто хоче знати на ім’я найпоширеніші паркові дерева, навчитися розрізняти їх: у казковій ігровій формі завдяки чудовим ілюстраціям так легко запам’ятати, як вони виглядають, яка у них кора, насіння, листя, цвіт.

Проза для середнього шкільного віку

Сім нескладух Говорухи / Саша Кочубей. – Київ: Фонтан казок, 2016.

Височенна як жирафа однокласниця Єва, образившись на Андрійка Говоруху (шкільне прізвисько Андроїд), напророчила йому сім неприємностей – нескладух. І ось вони починають збуватися – і хлопець усе дужче нервує, через що раз у раз потрапляє в усе кумедніші ситуації. Аж доки раптом не з’ясовується, що насправді… Говоруха з Євою одного зросту, а рахувати веснянки на обличчі дівчинки дуже навіть цікаво!

Книжки для старшого шкільного віку

Задзеркалля / Оксана Лущевська. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки… Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче?

3

Пізнавальні книжки

Франко від А до Я / Богдана Тихолоз, Наталя Тихолоз ; ілюстрації творчої майстерні «Аґрафка». — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

«Франко від А до Я» – винятковий арт-бук, книжка для дітей (і не лише для них), завдяки якій знайомство з Франком стане початком дружби на роки. В цій книзі багато фактів, гумору, вміння дивитися на себе та інших без зайвого пафосу, а ще стільки цікавого і раніше незнаного. Візуальна складова книжки – заслуга творчої майстерні «Аґрафка» (Романа Романишин, Андрій Лесів). Текстова – Богдана та Наталії Тихолозів. Ця книжка – про Франка: стильного, молодіжного, близького. Вона – чудовий приклад того, як варто знайомити класиків і читачів, щоб вони полюбили один одного.

Перевидана класика

Не будь, мала, козою / Платона Воронько ; ілюстрації Костя Лавро. — Київ: Абабагаламага, 2016.

Найвідоміші дитячі вірші улюбленого поета української малечі, проілюстровані популярним українським книжковим графіком Костем Лавром. Це розширене видання книжки, яка виходила 2015 року під назвою  «Падав сніг на поріг».

Спеціальна відзнака журі за дебют

Солоні поцілунки / Ольга Купріян. — Київ: ВЦ «Академія», 2016.

Навіть і подумати не могла Мілка, що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем. На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким. Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не зрозуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз…


Читати: 30 новинок січня від українських видавництв

Читати: Топові дитячі книжки 2016 року: п’ять видань за версією БараБуки

Читати: Найцікавіші книжки року. Версія блогерів


Джерело: Читомо

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

26 thoughts on “Найкращі дитячі та підліткові книжки 2016 року за “Рейтингом критика”

    Залишити відповідь