Найкращі друзі дівчат і реперів

Розгадайте загадку. Що об’єднує британську королівську родину й американських реперів? Що може бути спільного між кровопролитними війнами на Африканському континенті й славою найвідоміших голлівудських кінозірок? Що є виплеканим символом відданості й марнославства, добробуту й безумства, краси й холоднокровної жорстокості? Діаманти. Діаманти. Діаманти.


Я – людина, байдужа до прикрас, і ніколи не цікавилася діамантами зі споживацького погляду. Але “Блиск і полум’я. Біографія діамантів” авторства Рашель Берґстін захопила мене й переконала, що навіть якщо цілком абстрагуватися від ювелірної індустрії, діаманти цікаві тим, що вже давно присутні в культурі й вічно поблискуватимуть там своїм холодним вогником. Як виявилося, можна написати своєрідну історію культури тільки крізь осяйну призму дорогезних камінчиків. Сміливо? Так! Цікаво? Страшенно!


Гламур, що догодить усім


«Я пишу про взуття, діаманти й інші об’єкти одержимості», – каже Рашель Берґстін, американська письменниця й редакторка, чия перша книжка про історію взуття і його вплив на культуру стала бестселером. Схоже, що другу книжку Рашель, видану 2016 року й оперативно перекладену українським видавництвом «Yakaboo Publishing», чекає не менша слава. І секрет успіху тут не тільки у вірусній темі, але передусім у цікавій манері оповіді й глибокому культурологічному підґрунті, що приверне увагу найвимогливішого читача.


Не про речі – про людей


З одного боку, книжка Берґстін – це біографія речей. Тобто авторка засукала рукава й разом із першовідкривачами діамантів крок за кроком вивчала історію видобутку коштовного мінералу, його фізичні й хімічні характеристики, його вплив на економіку країн-видобувальниць і країн-покупниць, його конкуренцію зі штучно створеними, вирощеними в лабораторіях алмазами… І якби на цьому все, книжку можна було б назвати потрібною, ґрунтовною, але аж ніяк не захопливою.

Читати: Діаманти принцеси Монако. Уривок із книжки “Блиск і полум’я”

Бо направду цікавою біографію діамантів роблять історії про одержимих ними людей: від британського «архітектора апартеїду», а водночас і засновника найвідомішої діамантової корпорації «Де Бірс» Сесіла Роудса до всесвітньо відомої акторки Елізабет Тейлор. А між цікавими епізодами з життя селебрітіз – ціла епопея історій менш відомих, але не менш завзятих людей: менеджерів, піарників, журналістів, авторів слоганів, світських левиць, марнославних багатіїв – усіх, хто свого часу закохався в діаманти й не зміг встояти проти їхнього блиску, присвятивши їм частину свого життя.


Мерехтливий стиль інтелектуальної пригоди


Є у цій книжці і детективні історії, пов’язані з викраденням діамантів, і історії кохання й божевілля, і прокляття… Не раз оповідки про камінці сколихнуть спогади про якісь відомі фільми або події. По дорозі згадуєш і трагічну долю принцеси Діани, і фільм «Сніданок у Тіффані», і нашуміле весілля Кейт Міддлтон, і не менш нашумілий серіал «Корона», адже в пристрастях довкола британської королівської родини діаманти теж брали участь (згадати хоча б відречення від престолу Едварда VIII через пристрасть до двічі розлученої американки Воліс Сімпсон, якій монарх, ясна річ, віддав не тільки серце, а й королівські коштовності неймовірної краси). Усі ці й безліч інших драматичних історій Рашель Берґстін вдалося розповісти тільки завдяки об’єкту свого зацікавлення. І вийшло, що книжка ця не про коштовності, а про людські долі.

Читати: Такі багатогранні найкращі друзі дівчат

…До кінця книжки я вже переконалася, що довкола мене надто багато діамантів, щоб можна було нехтувати цікавістю до них. Вони зблискують з обручок подруг, мерехтять у фільмах, фігурують у скандалах, провокують до економічних підйомів і криз окремих країн, слугують мірилом щедрості й дурощів окремих людей, надихають на пісні, картини… А віднедавна – і на пізнавальні книжки, які хочеться порадити іншим, бо за показною гламурністю там криється захоплива інтелектуальна пригода.


Тетяна Синьоок

Тетяна Синьоок
Блогерка, авторка збірки новел “Сіра веселка”, викладач студії навчання й розвитку “Tutoria”, мовних курсів “Solovei”, аспірантка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Іноді не можу заснути від щастя, що на світі існує цікава література.
http://chytatsky.blogspot.com/

17 thoughts on “Найкращі друзі дівчат і реперів

    Залишити відповідь