Наталія Чуловська для #ПроЧитання: “Чашка кави та гарна книжка, і можна читати хоч до понеділка”

Фото: Наталія Мітрофанова

Наталія Чуловська, fashion-редактор сайту MainCream та книголюб-інстаграмер, розповідає чому вона мріє потрапити до бібліотеки Карла Лагерфельда, радить книжки про фешн-індустрію та декілька видань на усі випадки життя.

Що ти зараз читаєш? Розкажи про три останні найцікавіші прочитані книжки.


Зараз паралельно читаю нон-фікшн “Блиск та полум’я. Біографія діамантів” Рашель Берґстін та роман бестселер The New York Times “Все те незриме світло” Ентоні Дорра. Зазвичай я не читаю дві книги одночасно, в силу свого перфекціонізму не беруся за нову книжку, доки не дочитаю попередню, але тут вийшло дуже гарне поєднання різних стилів двох книжок. “Все те незриме світло” кладу у рюкзак та читаю по дорозі на роботу і додому, а “Блиск та полум’я. Біографія діамантів” читаю вдома, бо вона досить велика, щоб возити її з собою.

Processed with VSCO with f2 preset

Фото: instagram.com/_midnight_reading_/

Мені дуже важливо, щоб книжка надихала мене, спонукала розвиватися і рухатися далі, дізнаватися щось нове. Останнє найсильніше враження – це книга “Я Малала” Малали Юсуфзай та Крістіни Лем. Про Малалу я чула раніше, але після прочитання книги я подивилася на неї по-новому. Звідки у цієї дитини стільки сили для боротьби проти жорстокого світу? Мене вразило те, як вона переборола свій страх і продовжувала йти до мети. “Дивлячись в очі смерті, я забула, що таке страх”, – казала Малала.

Ця історія надихає вставати зранку і робити свою справу.

Друга книга, яка подарувала мені радість від прочитання – збірка оповідань Андрія Бондара “І тим, що в гробах”. Враження від неї такі, ніби ти був на особистій зустрічі з автором. Бондар рефлексує на конкретні життєві ситуації, які відомі і знайомі більшості. Читаючи цю книжку, можна і посміятися, і поплакати.

IMG_20161126_134338

Фото: instagram.com/_midnight_reading_/

Не можу не відмітити все ту ж новинку Yakaboo Publishing “Блиск та полум’я. Біографія діамантів”. Мені, як fashion-журналісту, дуже радісно, що такі ґрунтовні книжки про індустрію моди з’являються українською.


Де, коли і як ти читаєш?


В мене дуже насичений і ненормований робочий графік, тому читаю я частіше за все у метро поки їду до офісу та перед сном у ліжку. Вранці читати не виходить, все ж я краще посплю зайві півгодини. Ідеальне місце для читання – потяг. Коли кудись їду, то обов’язково детально продумую, які книжки брати з собою.


Чи є у тебе певна система для читання? (наприклад, зранку тільки нон-фікшн, або не менш як 50 сторінок на день тощо)


Відтоді, як я приєдналася до bookchallenge_ua у мене з’явилася звичка писати міні-рецензії на прочитанні книги та публікувати їх фото у Instagram. У цьому році я пішла ще далі і завела для своїх книжок окремий акаунт.

Processed with VSCO with f2 preset

Фото: instagram.com/_midnight_reading_/

Ця звичка спонукає мене читати ще більше. Ще маю маленький ритуал на вихідних – чашка кави та гарна книжка і можна читати хоч до понеділка.


У тебе є домашня бібліотека? Скільки у ній книжок?


У нас в сім’ї завжди була досить велика домашня бібліотека. Коли я навчалася в школі, то майже ніколи не брала книжки у бібліотеці. Вся українська, російська та частково зарубіжна класика була у нас на полицях. Я досі пам’ятаю, як виглядали всі томи Шевченка, Українки, книги Дюма про трьох мушкетерів та велика чорна книга, на якій золотими літерами писало “Віднесені вітром”. Згодом частину книжок ми відправили до бабусі. Сьогодні у нас є дві шафи, куди ми складаємо книжки і куди вони вже майже не влізають. Думаю, у нас десь близько тисячі книжок. Частина – класика, частина – сучасна українська та зарубіжна проза та поезія.


Які книжки до вподоби більше, електронні чи паперові?


Можу на пальцях однієї руки перелічити прочитані мною електронні книжки. Остання – дебютний роман мого доброго знайомого Мирослава Лаюка “Баборня”. Він надіслав мені книгу, коли вона ще не вийшла друком, бо мені дуже кортіло її швидше прочитати. Паперові книжки дарують мені більше радості. Кожна паперова книжка – це арт-об’єкт зі своєю формою, запахом та унікальним виглядом. Я поки не можу лишити себе задоволення заходити у книгарню і обирати новий експонат у свою колекцію.


Розкажи про декілька книжок, які стали ключовими у твоєму житті, які щось змінили?


Я не можу сказати, що є книжки, які щось докорінно змінили у моєму житті. Я радше поділю їх на корисні та не корисні, ті, які змушували думати і ті, яким це не вдавалося. Наприклад, у старших класах я дуже любила історію, тому підручники з історії були для мене важливі. Вони були корисні і відкривали мені до цього не відомий світ і видатних персоналій. Сьогодні до корисних книжок я можу віднести бізнес літературу хоча б ту ж психологію вірусного маркетингу Йона Берґера. Така нон-фікшн література може навчити мислити по-новому, але в житті щось змінюємо ми самі, а не книжки.


У тебе є улюблена цитата?


Можливо, комусь вона видасться банальною, але для мене вона дуже важлива. Моя улюблена цитата з повісті  Антуана де Сент-Екзюпері “Маленький принц”“Лише серце добре бачить. Найголовнішого не побачиш очима”.


Ти любила читати в дитинстві? Яка книжка була найулюбленішою?


Ні, не любила і дуже мало читала в дитинстві і у школі. Можу згадати тільки дві книги, які я точно прочитала повністю і вони мені сподобалися це “Чарівник Смарагдового міста” і “Гобіт, або Туди і Звідти”. Всі інші твори зі шкільної програми я намагалася читати у скороченому варіанті.


Яку із книг востаннє радила другу чи знайомому? І чому?


В залежності від людини можу порадити книжку, яка співпаде з її смаками. Здається, останні рази радила лише українських авторів “Фелікс Австрія” Софії Андрухович і “Тамплієри” Жадана.

IMG_20170125_084435_100

Фото: instagram.com/_midnight_reading_/


В чию б домашню бібліотеку тобі було б цікаво було зазирнути, і чому?


Хотіла би потрапити до бібліотеки Умберто Еко, щоб подивитися на його інкунабули, а також до бібліотеки Карла Лагерфельда. Карл відомий колекціонер і його бібліотека налічує близько 300 тисяч екземплярів. Впевнена, у нього є унікальні видання.


Порадь декілька книг про фешн, які тобі найбільш імпонують.


Таких видань, на щастя, є дуже багато. Назву перші, які спали на думку. Це, наприклад, “Memos. The Vogue Years. Diana Vreeland” – Vogue очима легендарного редактора, однією з головних жінок світу моди Діани Вріланд. Також раджу прочитати її біографію. Саме ця жінка створила професію “модний редактор”. І ще одні мемуари від Ґрейс Коддінгтон теж редактора та креативного директора американського Vogue.


Топ-5 книжок від Наталі Чуловської на усі випадки життя:


  • Повість “Маленький принц” Антуана де Сент-Екзюпері та казку “Щасливий принц” Оскара Уайльда читати, щоб зрозуміти, що творити добро просто.
  • “Солодку Дарусю” Марії Матіос читати, щоб через книгу дізнатися про жорстоке минуле свого народу.
  • “Великого Гетсбі” Френсіса Скотта Фітцджеральда читати, щоб зануритися в атмосферу прекрасної епохи 20-тих років 20 століття.
  • Збірку “Невимушені читати, щоб познайомитися з молодим поколінням українських авторів.

Читати: Олена Павлова для #ПроЧитання: “Моя бібліотека нагадує готель для книжок

Читать: Владимир Ермоленко для #ПроЧитання: «Библиотека — это как билет на каждый день в любую точку мира»

Читать: #ПроЧитання: читательские привычки и любимые книги Татьяны Терен

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

139 thoughts on “Наталія Чуловська для #ПроЧитання: “Чашка кави та гарна книжка, і можна читати хоч до понеділка”

    Залишити відповідь