#Наші на карті світу: надихаюча книжка про українців, які змінили хід історії

Вісімдесят коротких оповідань про людей, які змінили хід історії, досягнення яких вражають, дивують, надихають. Всі герої – українці за походженням чи місцем народження. Читаючи книгу, постійно ловиш себе на думці: «Невже правда? Хм… Та не може бути!».

Автор книги Уляна Скицька чотири роки працювала над телевізійною програмою «Наші», в якій разом з командою розповіла понад 500 історій земляків. З такої кількості було важко обрати лише вісімдесят особистостей, про яких вирішила написати у збірці. Журналіст зізнається, що обирала на свій розсуд. У кожного героя є українське коріння, часто вони не дуже відомі в Україні або їх взагалі вважають іноземцями. Кожна історія – не більше чотирьох сторінок, але такий невеликий обсяг дозволив розповісти найважливіше, розмістити фото героїв та надихнути дізнатись ще більше про наших на карті світу. 

Більше відомі, ніж невідомі

Є у книзі й прізвища наших, які сучасним українцям відомі. Наприклад, Енді Воргол, Абрагам Маслоу, Соломія Крушельницька, Марія Примаченко, Каземир Малевич та інші. Згадуються тут й справжні дореволюційні олігархи. На початку 20 століття заводи родини Терещенків виробляли майже десять відсотків усього цукру Російської імперії. Терещенки конкурували на мистецьких аукціонах з колекціонером Третьяковим, завдяки чому в Києві з’явились полотна І.Рєпіна, І.Шишкіна, В.Верещагіна. Один з представників родини володів 127-метровою яхтою та блакитним алмазом, який у 1984 році на аукціоні продали за 4,6 мільйони доларів. 

Династія Симиренків менш «розкручена», ніж Терещенко. Втім, їх також називають цукровими королями, які налагодили виробництво пастили й першого українського мармеладу. А також фінансово підтримували М.Коцюбинського, М.Драгоманова, профінансували третє видання «Кобзаря», що вмістило тринадцять томів. 

Відомі вчені

У книзі чимало історій відомих людей, яких часто вважають росіянами, але це не так. Біолог Ілля Мечніков народився на Слобожанщині, вже у 23 роки захистив докторську дисертацію, все життя присвятив дослідженню імунної системи. Саме завдяки йому ми можемо смакувати… йогуртом – роботами вченого зацікавився Ісаак Карассо, який згодом заснував фірму Danon. 

У тодішній Харківській губернії народився й художник Ілля Рєпін. У своїх картинах  часто використовував українські мотиви – «Гопак», «Українка біля тину». Якщо придивитись до відомої «Не ждали», на стіні можна побачити портрет… Тараса Шевченка. 

Невже також наші?

Але більшість героїв «#Наші на карті світу» – про українське коріння яких навіть не здогадуєшся.  «Король сигар» Зіно Давідофф народився на Чернігівщині, жив у Києві, де у батька була крамниця тютюну, а до Швейцарії родина переїхала з початком єврейських погромів. Батьки діамантового магната Гаррі Вінстона, який першим здогадався позичати голлівудським зіркам коштовності для церемонії «Оскар», були емігрантами з України. 

Сином українських емігрантів був і мультиплікатор Володимир Титла, який працював над першим у світі повнометражним мультфільмом «Білосніжка і семеро гномів», малював слоника Дамбо та створював героїв «Піноккіо». Лі Страсберг, який зробив знаменитими Аль Пачіно, Мерилін Монро, Марлона Брандо та багатьох інших – також наш, народився у тернопільському селі. 

Ліки проти туберкульозу винайшов Зельман Ваксман родом з Вінниччини, навчався у Житомирі та Одесі. Перші туристи у Непалі з’явились завдяки одеситові Борису Лисаневичу – він відкрив перший готель та ресторан, в меню якого були борщ та котлета по-київські. А ще… Цей список можна продовжувати й продовжувати. У книзі ж вісімдесят історій!

«#Наші на карті світу» читати потрібно неодмінно. По-перше, видання дуже гарне, подарункове, з ним приємно проводити час. По-друге, просто й надихаюче написано. По-третє, у ньому історії про людей, якими захоплюється світ. Про наших людей. Читати про це по-особливому приємно й навіть трохи зворушливо. 

Зоя Нікітюк
Вважаю, що читати потрібно, шоб мозги не засохли. Саме з такою метою створила групу у фейсбук «Шоб мозги не засохли», проводжу зустрічі книгоманів і веду програму з однойменною назвою на РадіоМ. А ще моєї любові до книг вистачило, аби написати власну :)

15 thoughts on “#Наші на карті світу: надихаюча книжка про українців, які змінили хід історії

    Залишити відповідь