Must read: 5 книг, які варто прочитати у грудні

Фото: Olin Gilbert via Flickr

Грудень – місяць очікувань. Очікувань чудес, нового життя і чарівних перетворень. Традиційно з нового року ми обіцяємо собі почати все спочатку і кардинально змінити те, що давно не влаштовує і заважає дихати на повні груди. Довгі зимові вечори ніби створені для роздумів і можливості побути наодинці з собою. А ще для читання – адже книги як ніщо інше сприяють переосмисленню і самозаглибленню. У грудневій добірці – книги про те, що важливо.

“Мальчик на вершине горы”, Джон Бойн

1

Новий світовий бестселер, пронизливий, тривожний і неймовірно співзвучний нашому часу роман. Світова історія, розказана на прикладі одного життя. Книга про спокуси нацизму, яка застерігає і переконує.

У Парижі живе звичайний хлопчик П’єро. Мама у нього француженка, а тато – німець. Папа пройшов через Першу Світову, де був назавжди травмований душевно. І хоча вдома у П’єро не все гаразд, він щасливий. Батьки його обожнюють, у нього є кращий друг Аншель, з яким він спілкується мовою жестів, а ще є улюблений песик Д’Артаньян. Але цьому затишному світові жити залишилося зовсім недовго. Надворі друга половина 1930-х. І незабаром П’єро осиротіє, його відправлять до притулку, а звідти хлопчика забере його тітонька, сестра батька, що служить економкою в одній багатій оселі. І він поїде до Австрії, у прекрасні Альпи, в чудовий будинок на вершині гори, звідки відкривається божевільно красивий вид. П’єро тепер будуть зватися Петер, і у нього з’явиться новий дорослий друг. У нового друга чорні вуса щіточкою, прекрасна дама на ім’я Єва і надрозумна німецька вівчарка на прізвисько Блонді. І звуть його Фюрер. Він добрий, розумний і дуже енергійний. Тільки чомусь прислуга до смерті боїться Фюрера, а гості, котрі бувають у будинку на горі, ведуть розмови про велич Німеччини та те, що всій Європі прийшов час дізнатися про це. Так починається трансформація П’єро в Петера.

“Покров”, Люко Дашвар

2

Україна кінця 2013 – початку 2014, зміни, що торкнулися кожного. Країну лихоманить, і киянка Мар’яна Озерова опиняється у вирі подій. Нове кохання, цього разу справжнє, але зараз не час насолоджуватися життям. Мар’яна не звикла думати про інших, але раптово коханий зникає, а ночі минають у чергуванні на Майдані. Тепер її душа розривається між минулим і майбутнім, по-живому рвуться пута, якими вона сама зв’язала своє серце. Архівні пошуки допоможуть дівчині не лише знайти втрачені у вихорі воєн і революцій імена, але й з дрібних уламків зібрати власну історію. Їй доведеться кинути виклик долі й прийняти сімейний скарб, а разом з ним і родинне прокляття.

“Самый большой дурак под солнцем. 4646 километров пешком домой”, Кристоф Рехаге

3

Одного разу він розуміє: його основне заняття не приносить того задоволення, на яке він сподівався, життя вже не є пригодою і перетворилося на рутину. 25-річний німець Крістоф Рехаге навчався у Пекіні й мріяв про пригоди. У той день, коли він усвідомив, що життя йде не так, як йому хотілося б, він відправився в дорогу. Його метою було дійти з Пекіна до рідного міста в Німеччині – за два роки, пішки. Що підготувала йому дорога? Які зустрічі вона обіцяє? Скільки пар червиків доведеться змінити?

Ця історія – можливість по-новому поглянути на себе і світ навколо, історія, написана людиною, яка не побоялася ризикнути і поставив на кін усе. Всидіти на місці, читаючи про пригоди Крістофа, практично неможливо. А зісканувавши QR-код на обкладинці книги, можна подивитися відео його подорожі, яке він сам і зняв.

Миниатюрист”, Джесси Бертон

4

Амстердам XVII століття, будинок дуже заможного купця Йохана Брандта, куди приїжджає посватана за нього Нелла Оортман. Вона майже незнайома з майбутнім чоловіком, але готова стати йому гарною дружиною. Нелла молода, сповнена надій і вкрай недосвідчена. Їй здається, що Йохан – не такий, як усі. Він розумний, освічений, незалежний, і це її притягує. Але доля подбає про те, щоб вона недовго перебувала в щасливому невіданні. Їй належить дізнатися, наскільки жорстокі люди до тих, хто від них відрізняється, і усвідомити, що немає нічого страшнішого, ніж знання того, що буде.

Дебютний роман письменниці отримав блискучі оцінки видавців з усього світу. Вмійте читати між рядків. Вікові обмеження 18+.

 “Тепло його долонь”, Юрій Ярема

5

Перший український гей-роман, яскравий представник квір-літератури від молодого письменника, перекладача і журналіста. Це роман-емоція, роман-притча про сучасні реалії життя ЛГБТ в Україні. Описана історія відбувається в сучасному Києві, і хоча всі герої і події є вигаданими, вони уособлюють сьогоднішню дійсність.

У момент відчаю герой роману сподівається знайти своє життєве призначення і кохання, приїхавши із периферії до столиці. Пірнувши в жаданий хаос можливостей змінити життя на краще, молода людина загартовує себе і звикає до реалій нового життя. Чи зможе хлопець, особистий вибір якого не схвалює суспільство, досягти своєї мети? І чи можливе “заборонене кохання” в сучасному світі?

Своїм твором автор піднімає тему людяності. Через опис, здавалося б, банальних емоцій та істин, він показує психологічний світ “не такої, як всі” людини, її думки, бажання, розуміння любові і дружби всередині агресивно налаштованого суспільства.

11 thoughts on “Must read: 5 книг, які варто прочитати у грудні

    Залишити відповідь