Must read: 5 книжок, які варто прочитати у листопаді

Фото: Nikole Handel via Flickr

Вранці іній вже вкриває землю, хмаринки пари випурхують з рота на морозяному повітрі, зима невідступно наближається.  Листопад, напевне, найбільш тоскний місяць у році – новорічний святковий настрій ще не відчувається, проте чітко усвідомлюється, як далеко літо. Саме час розігнати хандру доброю книжковою добіркою. 

1. “Собиратель ракушек”, Энтони Дорр

dorr

Вісім зворушливих, поетичних історій про вічні та нерозв’язні проблеми, про безкрайню природу і місце людини в ній, про незбагненність кохання і нестерпність втрати. Тут сліпий збирач ракушок може визначити різновид кожного екземпляра з абсолютною точністю, лише обмацуючи їх вигини, вузли і складки; тут молода дівчина, доторкнувшись до залеглого у сплячку ведмедя, може відчути, що йому сниться; тут палеонтолог вчиться бігати Африкою, щоб наздогнати дикунку своєї мрії.

 

 

2. “Я исповедуюсь”, Жауме Кабре

jaume

Антикварна лавка батька в Барселоні – справжня скарбниця, але лише найцінніша, чарівного звучання скрипка VIII століття, створена руками відомого майстра Лоренцо Сторіоні з Кремони, приваблює увагу юного Адріа. Потай від батька він підміняє цей скарб своєю власною скрипкою, щоб показати старовинний інструмент другу. Варто було юнакові взяти до рук заборонену скрипку, як у його родині сталося страшне нещастя: вбили батька. Адріа відчуває, що він сам винен у смерті рідної людини. Багато років потому Адріа стане вченим і колекціонером, але загадка походження скрипки і таємниця вбивства будуть мучити його з тією ж силою. Він і не здогадується, що минуле музичного інструменту може розкрити всі секрети сім’ї: обставини вбивства, ненависть та інтриги, любов і зраду. Тіні цих подій тягнуться крізь віки і загрожують відібрати в Адріа все, навіть кохання його життя – Сару.

3. “Чорне сонце”, Василь Шкляр

shklyar

Російсько-українська війна очима бійця полку “Азов”.

Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.

До видання ввійшли твори “Чорне Сонце”, “Танець під чортову дудку”, “Крук – птаха нетутешня”, “Останній шанс Захара Скоробагатька”, “Високі гори у Ялті”, “Цілком таємні історії”.

 

4. “Девушка, которая застряла в паутине”, Давид Лагеркранц

larson

Нові часи настали в житті Лісбет Саландер і Мікаеля Блюмквіста. Кожен з героїв зайнятий власними проблемами. Лісбет оголосила війну кримінальній імперії свого батька, прагнучи знищити навіть найменші її залишки. У Мікаеля важкий період – критики та колеги влаштували йому травлю, дорікаючи у втраті професіоналізму, а його журналу «Міленіум» загрожує «недружнє поглинання» великим медіаконцерном. І все ж хакерші та журналісту судилося зустрітися знову. Блюмквіст вплутався у нове велике розслідування – вбито знаменитого шведського вченого в галузі штучного інтелекту. А Саландер вирахувала, що за цим злочином стоїть її найлютіший ворог після Зали. І цей ворог вже сплів свою смертельну павутину…

Дуже добре, що останній недописаний роман Стіга Ларссона став доступний читачам. Ще в 2011 році цивільна дружина Стіга повідомила, що готова закінчити роман чоловіка. Однак знадобилося 4 роки, щоб продовження трилогії нарешті вийшло в світ. Честь завершити працю Ларссона випала відомому шведському письменнику і журналісту Давиду Лагеркранцу.

5. “Зов кукушки”, Роберт Гэлбрейт

gelbrate

Коли скандально відома топ-модель, впавши із засніженого балкона свого пентхауса, розбивається на смерть, всі вирішують, що це самогубство. Але брат дівчини не може змиритися з таким висновком і звертається до послуг приватного детектива на ім’я Корморан Страйк. Страйк пройшов війну, постраждав фізично і душевно; життя його мчить під укіс. Тепер він розраховує закрити хоча б фінансову пробоїну, проте розслідування обертається підступною пасткою. Заглиблюючись у заплутану історію юної зірки, Страйк прочиняє таємний зворотній бік подій – і сам рухається назустріч смертельній небезпеці…

Захоплюючий, відточений сюжет розгортається на тлі Лондона, від тихих вулиць благопристойного Мейфера до обшарпаних пабів Іст-Енда і цілодобово вируючого Сохо. “Зов кукушки” – неабиякий і заслужено популярний роман, в якому вперше з’являється Корморан Страйк. Це також перший твір Дж. К. Роулінг, створений в детективному жанрі й підписаний іменем Роберта Гелбрейта.

Дивіться також: Must read: 5 книг, які варто прочитати у жовтні

11 thoughts on “Must read: 5 книжок, які варто прочитати у листопаді

    Залишити відповідь