Музика в книжках: 13 книг-підказок для #YakabooBingoWinter2019

Як поєднати любов до музики та книжок? Читати книжки про музику та музикантів! До речі, саме це й пропонує зробити наше зимове бінґо. Щоб закрити 8-ий пункт челенджу під назвою «Музика в книжках», обирайте будь-яку із цієї підбірки та насолоджуйтесь читанням (і ясна річ – звучанням також!).

Письменницький талант норвезького піаніста-віртуоза Бйорнстада Кетіля вартий не меншої уваги, ніж його музичний геній. Підтвердженням тому є всесвітнє визнання як першого, так і другого. «До музики» – це глибокий роман-дорослішання, який розповідає про особисті переживання і труднощі становлення кар’єри юного піаніста – 15-річного Акселя Віндінга. Що штовхає його вперед – відчуття обов’язку перед матір’ю чи тиск власних амбіцій? І чи варто дозволяти музиці виходити на передній план у житті, залишаючи позаду сім’ю, кохання, дружбу? Свіжа новинка від ВСЛ саме про це.

Захоплива історія від американського журналіста Стівена Вітта про цифрову революцію дев’яностих-нульових, яка перевернула музичну індустрію з ніг на голову. Ця книга – результат його п’ятирічного дослідження усіх «підводних каменів» музичного бізнесу. Як технічний прогрес зробив музику вільною (безкоштовною?) і чому виникло музичне піратство – цікаво та доступно: в іменах, фактах і цифрах.

Вже сам факт виходу українською зібрання творів такої культової постаті рок-музики, як Джим Моррісон, не міг залишитись пересічною подією для меломанів. Ця книга спонукає по-новому подивитися на лідера гурту The Doors. Тобто не лише як на секс-символа свого часу чи одного із сумнозвісного «Клубу 27». А ще й як на чутливого поета, який через свої вірші та пісні здатен достукатися до кожного читача і слухача.

Крізь призму особистих історій окремих боснійців автор розповідає про подію виняткового значення – культовий концерт рок-групи U2 в Сараєво 1997 року. Його вагомість важко переоцінити, адже ця музична подія стала першим масштабним об’єднавчим знаком для виснаженої війною Боснії. Сила музики поборола силу конфлікту й остаточно знаменувала повернення до мирного життя. А концерт залишився незабутнім не тільки для слухачів U2 – для самого гурту він став справді легендарною подією в кар’єрі.

Письменницький дебют фронтмена українського гурту «Фіолет» пролунав, наче вистріл. Воно й не дивно – роман відвертий, сміливий і навіть провокативний, але разом з тим – дуже музичний. Розповідь ведеться від імені молодого хлопця, який вирушає з другом у своєрідне паломництво: шукати сенс життя і самого себе. Дорога підкидає цим юним мандрівним філософам немало поживи для роздумів, часто повертаючи їх до власних витоків – у дитинство шалених 90-их, в їх неповторну атмосферу і музику. Роман, який просто-таки вривається в голови й душі читачів. Багато хто з них впізнає тут себе.

Музичний твір «Танґо смерті» став украй трагічним символом – під його звучання за часів Другої світової у Янівському концтаборі Львова розстрілювали людей. Втім роман, якому це танґо запозичило свою назву, розповідає не тільки про жахіття війни. Він сповнений таємниць, а подекуди навіть і містики, історія в книзі тісно переплітається з сучасністю, а любовна лінія робить і без того цікавий сюжет ще більш захопливим.

Ще одна книжка про Львів та про музику з елементами історичного детективу. Франц Ксавер Моцарт – молодший син знаменитого композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Незважаючи на власний непересічний музичний талант, він так і залишився у тіні слави свого батька, хоч ніколи його і не знав… Однак у пошуках кращої долі Франц потрапляє у Львів, а це означає, що на нього попереду чекають неймовірні пригоди й шалене кохання.

У книжці вміщено 4 новели, одна з яких – «Концерт пам’яті янгола» – і дала назву збірці. Шмітт звертає увагу читачів на серйозну проблему вибору: як важливо іноді зробити правильний крок та не зламатися. Історія замішана на заздрощах і таланті – вибуховій суміші, яка може комусь зламати життя, а для когось обернутися єдиним шансом змінити свій світ.

Книжка культового українського сучасного письменника, видана в серії «Українська Поетична Антологія», потрапила в нашу підбірку завдяки вміщеним у ній «Пісням для Мертвого Півня». Це – крайній на сьогодні поетичний цикл Андруховича, який вийшов окремою збіркою ще у 2004 році. Вірші з цього доробку стали текстами пісень легенди українського року – гурту «Мертвий півень», тож їх сміливо можна назвати музикою в чистому вигляді.

Ішіґуро – спокійний, але дуже проникливий оповідач. Його напружена антиутопія «Не відпускай мене» про донорів, у яких начебто не повинно бути власних душ, вразить навіть товстошкірого читача. «Не відпускай мене» – це також і назва улюбленої пісні головної героїні книжки – Кеті. Цю композицію дівчина вмикає на касеті знову і знову, щоб наспівуючи знайомий мотив, мріяти про таке життя, якого ніколи не зможе мати.  

Сюрреалістична історія кохання від нонконформіста Бориса Віана, який був не тільки талановитим письменником, а й неперевершеним джазовим музикантом і співаком. Власна музичність француза просто не могла не позначитись на його літературних творах, тому персонажі «Шумовиння днів» танцюють чудернацькі танці, а ще – готують собі напої на «піаноктейлі», тобто піанолі, оснащеній як міні-бар. Щоб приготувати коктейль, варто зіграти щось на цьому диво-інструменті, й він змішає вам інгредієнти відповідно до нот і тональностей, які прозвучали. До того ж, головна героїня роману – Хлоя – народжується з музики (Віан – той ще фантазер і експериментатор), а міські вулиці носять імена відомих джазменів.

Мемуари хрещеної матері панк-року Патті Сміт – це не просто записки про богемні тусовки Нью-Йорку наприкінці 60-их років, а справжнє, непідробне одкровення. У її спогадах картина епохи змальована крізь призму доволі інтимних переживань самої авторки, однак дух часу переданий настільки правдиво, що книжка просто занурює читача у відповідну атмосферу з головою. Знаменита «Фабрика» Енді Ворхола, фестиваль Вудсток, поети-бітники і легенди рок-музики, які вплинули на формування самої Патті, складаються в єдиний мистецький образ того знаменитого покоління.

Німецька група Die Toten Hosen присвятила свій альбом Ein kleines bisschen Horrorschau (1998) цій книзі. А бразильський метал-гурт Sepultura у 2009 році випустив власний концептуальний альбом A-Lex, теж заснований на романі Берджеса. Алюзії до «Механічного апельсина» можна знайти і в українській рок-музиці, і в російській, і, звісно ж, в британській. Річ в тому, що книга виявилась настільки гостро соціальною, що з моменту свого виходу в далекому 1962 році і дотепер не покидає списків mustread. Відповідно, проблема дотримання етичних норм та гуманізму, порушена в книзі, досі актуальна і знаходить своє відлуння й в інших видах мистецтва, зокрема музичному.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

755 thoughts on “Музика в книжках: 13 книг-підказок для #YakabooBingoWinter2019

    Залишити відповідь