Моторошні книжки: 10 романів і одна збірка оповідань до Хелловіну

Знайдіть гарбуза Джека, “зробіть” йому очі та зловісного рота, заваріть какао, оберіть хеллоувінську книжку та пориньте в чарівну атмосферу. На ваш вибір: історія Хелловіна від Рея Бредбері, детектив від Агати Крісті, класичні жахастики від Ширлі Джексон і Вашингтона Ірвінга, страхітливий Рік Янсі, таємничі Карлос Луїс Сафон і Ренсом Ріггс, а також збірник страшних оповідань на чолі зі Стівеном Кінгом.

Рей Бредбері “The Halloween Tree” (“Напередодні всіх святих”)

До кого ще звертатись за справжньою атмосферою Хелловіну, як не до американського фантаста Рея Бредбері. “Дерево усіх святих” – це історія про  вісьмох друзів, які вирушають на Свято усіх святих – Хеллоувін, щоб випросити цукерок. А натомість потрапляють у подорож із істотою Череп-і-Кості Смерч місцями і часом крізь історію Хеллоувіну. Вони відвідують Старовинний Єгипет, Грецію та Рим, кельтських друїдів, Собор Паризької Богоматері у середньовічному Парижі та День мертвих у Максиці. Разом із ними хлопці починають розуміти походження цього свята, та роль страху, смерті і привидів у формуванні цивілізації. І саме дерево із гілками та гарбузами Джеками уособлює скупчення усіх традицій.

Агата Крісті “Вечірка в Хеллоувін” 

Цього разу бельгієць Еркюль Пуаро знає про вбивство небагато. Навіть не впевнений скільки їх було. 13-річна Джойс (із не надто приємним характером) на вечірці до Хелловіну розповідає знайомим, що бачила убивство. Дівчині ніхто не вірить, знаючи про її пристрасть до перебільшень та вихвалянь. А після закінчення свята її тіло знаходять у чані із яблуками. Перед Пуаро постає складне питання, що сталось із Джойс, і чи було ще одне вбивство. Це одна із небагатьох історій про Пуаро, в якій йому допомагає письменниця Аріадна Олівер.


Вашингтон Ірвінг The Legend of Sleepy Hollow (“Легенда сонного виярку”)

Одна із найбільш класичних історій про вершника без голови. Події розгортаються в голландському поселенні в Тері Тауні, штату Нью-Йорк. З долиною поруч, із назвою “Сонний виярок”, пов’язана страшна легенда. А головним героєм якої є привид гессенського солдата, якому ядром відірвало голову. Саме його зустрічає один із головних героїв Ікабад Крейд, вчитель із Коннектикута, який страшенно хоче здобути руку і серце доньки заможного фермера. Проте у нього є гідний суперник – місцевий хуліган Абрахам ван Брант. Моторошна історія, в якій привиди не завжди є тими, за кого себе видають.

Ширлі Джексон “Привид будинку на пагорбі”

Історію про таємничий і страшний будинок на пагорбі хвалив та надихався нею сам Стівен Кінг, тож щодо її лячності немає бути сумнівів. Старовинний маєток на пагорбі усім, хто живе поряд приносить лише горе. Власники не хочуть в ньому жити. А люди, які його доглядають, навіть на наважуються залишатися в ньому на ніч. Але що станеться із маєтком, якщо його на три місяці орендує дослідник паранормальних явищ Монтегю. Книжка має дві екранізації 1963 року Роберта Вайза та 1999 за участю Стівена Спілберга із Кетрін-Зетою Джонс та Оуеном Вілсоном у головних ролях.


Рік Янсі “Монстролог”

Від просто страшних до дуже страшних історій нас перенесе Рік Янсі. Однієї ночі лікар Пеллінор Вортроп разом із помічником отримує щось загорнуте в мішковину. Коли вони зазирають до ноші, бачать страшне – напівз’їдене тіло дівчини в обіймах монстра. Це створіння виявляється представником Антропофагів, африканських монстрів-людоїдів. Як його занесло до маленького американського містечка, ось у чому питання.

Результат пошуку зображень за запитом "ночь в одиноком октябре"

Роджер Желязни “Ніч в самотньому жовтні” 

Останній роман автора, присвячений класикам жанру Мері Шеллі, Едгару Аллану По, Брему Стокеру, Артуру Конану Дойлю, Г. Ф. Лавкрафту, Рею Бредбері, Роберту Блоху, Альберту Пейсону Терхьюну та авторам багатьох старих фільмів. Книжка має 32 розділи, кожен – це одна із ночей жовтня. Історію розповідає сторожовий пес на прізвисько Нюх. Разом із хазяїном Джеком він бере участь у Великій Грі – відкриття воріт між цим світом та світом Великих Древніх раз на декілька десятків років. Учасники розділяються на дві команди: ті, хто хоче, щоб вони залишились, і ті, які хочуть, щоб вони повернулись звідки прийшли. Фінал гри відбувається 31 жовтня на Хеллоувін.


Карлос Руїс Сафон “Марина”

Роман про втрати та знахідки. Улюбленець самого Сафона. Одного весняного дня на вокзалі в Барселоні знаходять Оскара, хлопця, який раптово зник. Усі рідні, знайомі та викладачі майже втратили надію його знайти. Причина зникнення – зустріч із таємничою Мариною. І Оскар розповість, чому. Як і в попередніх книгах Сафона, тут буде вдосталь таємниць та краси.


Джон Харвуд “Тінь автора”

Майстер таємниць Джон Харвуд розповідає історію Джерарда Фрімана із провінційного містечка в Австралії. Його мати покинула Велику Британію, і йому б дуже хотілось повернутись на свою далеку батьківщину. Але виявляється переїзд матері окутаний таємниця трьох поколінь. Що чекає Харвуда в Британії, в старовинному маєтку, з історіями про привидів та прабабцьою-містичною письменницею, дізнаєтесь, якщо зазирнете в цю книжку.

Ренсом Ріггз “Дім дивних дітей”

Історія про дивного 16-річного хлопчика Джейкоба, який на фоні інших дітей у цьому домі виглядає не найдивнішим вже має армію шанувальників. А тим паче, тільки-но вийшла екранізація легендарного Тіма Бартона. Страхітливий історій тут якраз на один тривалий, але атмосферний вечір.

Ніл Гейман “Історія з кладовищем” 

Вже класичний графічний роман Ніла Геймана про хлопчика, який живе на кладовищі. А виховують Нікта Оввена привиди. Дуже незвичний ракурс подання кладовища від знаменитого Ніла Геймана. Адже це місце спершу викликає лише жах і негативні емоції, але в цій історії, саме для цього хлопчика воно стає місцем пізнання світу.

“Що ховається у сутінках”

Антологія класиків жанру, впорядкована ще одним класиком Річардом Чизмаром. Моторошні та атмосферні, варіант для початківців, які лише знайомляться із жанром страшних історій. Історії Стівена Кінга, Пітера Страуба, Клайна Баркера та Стіва Разника та інших забезпечать потрібну атмосферу на Хелловін.


А якщо вам здалось, що у збірці чогось суттєвого не вистачає, то ось тримайте підбірку найкращих романів нашого беззаперечного короля жахів Стівена Кінга.

І веселого Хелловіну!

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

1 382 thoughts on “Моторошні книжки: 10 романів і одна збірка оповідань до Хелловіну

    Залишити відповідь