Монстри не на канікулах. Підбірка страховиськ для зимового бінґо

З вашого дозволу трохи відійду від традиційних страховиськ штибу Франкенштейна, графа Дракули і улюбленого людожера Ганнібала Лектера. Говоритимемо про монстрів не настільки очевидних, але не менш страхітливих.


20_2_02

Хорхе Луїс Борхес «Книга вигаданих істот»


Магічний реалізм ніколи не завадить, а надто мандрівка у чудовий новий світ, населений істотами, не всіх з яких можна назвати безпечними і цілком чемним. Разом з Борхесом познайомимось з тролями, сфінксами та іншою нечистю, створеною людською фантазією. Монстрючне читання для людей зі слабкими нервами – вам не буде по-справжньому страшно.


20_3_02

Алан Мур «Бетмен. Вбивчий жарт»


Цінителі кажуть, що це краща історія про Джокера. Лиходій з його божевільною усмішкою та диким макіяжем (і, звісно, хворобою на всю голову) – типовий психопат, якого треба зупинити. Його головна ціль – Бетмен, але й простолюд потрапляє під гарячу руку. Ця книга може стати ідеальним міксом монструозного та супергеройського, бо в певний момент навіть Темний Лицар стає не таким вже й позитивним персонажем.


20_4_02

Настя Мельниченко «#ЯНеБоюсьСказати. Найвідвертіша книжка для підлітків»


Непокаране зло запускає круговерть насильства. У 2016 потужний флешмоб #ЯНеБоюсьСказати розказав тисячі історій, від яких волосся ставало дибки. Щирі у своєму болі і дуже важкі для сприйняття, настільки, що аж хотілось вигукнути «У нас таке неможливо!». Ця книга для підлітків розповідає, як не стати монстром та як боронитись жертві, якщо непоправне вже сталось.


20_5_02

Ю Несбе «Жажда»


Втомлений постійною погонею за лиходіями Харрі Холе збирається у відставку. От тільки потрібно упіймати маніяка, який полює в інтернеті на сайті знайомств. Він обирає жертв та зустрічається з ними, щоб убити. Ю Несбе вимальовує цікаву картинку зі скандинавського нуару та власних демонів детектива. І раптом ця справа стає для Харрі Холе дуже особистою.


20_6_02

Тесс Геррітсен «Асистент»


Продовження знаменитого «Хірурга» і друга книга з серії про тандем детектива Ріццолі та судмедексперта Айлс. Хоч Хірург за ґратами, його злочини повторюються з підозрілою точністю, хоча не без нових деталей. Цього разу біля Ріццолі немає врівноваженого Томаса Мура, тому й доведеться самій вистежувати злочинця зі своїх найгірших кошмарів.


20_7_02

Сью Ґрафтон «Х (Екс)»


«Екс» належить до «алфавітної» серії Сью Графтон і поміщає на перше місце приватного жінку-детектива Кінзі Мілгоун. Інший бік історії – безжальний злочинець, який залишає по собі трупи, але не сліди, за якими його можна відшукати. І, схоже, він намітив серед своїх майбутніх жертв ту саму Кінзі. Чи вдасться їй викрити убивцю раніше, ніж він добереться до неї…


20_8_02

Збірка «Колір зла»


Майже ціла енциклопедія монстрів від літературних метрів: Лавкрафта, Кінга, Бредбері, Несбіта… Ця збірка короткої прози відкриє різні відтінки зла і покаже геть непривабливий бік людської природи. Книга, яка не відпускатиме від себе, а потім ще довго не дасть склепити очей. Можливо, деякий час навіть доведеться засинати при світлі. Коли монстри – люди, тоді насправді страшно.


20_9_02

Ерік Ларсон «Диявол в білому місті»


Уявіть собі бруднюще індустріальне Чикаго, серед якого виростає білосніжне диво спеціально до величезної виставки. Звісно, під час такого тривалого і складного будівництва не обходиться без жертв… І півроку ця споруда вабить і дивує… а тим часом у похмурій будівлі аптекар Голмс одну за одною зводить з життя довірливих жінок, які не бачать небезпеки у неймовірно красивому імпозантному чоловікові.


20_10_02

Марія Жученко «Абетка монстрів»


Спеціально для тих матусь, які читають книги для бінґо разом з дітками. Ось вам і монстри, і поезія, і можливість вчити літери разом з дивнуватими персонажами. Хоча, зізнаюсь, і мене цікаво погортати абетку з різнокольоровими та милими чудовиськами. До речі, я про більшість з них і не чула досі. А ви добре обізнані з класифікацією монстрів?


20_11_02

Збірка «Страшні історії від українських письменників»


У курсі класичної української літератури, а надто її шкільному варіанті, ми рідко звертаємось до насправді страшних історій, тому мене дуже тішить поява саме такої підліткової збірки, куди увійшли сім оповідань від таких класиків як Марко Вовчок та Григорій Квітка-Основ’яненко. Мій улюблений у цьому гурті «Закоханий чорт» Олекси Стороженка. А що вам припало до душі?


20_17_02

Анжела Зоммер-Боденбурґ, Ніколас Уоллер «Маленький вампір»


Книга про монстра може бути позитивною, особливо, якщо починається з дня народження юного вампіра Рудольфа. На його 13-річчя – знаменну дату – злітається увесь вампірський клан – сотні блідих та зубатих. А це приваблює ловця на упирів Рукері – аж ніяк не благородного Ван Хельсінга. «Маленький вампір» – це справжній екшн з погонями і перестрілками, перекладений вже 30 мовами.


20_12_02

Патрік Несс «Голос монстра»


Тис – монстр, який з’являється через сім хвилин після того, як проб’є північ. Тис розповідає історії хлопчикові Конору, який живе з хворою матір’ю. Кожна з оповідок містить у собі мораль, яка допомагає юнакові краще розуміти світ, який його оточує. Коли закінчиться третя історія, він муситиме розповісти власну про таємницю, яка його гнітить.


20_13_02

Джеймс Паттерсон, Девід Елліс «Черная книжка»


Три вбитих та зникла чорна книжка – жорстокий злочин, винуватця якого знайти не так легко. Для Біллі Харні ця справа стає особистою, адже серед жертв – його напарниця і кохана. Сам поліцейських чомусь не пам’ятає нічого про той фатальний день. Розгадку, вочевидь, може підказати та зловісна книга, яка зникла.


20_14_02

Карен Лі Стріт «Эдгар Аллан По и Лондонский Монстр»


Це дуже специфічна історія: стилізація під Едгара По з ним же у головній ролі. Карен Лі Стріт переплітає біографію одного з перших творців жахливчиків з практично міфічною історією Лондонського монстра, який тероризував жінок у першій половині ХІХ століття. Разом з детективом Дюпеном Едгару Аллану По розслідувати загадкові злочини невловимого маніяка.


20_15_02

Френк Перетті «Монстр»


Захоплива мандрівка дикою природою, серед дивних тіней та істот, яких вважають породженням людської фантазії. От тільки всі ці монстри реальні. «Монстр» Перетті – об’ємний багатоплановий твір, який відкриває таємний прохід у невідомі світи. Книга для тих, чия багата уява не боїться все нових та нових чудовиськ.


20_16_02

Рік Янсі «Монстролог»


Будинок з поганою славою, куди приходять підозрілі люди і доставляють дивні вантажі. Живе у ньому лікар Уортроп, та ніхто не вірить, що він всього лиш медик. Одного разу лікареві доставляють тіло в мішковині – от тільки до пари юній дівчині мертвий монстр, а такі живуть тільки в Африці. Що чудовисько робить в США доведеться з’ясувати.


Читати: Що потрібно, щоб стати героєм. Підказуємо до бінґо

Читати: Новинки січня. 100 книжок від українських видавництв

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

8 thoughts on “Монстри не на канікулах. Підбірка страховиськ для зимового бінґо

    Залишити відповідь