Любовні трикутники та інші фігури: 15 книжок про подружню зраду

Ревнощі, заборонене кохання, подружня зрада – це «вічний двигун» сюжетів художньої літератури, від класичних романів і п’єс (привіт, «Отелло»!) до найсучасніших трилерів та мелодрам. У цій підбірці ви знайдете і класику, і жанрові романи, і навіть науково-популярні тексти, присвячені темі перелюбу. 

Якщо ви берете участь в осінньому бінго, то це завдання номер 20.

Сем зраджував Кеті з Луїз – і після того, як дружина трагічно й загадково загинула, одружився із коханкою. Після кількох років шлюбу, що мав би стати ідеальним, але не став, Сем почав зраджувати Луїз із Софі. І в результаті загинув сам. Луїза, скалічена у фатальній аварії, оплакує дітей і доводить у суді, що Сем був рідкісним покидьком та абюзером – за роки шлюбу вона зібрала чимало доказів. Колишня модель і майбутня матуся Семової дитини Софі бореться за право на спадок і відстоює добре ім’я свого коханого. Здається, все очевидно у цьому любовному трикутнику. Але чим більше занурюєшся у минуло і теперішнє цих двох жінок, тим більше виникає сумнівів, хто в цій історії насправді покидьок і психопат.

Трилер Джулії Крауч не лише захоплює напруженим сюжетом, але й порушує такі теми, як післяпологова депресія, соціальна незахищеність і свавілля забудовників.

Один із найскандальніших романів ХХ століття відстоює право жінки на чуттєві насолоди, вибір партнера і прояв своєї сексуальності. Але в основі цього потужного маніфесту – історія, яку на найпростішому рівні можна розглядати як типовий випадок подружньої зради. Леді Констанс Чаттерлей, яка має напівпаралізованого чоловіка, знаходить втіху в обіймах лісника Меллорза. Їхній роман стає одою природньому еротизму і чуттєвої любові, а ще – ставить перед леді Чаттерлей вибір: залишитися з чоловіком чи податися назустріч новому життю із коханцем.

Роман Девіда Герберта Лоуренса – вишуканий зразок відвертої, еротичної прози. У свій час, перекладаючи його, видатна літературознавця Соломія Павличко здійснила грандіозну пошукову роботу, аби відшукати доречну еротичну лексику в українській мові. А завдяки чудовому оформленню «зіркового» дуету ілюстраторів «Аграфка» ні в кого з читачів не виникне сумнівів: ця книга – справжній шедевр.

Новинка від української авторки «Квітникарка» розгортає перед читачами життєву драму, яка не так рідко трапляється у реальному житті, але, певно, у кожному з випадків переживається як кінець світу. Отож, Вікторія –  щаслива у шлюбі жінка, яка раптом розуміє, що вся її подружня ідилія була обманом. Переконавшись на власні очі в невірності чоловіка, вона зважується на болісний крок – розлучення. Та воно стане початком не лише нового життя, а й нових випробовувань. Несподівано у її сни почне приходити невиразно знайома дівчинка і називатиме мамою. А згодом «вилізуть» серйозні проблеми зі здоров’ям. І лікар невідомо чи порятує її, а чи заведе у ще глибшу каламуть сумнівів і страждань…

«Квітникарка» – це роман із тонким квітковим ароматом. Квіти п’янять і притягують кохання. А воно веде за руку страждання. Чи вдасться героїні вийти з зачарованого кола?

Міжвоєнне «втрачене» покоління глушило тугу й бентегу мирного життя алкоголем, подорожами, авантюрами й амурними пригодами. У цьому романі Гемінгвей описує компанію товаришів, яка вирушає в Іспанію подивитися на бій биків. У цьому товаристві є й одна дівчина, життєлюбна і водночас меланхолійна леді Брет Ешлі, в яку кожен із чоловіків більш чи менш відкрито закоханий і яка дарує свою любов значно прихильніше, ніж це може сподобатися її нареченому.

В Іспанії – де спека, кров, пристрасть і алкоголь, увесь цей коктейль, пригубивши який, не можна не закохатися, – товариство аж спалахує від напруги. Одна з головних інтриг – кого ж обере леді Брет: Майкла, з яким вирішила поєднати життя, чи юного вродливого тореадора?

Що можна дізнатися про родину, яку бачиш лише з вікна потяга? Рейчел, яка щодня катається приміським потягом до Лондона і назад, аби приховати від всіх (і трохи від себе) своє безробіття і проблеми з алкоголем, нафантазовує історії про сім’ю з одного із будиночків, який бачить з потяга, і вважає це подружжя і їхнє життя ідеальним. Аж поки одного дня не бачить там дещо дивне. А згодом дівчина зникає. Рейчел прагне допомогти її відшукати, але хіба поліція повірить припущенням п’янички? А ще її виставляє психопаткою колишній чоловік, стверджуючи, що вона хоче нашкодити його новій дружині й дитині. Хто з них бреше, хто приховує страшні таємниці – і чи вдасться це все з’ясувати, не ризикуючи життям?

«Дівчина у потягу» – історія, замішана на подружній зраді, психологічній маніпуляції, домашньому насильстві й алкоголі. Її розповідають троє жінок. Дослухайтеся до голосу кожної з них – і вам буде надзвичайно важко відірватися від цього трилера.

Ще один класичний роман про адюльтер, перша публікація якого викликала грандіозний скандал у французькому суспільстві. Він не раз потрапляв під заборону, але згодом надійно закріпився у шкільній програмі як один із найвидатніших романів того часу. У ньому йдеться про дружину провінційного лікаря Шарля Боварі Емму, яка невдовзі після шлюбу зрозуміла, що не любить свого чоловіка і мріє про яскраве світське життя у великому місті, а не про роль порядної дружини й матері у маленькому, тихому і нецікавому містечку.  Врода Емми і відкритість до, так би мовити, неформального спілкування приваблює до неї заможних цікавих кавалерів. Але коли вона потрапляє у скрутне становище, ніхто не бажає її виручити.

Трагічна історія про мадам Боварі показує, до яких трагічних наслідків можуть призвести нехтування святістю шлюбу і численні зради. Комусь цей роман нині може видатися банальним і наївним, комусь – обурливим, а для когось стане нагодою поміркувати, в якому важкому становищі перебували жінки, матеріально і юридично залежні від чоловіків.

Чому ми закохуємося? Чому потім зраджуємо тих, кого полюбили? Як відрізнити справжню любов від короткочасної пристрасті? Чому почуття мають властивість минати? І чому чоловіки стверджують, що зрадливість – у їхній природі? Відомий британський антрополог й еволюційний психолог, професор Оксфордського університету Робін Данбар досліджує тему любові і зради, аби відповісти на всі ці – і не тільки – запитання. Когось його відповіді шокують, хтось задоволено хмикне, отримавши підтвердження власних переконань, хтось захоче подискутувати з автором, а для когось ця книга переверне усталене уявлення про людство і людські стосунки. Та, як би там не було, «Наука любові і зради» не залишить вас байдужими.

Ця книжка легко написана, нашпигована результатами досліджень та експериментів, структурована і доступна для розуміння широкого загалу читачів. Але, беручись за неї, озбройтеся олівцем або кольоровими стікерами – можливо, деякі ідеї вам захочеться занотувати.

Він зруйнував ідеальний шлюб, хоча виглядав у ньому цілком щасливим. Вона, виявивши в його телефоні СМСки до іншої, не могла зрозуміти – що ж сталося, їм же так було добре разом! Біль, нерозуміння, прагнення помститися закручує всю родину у сумний і хворобливий вир подій, який примусить страждати кожного – і дітей, і дорослих. І кожен справляється з цим по-своєму. Додайте до цього типово єврейських детальок – адже ця родина належить до практикуючих іудеїв – і отримаєте дуже колоритний роман, в якому, попри всю неоднозначність ситуації, знайдеться місце позитиву й гумору.

Родинна історія Джейкоба і Джулії – про те, що близькість – не завжди синонім гармонії і порозуміння, а величезний подружній досвід не обов’язково з кожним роком робить союз двох міцнішим – буває і навпаки.  Їхній приватний конфлікт розгортається на фоні міжнародних і міжнаціональних конфліктів, що додає цій історії більшої виразності і навіть певного символізму.

Не біблійне яблуко, а соковитий апельсин  стали для цих двох плодом спокуси. Беверлі Кітінґ та Берт Казенс познайомилися на хрестинах її доньки – і те, що відбулося між ними, повністю перемішало їхні сім’ї. Мінус чоловік-поліціянт, плюс чоловік-юрист і четверо його дітей – таким для Беверлі став результат їхньої «співдружності». Наступні півстоліття життя водило цю родину і її нащадків химерними шляхами, в яких читач-моралізатор міг би розгледіти покарання за зраду, а читач-оптиміст – нагороду за сміливі вчинки.

Строката оповідь про стосунки батьків та дітей, життя на дві родини, вибір і відповідальність за нього, міжкультурні і різновікові шлюби… У «Співдружності» багато історій і колориту тих епох, в які відбувалися події, а ще – солодко-гіркого присмаку апельсинів, з яких усе й почалося.

Ця історія про віртуальне кохання  уже стала свого роду класикою. Літри алкоголю, кілометри відвертих мейлів і меседжів у «асьці» (підніміть руку, хто пам’ятає такий варіант спілкування 😉 ), «розвіртуалення» у місті закоханих – Парижі, яке дало цим двом закоханим більше запитань, аніж відповідей, моральні дилеми і несподівані рішення… Можливо, тому, що любов на відстані – це надто складний формат стосунків. А може, тому, що вона була заміжня… І вибір між віртуальним, чарівним, але дещо примарним  коханням і реальним чоловіком, з яким з’їджено не один пуд солі – це один із найважчих конфліктів роману.

Перший роман Януша Леона Вишневського приніс йому шалену популярність, статус неперевершеного знавця жіночих душ і мільйони прихильниць по всьому світі.

Життя Лінди на перший погляд щасливе, але їй воно видається надто прісним. Успішна журналістка, дружина заможного і люблячого чоловіка, мама двох чудових дітей, вона щоранку розплющує очі з єдиним бажанням – щоб цей новий день якнайшвидше закінчився. Страждаючи від неясної туги у чарівній ідеальній сім’ї, вона все частіше думає про своє шкільне кохання – Якоба, який виріс і став успішним політиком. Зрештою робота дає їй шанс ближче поспілкуватися з об’єктом свого бажання. І ця зустріч закрутить вогонь пристрасті, безнадійний і в дечому безглуздий. Чи поверне він Лінді відчуття щастя?

Спокуса, багато відвертих сцен і трохи фірмової життєвої філософії від Коельйо – це те, що оцінять віддані фанати цього автора. Втім, перебірливішим читачам може дечого не вистачити. Зрештою, поки не спробуєте – не дізнаєтесь 😉

Автор кількох романів, викладач літературної творчості у невеликому, але недешевому коледжі Тед Свенсон дуже пишається тим, що за роки викладацької діяльності жодного разу не зраджував свою дружину, ба навіть не мав особливого бажання. Аж поки у його класі не з’являється Анжела Арґо, пірсингована і татуйована дівчина з зеленими пасмами у волоссі, яка приваблює аж ніяк не своїм виглядом, а текстами, які пише. Близькість між викладачем і студенткою із суто інтелектуальної поступово переходить до тілесної. І коли Тед дещо оговтується, то ніяк не може зрозуміти: що це було? Хто кого спокусив і навіщо? І хто з них двох насправді жертва, а хто – холоднокровний маніпулятор?

«Блакитний янгол» – це роман-в-романі, роман про творчість, університетське середовище і подружню зраду, з-поміж розділів якого по-дружньому підморгують Набоков із Лолітою. А в його назві Франсін Проуз помістила прозорий натяк на однойменний фільм з Марлен Дітріх. Спробуйте відкрити їх для себе – і книгу, і фільм – у парі.

Коли перебірлива панночка нудьгує в екзотичній країні (такій-от, як Гонконг, наприклад), то це може закінчитися фатально для її шлюбу. Навряд чи на це розраховувала Кітті, приймаючи пропозицію руки й серця від молодого бактеріолога Волтера Фейна, але сталося те, що сталося. І ось вона у далекій азійській країні, в будиночку з місцевою прислугою, віддається пристрасті з коханцем, поки чоловік займається своєю роботою…

Але на Кітті чекають випробування важчі, ніж викриття зради і розлучення. Вона разом із чоловіком мусить їхати в регіон, де лютує холера і де потребують його як фахівця. І отут перед жінкою постає найважливіший у її житті вибір: змінитися чи залишитися під красивою, але небезпечною вуаллю ілюзій,  під якою вона ховається від реальності.

А тепер, коли ми по самі вуха наїлися історіями про подружні зради, давайте поміркуємо: може, не все так погано? Може, невеличка інтрижка на стороні здатний не лише не знищити, а й зміцнити шлюб? Про таку ймовірність у своїй книзі роздумує – звісно, з посиланнями на дослідження науковців та багатий досвід з практики – досвідчена психотерапевта Естер Перель. Авторка пише про те, що штовхає людину, яка живе у щасливому шлюбі, на слизьку доріжку зради, чи може така «любовна пригода» стати ліками проти одноманітності, якого болю може завдати вона партнеру і у що він може вилитися. Естер Перель намагається знайти відповідь на одвічну дилему зрадників – зізнаватися у перелюбі чи ні. А ще показує, як воно – бути тією стороною любовного трикутника, що зветься «коханка».

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

448 thoughts on “Любовні трикутники та інші фігури: 15 книжок про подружню зраду

    Залишити відповідь