Літературна дистанційна освіта: Що і де дізнаватися про книжки (і не тільки)

У важкі часи приємно поринати в літературу і не думати ні про що погане. Читання допомагає заспокоїтися, налаштуватися на більш позитивний лад. Тим паче, що зараз час нарешті порозбирати книжкові завали і запаси та накупити собі новинок на місяць уперед. А щоб закріпити прочитане, пропонуємо вам відібрані безкоштовно літературні курси і джерела. 

Курс блогу Yakaboo з теорії літератури

Yakaboo пропонує унікальну нагоду прокачати свої читацькі навички безплатно, без стресів і сесій, домашніх завдань і оцінок — і в доволі стислий термін. Якщо ви хочете розуміти художню літературу глибше й могти розгадати, «як це зроблено», вже доступно 6 уроків з 21, який ми запланували разом із студенткою магістеріуму з літературознавства в Києво-Могилянській академії Катерини Рудик, тож включайтеся:

Курс блогу Yakaboo зі швидкочитання

Встигніть за час карантину прочитати все, що напланували, разом із курсом зі швидкочитання. Прості техніки навчать вас бути надшвидким у сприйнятті інформації та її правильному осмисленні. Викладач курсу – психолог, тренер з розвитку швидкочитання та пам’яті, розробник ефективних методик – Святослав Вікторенко. 

Подивитися лекції з Літературного Куражу

Вже двічі у Києві відбувався Літературний Кураж, під час якого читали літературні лекції. 

Ось перелік деяких з них, які можуть вам сподобатися:

  • Ірена Карпа презентує книжку «Добрі новини з Аральського моря»
  • лекція Валерії Квасневської «Як написати той самий текст»
  • публічна розмова з Марком Лівіним про те, як писати добре
  • презентація книги «Чайний Канон»
  • лекція «Пиши сильно: практичні поради і лайфхаки» Дмитра Стретовича
  • читання Дмитром Діром та Аллою Клименко історій з їхньої спільної книжки «Добавь меня в друзья»

Літкурси від edX

Платформа edX пропонує безліч літературних курсів — від вивчення Шекспіра до досить незвичної “електронної літератури“. Тут можна заблукати на добрих півгодини. Є як старі курси, так і ті, що тільки-но почалися.

Курси FutureLearn

Це одна з платформ, які я особисто випробувала ще рік тому. Курси містять багато тестових завдань по завершенню, тож можна не боятися, що щось пропустиш. Тут є лише 11 курсів на тему літератури, але якщо покопатися, то можна також знайти цікаві з суміжних тематик:

та багато іншого.

Програма «Лекторій. Література»

Євгеній Стасіневич та Ростислав Семків на каналі UA:Культура обговорюють Стівена Кінга, Маркіза де Сада, Оскара Вайлда та інших.

Crash Course з літератури від письменника Джона Гріна

Автор бестселерів “Винні зірки”, “Черепахи аж до низу” і “Паперові міста” Джон Грін спільно з братом Генком доступною і простою англійською пояснює основи літератури.

Всього вийшло вже 4 сезони його безкоштовного літературного онлайн-курсу. Ось лінки на них:

Проєкт #ЖивіПисьменники

Український інститут книги підготував проєкт про українських сучасних авторів дитячої літератури. Крім відеороликів з презентацією письменників до відео додано методичні матеріали, які дозволяють викладачам детальніше вивчити біографію і творчість цих авторів зі школярами.

13 thoughts on “Літературна дистанційна освіта: Що і де дізнаватися про книжки (і не тільки)

    Залишити відповідь