15 найкращих кулінарних книг світу

Сьогодні існує величезна кількість кулінарних книг і різних рецептів для смачного і корисного приготування. І якщо навіть з раннього дитинства почати їх читати, то одного життя вам точно на це не вистачить. У широкому розмаїтті досить багато легендарних книг, робіт знаменитих людей і кулінарів з корисними порадами, унікальними стравами, але також вистачає і непотрібної, і навіть зовсім марною літератури, яка тільки буде займати місце у вашому домі. Щоб не помилитися з вибором, ми пропонуємо книжкову добірку – найкращі книги з кулінарії, які дають можливість заглянути в дивовижний світ кухарського мистецтва.


Джеймі Олівер «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі»
(ВСЛ, 2015, пер. Орест Стадник, Катерина Міхаліцина)


оліверПредставлений кулінарний збірник рецептів повністю переверне ваше уявлення про їжу. За допомогою книги ви навчитеся готувати виключно смачні і корисні страви за вкрай обмежений час. Автор пропонує 50 рецептів, в яких прекрасно поєднується все – від інгредієнтів до смакових якостей. Варто зауважити, що інформація в цьому посібнику подана досить-таки незвичайна і точно сподобається навіть гурманам. Завдяки цій роботі пана Олівера все ваше приготування пройде на ура. Невеликий бонус: на деяких сторінках рецептів є значок з камерою – це значить, що відеозапис приготування за рецептом є на сайті самого Джеймі, нехай і мовою оригіналу. Безсумнівно, книга допоможе зробити зі звичайних продуктів найбільш вишукану і смачну страву!


Валентина Хамайко «Солодка неділя»
(Бурда-Україна, Студія 1+1, 2017)


смачна неділяПеред вами перша кулінарна книга від ведучої телеканалу «1 + 1» Валентини Хамайко. Це не просто видання – це колекція найкращих ідей і рекомендацій кулінарної рубрики «Солодка неділя» шоу «Сніданок. Вихідний». До підбору багатьох сімейних рецептів випічки, смачних десертів автор підійшов ретельно. Всі вони супроводжуються чіткими інструкціями з деякими секретами приготування, які полегшать процес створення солодких шедеврів з особливим смаком. У книзі зібрано 58 рецептів – достатнє різноманіття, щоб кожен день радувати рідних ненудними «вкусняшками». Нічого складного в приготуванні страв, до речі, теж немає. Всі інгредієнти характерні для нашої країни, і їх можна придбати в будь-якому магазині або супермаркеті. Це ніщо інше, як справжнісінький солодкий календар року!


П’єр Дюкан «350 рецептов диеты Дюкан»
(Эксмо, 2012, пер. Л. Івашкевич)


350 рецептов диеты ДюканБезумовно, це найуспішніша книга від відомого дієтолога Франції П’єра Дюкана. Він розробив ексклюзивну методику стабілізації оптимальної ваги, розділивши її на 4 етапи. За допомогою програми свого часу «привели себе в порядок» такі відомі особистості, як Пенелопа Круз, Дженніфер Лопес, Карл Лагерфельд та інші. Автор переконаний, що кожна людина має повне право задовольняти свої харчові потреби і ніякі дієти нікому не повинні заважати отримувати задоволення від їжі. У книзі зібрано 350 різних рецептів, які не тільки принесуть моральне і фізичне задоволення, а й дадуть можливість насолоджуватися (без будь-яких обмежень) улюбленими стравами. Найкращі кулінарні книги, як ця, висвітлюють безболісний, а головне, смачний шлях до ваших ідеальних 90-60-90.


Вікторія Мельник «Чизкейк внутри. Сложные и необычные торты – легко!»
(Эксмо, 2016)


Чизкейк внутриЧудове кулінарне видання, оформлене і наповнене смачними, візуально красивими рецептами страв. Всі ілюстрації соковиті і атмосферні, а головне грамотно підібрані під зміст книги. Книга поділена на частини: перший розділ доступно викладає загальні дані (про інвентар, про види тесту, про десерти, креми і т.д.). Далі йдуть розділи з рецептами чізкейк, тортів і десертів. Всі приготування добре і зрозуміло описані, приємно що автор Вікторія Мельник дає відомості, чим і як можна змінити рецепт того чи іншого торта, щоб кожен раз у вас виходили нові цікаві страви. Часом — навіть унікальні витвори кондитерського мистецтва! Звичайно ж, це рецепти не на кожен день, зате вони ідеально підійдуть для особливих випадків або коли хочеться побалувати себе і рідних чимось яскравим.


Алі Бузарі «Ингредиенты. Химия и алхимия гастрономического творчества»
(Альпина Паблишер, 2016)


ингредиентыМегацікавий посібник про хімічний і фізичний складі нашої їжі, про життя і незвичайні пригоди білків, жирів, вуглеводів, води, мінералів та інших складових нашого раціону. Ви дізнаєтеся, яким чином те, що відбувається зі згаданими елементами під час приготування, і як це впливає на смак майбутньої страви, а також як інгредієнти можуть взаємодіяти між собою. Ретельно прочитавши найкращі кулінарні книги, ви зможете звичайний процес готування сніданку, обіду і вечері перетворити в справжнє магічне дійство. Безумовно, так ви задовольните свої творчі та кулінарні здібності. У книзі маса підказок, як адаптувати меню під різні смаки, навчитися готувати без рецептів, а головне, складні речі, які завдяки наочним і зрозумілим ілюстраціям і метафорам для вас стануть 100% зрозумілими.


Джеймі Олівер «Готуємо з Джеймі»
(ВСЛ, 2016, пер. Геннадій Шпак)


готуємо з Джеймі

Професіонал своєї справи, кулінар з великої літери, показує, як по-справжньому отримувати задоволення від готування простих і дуже корисних страв. Джеймі Олівер (не остання людина в кулінарному мистецтві) ділиться власними секретами, які дадуть можливість за досить короткий час пізнати ази приготування справжніх гастрономічних шедеврів. Книга більше нагадує художній альбом – тут якісна поліграфія, шикарні фотографії, добре вичитаний текст і один з найкращих перекладів за увесь час!

Якщо ви втомилися від нудних і одноманітних видань з приготування, нарешті хочете відчути себе справжнім шеф-кухарем або навіть богом кулінарії, значить ця книга для вас.


Оксана Зубкова, Анна Лубневська «Обнаженная еда. Вкуснейшие рецепты для здоровья, красоты и женственности»
(Эксмо, 2016)


обнаженная едаЖиття занадто коротке, щоб витрачати час на чергові дієти, строгі щоденні обмеження і якусь ще там жорстку дисципліну. Вашій увазі пропонується ефективна авторська програма оздоровлення і омолоджування організму, використовуючи яку ви будете тримати себе в хорошій формі. Автори переконані: щоб ваше тіло було підтягнутим і красивим, не обов’язково йти на жертви. Досить отримувати задоволення від здорового харчування. Зубкова і Лубневська діляться доступними рецептами, які чудово підійдуть кожному, хто природним шляхом бажає підтримувати своє здоров’я і молодість духу.


Андрій Доманський, Андрій Дромов «Готовим вместе»
(Арій, 2016)


готовим вместеПеред вами зовсім не звичайний збірник смачних рецептів. Ця книга, яка написана з величезним почуттям гумору і великим позитивом! А інакше ніяк, адже обидва її автори, Андрій Доманський та Андрій Дром — одесити. Дане видання написано на основі інтерактивного кулінарного проекту. Автори розповідають про правильне харчування, про користь тих чи інших продуктів, про різні дієти і безлічі інших кулінарних секретів. Надані читачеві рецепти страв відмінно підійдуть як для щоденного приготування, так і для святкового столу. Доповнені красивими апетитними фотографіями, а також корисними рекомендаціями з кулінарії. Читаючи найкращі кулінарні книги, ви зрозумієте, що навіть із найбільш звичайних продуктів можна приготувати справжні шедеври, не витративши на це багато коштів і часу. Перед вами відмінно інформативна кулінарна книга з мануалом приготування страв з усієї України.


Стівен Гандрі, Олівія Бел-Буель «Рослинний парадокс. Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо»
(BookChef, 2018, пер. Ірина Павленко)


рослинний парадоксВідома істина від Стівена Гандрі – здоров’я людини починається зі здорової їжі. Популярний доктор описує небезпечні ситуації, пов’язані з вживанням лектинів, а також способи їх запобігання. Це революційний погляд на приховані компоненти в «здорових» продуктах, таких як фрукти, овочі та цільні зерна, які призводять до збільшення ваги і погіршення стану здоров’я. У процесі читання ви не тільки дізнаєтеся, які небезпеки є в, здавалося, невинному салаті, але і зрозумієте, як харчуватися правильно. У книзі чимало корисних рецептів страв, а також перелік продуктів, з’ївши які, ви не нашкодите своєму здоров’ю.


Дарія Цвек «Солодке печиво»
(ВСЛ, 2013)


солодке печиво

Ще один крутий рецептник від відомого кулінара! Настільна книга про солодощі та рекомендації з їх приготування. Кожна господиня для себе дізнається багато корисної інформації про різні види тесту, про смачні десерти, напої і варення. Секрети приготування дріжджового (кислого), пісочного, заварного, бісквітного, а також листкового тіста. Крім того, ви знайдете порівняльну таблицю маси деяких продуктів, а також малюнки кухонного інвентарю для приготування печива і солодких страв.

Головною відмінністю даної роботи від інших сучасних кулінарних книг є її простота. Все необхідне для кожної страви чи напою завжди знайдеться у вас вдома. А для приготування точно не знадобиться багато часу. Гортаючи найкращі книги кулінарії сторінку за сторінкою, ви відчуєте прилив натхнення для кулінарної творчості.


«Найкращі страви на щодень і на свята. Велика книга кулінарних рецептів»
(Vivat, 2017, упорядчик Ірина Тумко)


найкращі стравиЯкщо ви любите смачно і якісно поїсти, якщо обожнюєте радувати своїх близьких вишуканими стравами і хочете швидко і легко навчитися перетворювати звичайний сніданок в кулінарний шедевр, тоді найкращі кулінарні книги світу, як ця, написані для вас. Матеріал спонукає до сміливих кухонних експериментів, у т.ч. і з безліччю прянощів. Всі рецепти книги розділені за категоріями: закуски, перші і основні страви, випічка, а також десерти. Можна знайти рецепт за набором інгредієнтів, а також за вартістю основних продуктів страв. Тут навіть найбільш вибагливий гурман зможе вибрати щось собі до смаку — і ніколи не залишиться голодним.


Галина Артеменко «Пироги и пиццы. Большая книга рецептов»
(КСД, 2018)


пироги и пицц

Домашня випічка, яка тільки що «вийшла» з печі – безумовно, прикраса будь-якого святкового і, тим більше, буденного столу. А якщо це випічка за рецептом Галини Артеменко, тоді зовсім вона буде подвійно смачніше. Адже піци і пироги кулінара обожнюють і діти, і дорослі.

Книга увібрала в себе найкращі рецепти солоної і солодкої випічки, закритих і відкритих пирогів, а також мануал з приготування безлічі видів піц – з найрізноманітнішими начинками (від фруктових і шоколадних до овочевих, сирних і м’ясних). Інші цікаві рецепти – різного роду штруделі, наприклад. Увесь асортимент, щоб влаштувати свято для шлунку!

Це найкращі кулінарні книги для початківців, господинь та господарів кухні, які готують випічку вперше.


Дарія Цвек «У будні і свята»
(ВСЛ, 2017)


у будні і свята

Перед вами справжня скарбниця традиційних українських страв і однозначно кулінарний бестселер від Дарії Цвєк. Саме найкращі кулінарні книги російською мовою такого плану – відмінний старт для кулінарної «освіти». За допомогою неї ви зможете приготувати страви на кожен день.

Автор щиро ділиться своїми знаннями з приготування призабутих регіональних страв, серії запозичених рецептів, а також смачних ласощів родом з інших країн. У пропонованому посібнику пропонуються цікаві меню обідів і вечерь. Окремо скомпонованого підбору їжі для сніданків тут немає. Чому? Тому, що ранкові страви можна вибрати з таких розділів як «рекомендовані варіанти для вечері» або ж «як приготувати сніданок з того, що залишилося від учора».

Дарія Цвєк радить не включати в меню однотипні страви і під час приготування обов’язково звертати увагу на естетичний вигляд, колір і запах їжі. Адже все це є невід’ємними складовими і хорошого апетиту, і приємної атмосфери за столом.


Волтер Віллет, Патрік Скеррет «Химия здорового питания»
(Попурри, 2014, пер. І.Гродель)


Химия здорового питанияПопулярне видання від не менш відомого доктора Гарвардської медичної школи. Пан Віллет описує і розкриває різні міфи, що стосуються дієт. У даній книзі він пропонує розглянути унікальну власноруч розроблену піраміду здорового харчування. Взявши за основу результати сучасних досліджень вчених про жири, білки і вуглеводи, автор представляє для широкого кола читачів інноваційні рецепти і цікаві зразки меню, які вбережуть від багатьох хронічних захворювань.


Пітер Мейл «Французские уроки. Путешествие с ножом, вилкой и штопором»
(Азбука, 2016, пер. Ірина Пандер)


французские урокиЯкщо ваша душа прагне зануритися у французьку атмосферу, буквально пробуючи кожне речення і розширюючи свої горизонти обізнаності цієї країни, тоді дана книга вам точно сподобається. Відомий цінитель французької кухні Пітер Мейл у своїй книзі пропонує кожному вирушити з ним в гастрономічний тур. Першою зупинкою буде містечко Рішеранш, де щорічно відбувається справжня трюфельна меса в день святого Антуана. Разом з автором кожен зможе взяти участь в трюфельному аукціоні і святковому обіді, де «королем» столу буде омлет з трюфелями! Далі на читача чекає дегустація лягушатини, равликів, сирів і вин. Пан Мейл з величезним захопленням і азартом розповідає легкі історії своїх мандрів Францією і знайомить з традиціями різних її регіонів. Їжі та напоїв в цій книзі досить, можна легко зібрати витончене меню дорогого ресторану. А в якості спецій і приправ тут представлено неперевершене почуття гумору, а також прекрасний легкий авторський стиль.


Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

730 thoughts on “15 найкращих кулінарних книг світу

    Залишити відповідь