Книжки, якими надихалися CEO відомих корпорацій

“Залишайтеся голодними. Залишайтеся безрозсудними”, – радив Стів Джобс молоді не заганяти себе в рамки вузького мислення. Але слоган Stay foolish не говорить, що не треба читати книги. Навпаки, розширюючи свої пізнання з їхньою допомогою, ми все краще розуміємо, яких помилок варто позбуватися.

Для цього випуску розсилки ми зазирнули на полиці найуспішніших керівників світу, від Марка Цукерберга до Білла Гейтса, і вибрали найцікавіше. Одна книжка ще не робить вас великими, але стає черговою сходинкою до успіху.

12

“Рациональный оптимист” Метт Рідлі


Книжка “Раціональний оптиміст” – потрапила в список найкращих книжок прочитаних за попередній рік Марком Цукербергом, керівником компанії Facebook Inc.

Автор книжки Метт Рідлі, одночасно біолог і бізнесмен, охоче і спритно ділиться знаннями з обох областей. Він доводить, що розвиток людства все ж має більше плюсів, ніж мінусів.

Автор розвіює популярні міфи й страхи про науку і технології: чому не потрібно боятися ГМО, змін клімату та завершення запасів нафти, чому біопаливо та органічна їжа шкодять дикій природі.

Ключові ідеї книжки зрозумілі для кожної ділової людини: прогрес у вигляді матеріальних благ – це незаперечне щастя, а прогресом людства рухають обмін, торгівля і свобода.

“За великим рахунком, все не так вже й погано!” – з таким висновком ви перегорнете останню сторінку “Раціонального оптиміста”. А це дуже важливо в сьогоднішньому повному “зради”, розчарувань і песимізму світі.

1212

“Дилема інноватора. Як нові технології нищать сильні компанії”  Клейтон Крістенсен


Важлива для кожної вдумливої ділової людини праця про те, що нічого вічного в світі не буває, особливо в динамічному і конкурентному середовищі бізнесу – книжка “Дилема інноватора” – вплинула на Стіва Джобса, CEO корпорації Apple.

Автор допомагає читачеві розвинути власну інтуїцію і розуміння того, куди рухаються тренди на ринку, в тому числі – складно передбачуваного попиту. Крістенсен пояснює, як використовувати прогнози для гарантій успішного майбутнього компанії.

“Дилема інноватора” стане в нагоді й менеджерам, і керівникам проектів, і кожному, хто хоче бути готовим до змін. Книжка дає системний підхід до змін у світі, вчить їх помічати та використовувати для власної користі.

В Україні, яка активно намагається проводити реформи через модернізацію, книжка про зміни допоможе задуматися про перспективи розвитку країни. У тому числі про те, до чого ведуть інновації, якщо немає конкурентного середовища і готового платити покупця.

12

“Безжальна правда про нещадний бізнес” Бен Горовіц


“Безжальну правду про нещадний бізнес” можна коротко схарактеризувати декількома словами: “посібник з прикладного менеджменту”. Саме “прикладного”, без нудної теорії. Це практично “настільна книга CEO” з рекомендаціями як з оперативного, так і зі стратегічного управління. Деннису Янгу, керівнику компанії Udemy, ця книжка допомогла зрозуміти, як важливо брати на себе відповідальність за будь-які, навіть непопулярні остаточні рішення.

Автор перетворив свою кар’єру в один великий кейс. Хоровіц почав як звичайний програміст в компанії SGI, потім працював в Netscape, потім в AOL і далі ще в десятці інших найвідоміших у світі IT-компаній. При цьому він пройшов шлях до керівника – і йому є чим поділитися.

Один з найбільш захопливих і корисних розділів – про те, як менеджеру не “вигоріти” на роботі; як справлятися з постійними стресами та кризами, як навести лад в колективі, в стосунках з колегами й партнерами та навіть як викручуватися із безвихідних на перший погляд ситуацій.

1234

“Марсіянин” Енді Вейр


Жарти про картоплю на Марсі й страждання Метта Деймона чули всі. Прийшов час познайомитися з оригінальною історією – по-справжньому крутою науковою фантастикою, багато деталей якої фільм в силу своєї природи втратив.

Якісний український переклад “Марсіанина” – це ще й ковток мотивації в хвилини, коли здається, що в житті все пішло не так, як треба, що життя важке, а самотність безкінечна. Уроки самотнього космонавта підуть на користь.

Історія неймовірно докладна і правдоподібна, але не вимагає від читача знань, що виходять за межі шкільної програми з фізики, хімії, біології та алгебри. Нехай левову частку “Марсіанина” складають розрахунки та уявні експерименти, книжка не втрачає драйву і напруги. Для Крейга Баррета, СЕО Intel – вона була черговим доказом сили окремої особистості.

Вам буде цікаво дізнатися про те, наскільки корисними й життєво важливими можуть виявитися звичайні речі. Наприклад, легендарна ізолента…


Читати: Smart is the new sexy: п’ятірка ненудних научпоп-книг

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

18 thoughts on “Книжки, якими надихалися CEO відомих корпорацій

    Залишити відповідь