10 книжок про особливі мандрівки

Справжня мандрівка – це не тільки рух з точки «А» в точку «Б», це ще й досвід, який дарує шлях від тебе-колишнього до тебе-майбутнього. Мандрувати можна пішки чи автомобілем, по небу чи по воді, далекими континентами чи коридорами власного дому. Головне – аби ця мандрівка стала для тебе особливою – так, як для героїв цих книжок.


21_12_06

«Транс» Остап Укранець

(Видавництво Жупанського)


Для багатьох українців мандрівка на Захід починається з міжнародного пункту пропуску «Шегині», з Перемишля – міста, що чарує наших співвітчизників обіцянками кращого життя. Але герой «Трансу» там не зупиняється – його шлях лежить до Кракова, а звідти – у Прагу і далі. Кінцевого пункту не знаємо ні ми, ані він сам, адже кожен новий поворот дороги відкривається для нього поступово, в процесі цієї дивної мандрівки, цієї пригоди, що зветься Паломництвом. Кого тільки він не зустріне в цій подорожі – масони і мафія, наркодилери і вампіри, дияволи і святі супроводжуватимуть його на цьому шляху. А що чекає на героя наприкінці мандрівки – питання чи не найважче. Адже ще одна її особливість у тому, що відбувається вона в обидві сторони, отож складно сказати, де її початок, а де кінець.

У романі Остапа Українця алхімічний підтекст переплетений з різноманітними алюзіями, тому повністю оцінити всі ці нашарування під силу лише підготовленому, ерудованому читачу. Але таке читання – це ще одна пригода, яку, мабуть, кожен справжній букоголік не проти пережити.


21_13_06

«Нижче» Кіра Малко

(«Нора-друк»)


Дауншифтінг – це завжди авантюра. Але героїні роману Кіри Малко Поліні мало просто покинути офісну роботу – вона наймається офіціанткою на круїзний лайнер. А це значить – щодня нова «картинка» навколо, далекі порти, мальовничі краєвиди і незвичайні люди. Правда, в комплекті з цими бонусами йде щоденна важка і принизлива робота офіціанткою, недосипання,  страждання від розлукою з коханням, що лишилося на материку. Втім, за півроку все можна змінити – знайти для себе хай і не дуже корисні, але в певному сенсі дієві віддушини від рутини, заручитися допомогою колег і навіть зустріти дуже несподівану любов. А ще – запам’ятати головне правило корабельного життя: все, що стається на кораблі – добре чи зле, – на кораблі й лишається.

«Нижче» – це дуже відвертий роман про життя на круїзному лайнері. Героїня-оповідачка однаково щиро відкриває перед читачами як свої найінтимніші рефлексії, так і нюанси корабельних буднів. Можливо, вона занадто деталізує окремі моменти, можливо, варто було лишити простір для читацької уяви… Але завдяки такій манері оповіді читач може повністю зануритися в цю атмосферу і разом із героїнею пережити цю мандрівку.


21_14_06

«Ажнабія на червоній машині» Марина Гримич

(«Нора-друк»)


Щоб познайомити читачів з життям сучасного Лівану, Марина Гримич запрошує їх у мандрівку з ажнабією (іноземкою, по-ліванськи) на червоній машині. Тут буде дві українки, які вийшли заміж за ліванських суніта і шиїта, чимало цікавих деталей про культуру і життя цієї країни, трохи сімейних проблем і міжкультурних (не)порозумінь, багато політкоректного, але дотепного гумору, кілька десятків цікавих слів «ліванською арабскою» і багато прикладів, як можуть порозумітися представники різних країн, культур і конфесій.

Ця  книжна мандрівка-квест у пошуках зниклої Вірунчика збагатить ваш читацький досвід і виявиться такою ж динамічною, екзотичною і яскравою, як і поїздка на червоній машині. Цілком можливо, після неї вам захочеться відкрити для себе Ліван уже не в літературі, а наяву.


08_15_06

«Ми» Девід Ніколлз

(«Віват»)


Сім’я Петерсенів вирушає у Велике європейське турне – і ця мандрівка мала б стати для них незабутньою пригодою, якою вони відсвяткують вступ сина до коледжу, але натомість, здається, приречена бути останнім епізодом у їхній історії. Бо після повернення додому Петерсени уже не будуть сім’єю. Так вирішила дружина Дугласа, Конні. Їхній шлюб протривав цілих чверть століття, але чи був цей союз справді щасливим? Чи, може, творча натура Конні страждала поряд з науковцем Дугласом? А той, прагнучи продемонструвати зацікавленість її захопленнями, десь в глибині душі розумів, що цим її тільки дратує?

Мандрівка Європою як останній шанс врятувати шлюб, відживити стосунки, повернути давні почуття – це непогана ідея. Але чи скористається нею Дуглас? Адже цілком ймовірно, що ця подорож відкриє йому очі на альтернативні варіанти майбутнього і покаже, що життя без Конні можливе. Спостерігаючи за еволюцією стосунків цієї сім’ї, відвідуючи з ними різні європейські країни, вболіваючи за їхнє майбутнє, ви ще й зможете непогано посміятися, адже «Ми» – роман, написаний з доброю долею гумору. А гумор – то така штука, що може врятувати будь-яку мандрівку 😉


21_15_06

«Украдений цвіт» Анна Лачина

(«Школа»)


Дві сестри, дві країни, дві подорожі, дві драматичні історії. Старша сестра Жасміна їде з друзями в Грецію, щоб на літніх канікулах трохи попрацювати у тамтешніх ресторанчиках, а потім дослідити нетуристичні маршрути красивої і багатої на давні пам’ятки країни. У той час молодша, Ружа, повертаючись із паломницької мандрівки вдома у Польщі, трохи не доїжджає до рідного Торуня – і потрапляє під чари таємничого незнайомця з янгольською зовнішністю. А далі – місяці переїздів поїздами, автобусами і автостопом між польськими містами і містечками, іноді наближаючись до самого дому, але без жодного уявлення про те, коли і де закінчиться ця схожа на марення божевільного мандрівка.

«Украдений цвіт» – це підлітковий роман, у якому йдеться не лише про дві подорожі, а й про важливі речі, які варто знати підліткам, що зав’язують романтичні стосунки. Про те, що іноді варто трішки відступити від свого уявного ідеалу, аби відкрити серце почуттям до чудової людини, яка поряд з тобою. І про те, як нелегко буває розпізнати маніпулятора і як важко вибратися з-під його впливу.


21_16_06

«Моя бабуся просить їй вибачити» Фредрік Бакман

(#книголав)


Коли маєш таку бабусю, як в Ельзи, почуваєшся так, наче за твоїми плечима – ціла армія. Бабуся прикрашає Ельзине життя шаленими витівками, щовечора  бере її в подорож до Країни-Спросоння і розповідає про дивовижних персонажів, які у ній живуть. А потім Бабуся помирає, але казка, яку вона розповідала онучці, оживає наяву. Бо виявляється, що всі ці історії з уявної країни відбувалися насправді, а герої і негідники, віддані вурси, прекрасні принцеси і сумні янголи живуть зовсім поряд. І щоб познайомитися з ними, дівчинка вирушає в останню вигадану бабусею мандрівку. Виконуючи завдання, передаючи бабусині послання, привіти і перепрошення, Ельза відкриває секрети дому, в якому живе, і знаходить нових відданих друзів.

Бакман проникливо і водночас дотепно пише про важливі речі і ділиться мудрістю, якої, мабуть, не вистачає кожному з нас. Він розповідає про те, як захищати своїх людей і свій замок. Любити навіть тоді, коли сердишся так, що можеш залаяти до смерті. Пробачати тим, кого любиш, навіть якщо вони поводилися, як повні придурки, — бо всі люди в певні моменти життя так поводяться. І ділитися мріями з тим, хто поряд.


21_17_06

«Дорога святого Якова» Дзвінка Матіяш

(Видавництво Старого Лева)


Відомий із часів Середньовіччя паломницький шлях Ель Каміно де Сантьяго веде до могили апостола Якова в іспанському місті Сантьяґо-де-Компостела, і щороку ним мандрують тисячі паломників. У цій книзі про свій досвід мандрівки Дорогою розповіла українська письменниця Дзвінка Матіяш. Поміж живими, не постановочними знімками з краєвидами цього шляху, ви зустрінете історії пілігримів з різних країн, описи вечорів і ранків, проведених із переважно гостинними госпітальєро – господарями притулків для паломників, а також дуже особисті й глибокі одкровення людини, яка пройшла увесь шлях.

«Дорога святого Якова» – не тревелог і не туристичний путівник, хоча є в ній дещо і від першого, й від другого. Це концентрований досвід подорожі, часто виснажливої і важкої, яким хочеться ділитися і який може надихнути десятки інших людей вийти на шлях.


21_18_06

«Кипуча річка. Пригоди і відкриття в Амазонії» Андрес Русо

(Віват)


Молоді науковці з різних джерел черпають ідеї для своїх відкриттів. Вчений Андрес Русо, який вивчає геотермальні води, надихнувся давніми перуанськими легендами, які розповідав йому дідусь. Одна з них, про киплячу річку, вода в якій настільки гаряча, що тварини, потрапивши туди, можуть зваритися живцем, а місцеві люди заварюють цією водою чай, звучала так вірогідно, що науковець зважився організувати експедицію у джунглі Амазонії, аби віднайти цю природну дивовижу.

У книзі із серії «TED Talks» Андрес Русо – докладно, з кольоровими світлинами, вражаючими подробицями і важливими висновками – розповідає про те, як погнався за легендою і здійснив наукове відкриття. Але це було лише початком цілої низки подій, адже з’ясувалося, що унікальна водойма потрібна не лише місцевим жителям, скотарям і мисливцям, а й нею цікавляться великі нафтові магнати та уряд. І те, хто переможе у протистоянні науки, економіки й потреб аборигенів, залежить не в останню чергу від вченого, який відкрив кипучу річку.


21_19_06

 «Книга-мандрівка. Україна»

(#книголав)


Ця книжка – не енциклопедія і не путівник. Але завдяки їй ви зможете не лише віртуально відвідати всі області і найбільші міста нашої країни, але й дізнатися більше 1000 надзвичайно цікавих фактів про Україну, які дозволять відкрити її по-новому, не так, як написано в підручниках. Культурні і природні феномени, історичні події й архітектурні пам’ятки, персоналії, які надихають, винаходи і відкриття, які вражають – усе це втілено в авторських ілюстраціях. Такий формат викладу інформації називається «едьютейнмент», і він якнайкраще пасує до цієї карти-мандрівки.

Де в Україні є «молодильне озеро і печера Попелюшки, в якій області найпоширеніше дерево, з якого виготовили чарівну паличку Волдеморта, де знімали найвідоміші фільми і звідки походять визначні особистості – відкривати все це і не тільки буде надзвичайно цікаво як дітям, так і дорослим.


21_20_06

«Небезпечні мандри» Річард Адамс

(Рідна мова)


Щоб пережити неймовірні мандри, змінити уклад життя, знайти союзників і боротися проти ворогів, не обов’язково вирушати за тридев’ять земель. “Небезпечні мандри” – це книга про те, як кілька диких кролів покидають свою колонію, і їхня, здавалось би, з точки зору людини банальна втеча переростає в епічну пригоду, повну відкриттів і небезпек. А починається все з того, що один із «нижчих» жителів кролячої колонії на ім’я П’ятий заявить, що незабаром на них чекає катастрофа, яка походить від людей. Йому повірять далеко не всі, але серед спільників знайдуться і досвідчені старожили, і сильні й прудкі представники елітної варти Оусли, і допитливий молодняк. І їхній загін переживе найнеймовірніший досвід, який тільки буває у кролячому житті.

Ця книжка класна тим, що з неї ви дізнаєтеся абсолютно все про те, чим займаються, кого бояться, як поводяться у різних ситуаціях і що люблять їсти дикі кролі. Річард Аддамс пішов шляхом достовірності у тому, що стосується біологічних особливостей виду – герої книги не роблять нічого такого, чого б не зробили, якби були реальними тваринами у живій природі. Але вони, звісно, міркують, приймають рішення і розмовляють. Кролячу мову, до речі, Аддамс теж вигадав сам. І все це вкупі з напруженим сюжетом робить книжку страшенно захопливою і цікавою.


Читати: 10 ідеальних книжок-супутників на безлюдному острові

Читати: «Розумне» читання на літо: книжкові поради від спікерів TED

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

261 thoughts on “10 книжок про особливі мандрівки

    Залишити відповідь