Делікатна тема: ТОП 10 книг про смерть

На сьогоднішній день тема смерті в культурі людства звучить досить-таки парадоксально, і це найкраще відображається в книгах. З одного боку, про «стару з косою» вголос говорять явно без ентузіазму, з якимось острахом. З іншого — смерть фігурує майже в кожному виданні. Нині дуже важливо мати правильне уявлення про життя, смерть і життя після смерті. Якщо всередині багато негативних думок, то потрібно це терміново міняти. Адже порогом до щасливого життя є прийняття смерті. Як би суперечливо це не звучало.

У книгах смерть постає в різних іпостасях: не лише як соціальний феномен, але і як медичний. Розглядається з юридичної, філософської, або ж релігійної точки зору. У запропонованій збірці зібрані кращі книги про смерть.


03_07_07

Генрі Марш «Історії про життя, смерть і нейрохірургію»


Книга, яка проводить тонку грань між життям і смертю. Реальні історії від відомого нейрохірурга, наповнені складними психоемоційними станами, переживаннями, морально-етичними дилемами. Вони дозволяють зазирнути в кулуари душі лікаря, простежити динаміку її станів перед прийняттям рішення про операцію, в години очікування в операційній і т.д. Кожна глава — розповідь про окремого пацієнта і про те, як його лікування вплинуло безпосередньо на самого Марша. Видання сповнене гострих сюжетів, подібно до динамічного блокбастеру. Тут життя людей, їх почуття і переживання. Відверта розповідь про реальний світ лікарні, без рожевих окулярів і невдалого оптимізму. Місцями шокуюча і неприємна, місцями — радісна і гірка. Про складнощі покликання лікаря, курйози лікувальної справи. Це сповідь у всіх її проявах: про те, як автор робив пацієнтів щасливими і про свої помилки, які могли коштувати їм життя.

У книзі багато описів буденних справ нейрохірурга: як проходить ранок, дорога на роботу, розглядаються робочі моменти. А ще – особисті переживання: смерть матері, розлучення з дружиною. Чимало уваги приділено відносинам між лікарем і пацієнтом, лікарем і родичами пацієнтів, а також лікарями між собою. На багато питань Генрі Марш дає відповідь крізь призму філософії і нейрохірургії. Якщо і починати читати книги про життя і смерть, то саме з захоплюючої роботи Генрі Марша.


03_08_07

Луїза Л. Хей «Письма к Луизе со всего мира. Ответы ищите в себе»


Повчальна книга, в основі якої лежить філософія любові і розуміння себе. Луїза Хей, відомий психолог, розкриває цікаві теми, дає певні знання, здатні допомогти не одній заблукалій душі. Слушні поради та вирішення багатьох життєвих проблем. Смерті автор приділяє цілий розділ, стверджуючи, що це природна і досить нормальна частина життя, до якої варто ставитися спокійніше. Життя не вічне. Всі вмирають. Це нормально. Не треба сприймати смерть як поразку, краще вважати її просто «зупинкою планети». Загалом, все це дуже цікаво. Безумовно книгу варто читати тим, хто переживає скорботу і біль втрати близької людини.


03_09_07

Світлана Омельницька «Время встречать рассвет»


У розділі «книги про життя після смерті» перше видання із серії книг «Душевні казки» заслуговує на особливу увагу, адже у багатьох випадках допомагає зробити крок назустріч світлому майбутньому, позбутися від душевного болю, пов’язаного з відходом в інший світ рідних і близьких. Книга вдихає позитив, відкриває очі на прекрасне, перезавантажує емоційний механізм, від чого людині стає легше. Читач знайде відповіді на хвилюючі його питання: Що робити? Як пережити біду? Як ставитися до смерті спокійніше? Автор вчить дорожити кожною хвилиною життя і цінувати її, проживати її в радості і дихати на повні груди. Адже життя – це великий подарунок, і навіть після глибокої темної ночі завжди настає світанок.


03_10_07
Генрі Марш «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга»


Якщо попередня книга про смерть, життя і нейрохірургію, то тут значно менше медицини, але ще більше відкритості, життєвої філософії і роздумів про неминуче. Генрі Марш не радує читачів вірою в життя після смерті, а точніше, у відновлення того, що втрачається назавжди. Як для нейрохірурга, для нього це такий же когнітивний дисонанс, як і надія помираючого на продовження життя. Книга змушує читача поглянути на смерть, подумати, чому ми її боїмося і чому так тримаємося за життя.

Автор ще раз вразив своєю сміливістю: він щиро розповідає про ціну помилок, про гіркоту розчарування в людях, про жертви, на які йому довелося піти заради медицини. Чимало цікавих роздумів і про організацію системи охорони здоров’я в Англії, Україні та Непалі.


03_11_07

Пол Каланіті «Коли подих стає повітрям»


Автобіографічний твір молодого талановитого американського нейрохірурга Пола Каланіті, щасливе життя якого обірвала страшна хвороба. Ця книга про смерть, але також і про життєвий шлях Пола, його навчання, одруження і народження дитини, про той фатальний день, коли автор дізнався про свій страшний діагноз. Подальший розвиток сюжету — боротьба проти раку, де автор більше свідчить не про смерть, а скоріше про життя. Спочатку про життя, коли його кінець здається далеким. Потім про життя, коли смерть починає наздоганяти. Потім про життя, коли смерть зовсім поруч, сидить з тобою на лікарняному ліжку. Неймовірна історія не менш неймовірної людини з величезною силою волі. Почитати роботу Каланіті буде цікаво і тим, хто бажає долучитися до етичної сторони питання смерті, зокрема книга показує, який важкий моральний тягар лежить на плечах лікарів.


03_12_07

Джой Шаверен «Умирающий пациент в психотерапии. Желания. Сновидения. Индивидуация»


Книга розповідає про пацієнта, у якого (після тривалого дослідження і спостереження) виявили смертельно невиліковну хворобу. У відповідності до сформованих обставинам, автор акцентує увагу на методах і цілях психотерапії, відкриває читачеві очі на звичайні складнощі і бажання хворого, а також показує, як слід спілкуватися з пацієнтом, який знаходиться на межі життя і смерті. Автор книги, Джой Шевера, зазначає, що у невиліковного пацієнта процес індивідуації триває до самої смерті. Власне, становленню особистості і розвитку унікальних здібностей приділено в книзі чимало уваги. «Умирающий пациент» — найкращий посібник з психології, читання якого буде корисним не тільки людям в білих халатах, а й простому перехожому.


03_13_07
Ірвін Ялом «Вглядываясь в солнце. Жизнь без страха смерти»


Унікальне видання американського психотерапевта прекрасно розкриває тему страхів, зокрема, страху смерті. Книга дає відповіді на багато тривожних питань щодо смерті і надає дієві методи їх вирішення. Це джерело багатьох реальних історій з лікарської життя і буття пацієнтів. На перший погляд може здатися, що більшість людей не боїться смерті. Але це зазвичай тому, що люди це або намагаються приховати, або навіть не хочуть думати про подібні обставини, перемикаючись на роботу, сім’ю, церкву і т.д. Приховуючи себе справжніх, свою душу, людина породжує в собі безліч психологічних розладів, депресію. Часто і зовсім кидає виклик смерті, займаючись, наприклад, небезпечними видами спорту. Однак автор стверджує, що все це лише гіпотетичний страх. По-справжньому люди починають боятися смерті лише тоді, коли «стара», проходячи зовсім поруч, безпосередньо «зачіпає кощавим плечем». Наприклад, коли приходить війна, смерть рідних або власна невиліковна хвороба. У такі моменти ступінь страху і розуміння власної смертності, як правило, досягають максимальної точки. І завдання книги Ірвіна — ці страхи подолати, навчитися використовувати їх для своєї вигоди, щоб отримати насолоду від життя на повну.


03_14_07

Володимир Леві «Memento. Книга перехода»


Книга актуальна для кожного, кому цікаві книги про життя після смерті. Піднімає питання смерті і подальшого переходу людини у вічність і пробуджує віру в те, що душа безсмертна. Як прийняти смерть? Як говорити на цю тему з дітьми? Як себе вберегти від непоправного? Що і як правильно робити, щоб підтримати тих, хто знаходиться на порозі смерті? Смерть — це кінець чи просто перехід до іншого стану? Про все це та багато іншого читайте в роботі Володимира Леві. На його думку, людину, яка витрачає своє життя нераціонально, вбиваючи час, можна, так чи інакше, вважати самогубцем. Тоді як прожити відведений тобі час правильно? Ця книга про смерть дає чіткі підказки.


03_15_07

Єлизавета Данилова «Жизнь после смерти. Религиозные представления и научные доказательства»


Актуальна книга на всі часи, де кожен герой і образ — це неподільний всесвіт зі своїми законами, трагедіями і ідеалами. Автор до останньої сторінки тримає читача в напрузі, не розкриваючи головної ідеї видання. Якщо взяти книги про смерть, то ця — суцільна загадка, яку, використовуючи звичайну логіку, розгадати складно. Одвічні питання про смерть, загробне існування, очікуване блаженство «на небесах»; про вічні муки, після прочитання цієї книги про смерть стануть більш зрозумілими.

Окремо автор пише про протилежних засадах – про пекло і рай. Він призводить обгрунтовані уявлення про «виміри» з релігійної та наукової точки зору. На тему смерті це одна з книг, найбільш близьких до науки.


03_16_07

Метт Адамс, Девід Саусвелл «1001 курьезный способ умереть»


Вражаюча і захоплююча книга про смерть, точніше про найнеймовірніші, страшні і безглузді способи піти в інший світ. Автор зібрав реальні історії людських смертей, що викликають повний спектр емоцій, від жаху і нерозуміння до відвертого «чорного» сміху. Разом з тим, книга дає зрозуміти, що людське життя — мить, блаженство, яким варто дорожити. Бо сьогодні ти є, а завтра може трапитися що завгодно. На голову впаде цеглина, зіб’є машина, вдарить струмом, просто банально вдавишся ложкою супу, і все! Завдання автора – пробудити в кожному читачеві любов до себе, свого життя і долі. Змусити цінувати те, що є. І, разом з тим, показати, що смерть не дрімає, в будь-який момент готова розправитися з вами, роблячи це без найменшого каяття совісті. «1001 курьезный способ умереть» — це самий ексклюзивний і неймовірний список того, як не потрібно робити. Ні за яких обставин!


[irp posts=”18462″ name=”10 книг по психологии, которые помогут понять себя и мир вокруг”] [irp posts=”4107″ name=”У смерти тоже есть сердце”]
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

2 409 thoughts on “Делікатна тема: ТОП 10 книг про смерть

    Залишити відповідь