Класика завжди в моді

Щоб ви відповіли, якби у вас запитали, з ким із відомих письменників ви б хотіли зустрітися? Не обов’язково з кимось із сучасників. У вас є готова відповідь? Якщо ні, то прочитайте «Як писали класики» Ростислава Семківа. Можливо, вам це допоможе. Бо, прочитавши цю книгу, я тепер впевнено можу відповісти на це питання.


Про Ростислава Семківа


Ростислав Семків – український літературний критик, літературознавець, перекладач, видавець.
Народився 6 червня 1975 року в м. Тернопіль, закінчив Тернопільський державний педагогічний університет, отримав ступінь магістра у Національному університеті «Києво-Могилянська академія». У 2002 році захистив дисертацію на тему «Іронія як принцип художнього структуротворення».

З 2001 року – старший викладач, а потім доцент кафедри літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська академія». З 2003 року – директор видавництва «Смолокип».

Ростислав Семків має кілька нагород, і сам був членом журі «Книга року ВВС-2012», є членом Комітету з національної премії України імені Тараса Шевченка.


Крута компанія


У книзі «Як писали класики» Ростислав Семків зібрав, на мою думку, неймовірних авторів. Самі подумайте – Агата Крісті, Джордж Орвелл, Рей Бредбері, Курт Воннеґут, Мілан Кундера, Умберто Еко, Маріо Варґас Льйоса, і всі вони діляться з нами своїми творчими секретами, дають корисні поради, як правильно працювати над текстом та вдосконалити письменницькі здібності.

Кожен розділ книги складається з трьох частин. Спочатку ми дізнаємося про основні факти з життя письменників, бо саме їхні життєві перипетії значно вплинули на їх творчість. Потім – розповідь самих авторів про їхні рецепти успіху. І насамкінець – аналіз творчості авторів, ті моменти, котрі не помітні їм самим.

Цікавим є і оформлення книги. Ніби хтось спеціально для вас виділив основні моменти тексту, підкреслив слова чи речення, на які потрібно звернути особливу увагу.


Талант чи наполеглива праця? В чому полягає запорука успіху?


Які ж таємниці приховують від нас письменники? Від чого залежить успіх автора? Якщо ви хочете стати успішним та визнаним письменником, вам потрібно прислухатись до порад класиків.

  • Наприклад, Рей Бредбері заохочує в першу чергу багато читати та працювати постійно.
  • На думку Джорджа Орвелла писати необхідно для того, щоб виразити вашу особистість.
  • Курт Воннеґут говорить, шо необхідно захопити (своїм текстом) одну конкретну людину.
  • Агата Крісті рекомендує постійно вигадувати сюжети, навіть роблячи буденні справи.
  • Мілан Кундера наголошує на тому, що роман має стосуватися важливих життєвих питань і це основне в ньому.
  • Маріо Варґас Льйоса закликає не писати про все – найцікавіше потрібно замовчувати.
  • А Умберто Еко радить придумати світ, про який знатимете все.

І це лише кілька рекомендацій. Їх набагато більше і вони зовсім різні, кожен може знайти тут для себе саме те, що йому підходить найкраще. А можливо й вивести свою власну формулу успіху.

У першу чергу книга для тих, хто пише тексти і хоче досягти успіху в галузі літератури. Але, якщо ви зовсім нічого не пишете самі, не нехтуйте деякими порадами. Адже вони часто стосуються питань організації часу, а це завжди корисно, чим би ви не займались. Ще книга буде цікавою тим, хто любить біографії. Про декого вам захочеться дізнатись більше. Я, наприклад, з великим задоволенням прочитала автобіографію Агати Крісті.


Пряма мова


Еко майстерний DJ. Основний трек детективного роману він легко міксує з історичними екскурсами, викладками філософських трактатів, перебивками з класичної літератури і, звісно, вершечок прикрашає кількома ягідками кохання. Непоєднуване досі поєднується і стає цікаво всім. От лише треба вміти так працювати з вінілами давніших жанрів та історій, як це вмів Еко.

Агата Крісті перетворила свої тривоги на геніальні тексти. В одне зійшлися умонастрій песимістично налаштованої дівчинки та її оточення, освіта, що підштовхували її до письма. Головний секрет успіху авторки – терапевтичний. Кожна її книжка є своєрідним сеансом психоаналізу для самої себе. І добре, що така детективна терапія продовжує подобатися та бути корисною мільйонам її читачів.


Читати: 13 захопливих книг про письменників, письменництво і книжки


Купити книжку в Yakaboo

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

16 thoughts on “Класика завжди в моді

    Залишити відповідь