Хелловінські книжки та їхні екранізації: моторошно, лячно, атмосферно

У цій добірці ви не побачите стандартних тематичних книжок. Частково тому, що ми віримо – ви вивчили напам’ять типові добірки. Частково тому, що маємо хелловінські рекомендації минулого року:

Читати: Моторошні книжки: 10 романів і одна збірка оповідань до Хелловіну

У цьому році ми обрали для вас 10 нетипових історій для Хелловіну та завдання #YakabooBingoAutumn_3. Приємний бонус – усі книжки добірки екранізовано й інформацію про кожну екранізацію ви також знайдете нижче.

Книжкового Хелловіну!


1

Кентервiльський привид


Ви боїтеся привидів? Що значить, ви в них навіть не вірите? А вони існують! Доводить існування душ людей, які вирішили не переходити в потойбічний світ, не абихто, а Оскар Уайльд. Впевнена, ви знайомі з іншими творами автора й розумієте вже зараз – Уайльд матеріалізує Кентервільського привида та зітре грані між нашим і потойбічним світом.

Смерть повинна бути прекрасна. Лежати в м’якій темній землі, щоби над головою гойдалися трави, і слухати мовчання! Не знати ні вчора, ні завтра. Забути час, пробачити життя, пізнати спокій.

Що маємо на старті? Класичного привида. Він бродить замком, трясе ланцюгами і всіляко лякає людей – виконує всі свої посадові зобов’язання. Та щасливі дні жаху завершуються, коли в замку оселяється американська сім’я. Це ж вам не аристократичні англійці, а практичні люди. Ланцюги скриплять? Змазати мастилом! Кривава пляма? Засіб для виведення плям поспішає на допомогу! Як тут жити бідному привиду? Прочитайте книжку видавництва Віват (бачили, які там ілюстрації?) і дізнайтесь всю історію.

Екранізація: мультфільм The Canterville Ghost (2016)


2а

Мандрівний замок Хаула


Історія Софі та Хаула настільки популярна, що ви точно про неї чули, навіть якщо не дивились аніме Міядзакі Хаяо та не читали книжку. Бачити й читали? Гортайте добірку далі. Якщо ж ні, радимо зупинитися на цьому хелловінському варіанті від Видавництва Старого Лева.

– Мені погано, – сповістив він. – Піду ляжу. Можливо, помру.

Діана Вінн Джонс пропонує читачам мандрівку у… ні, не потойбіччя, а в чарівну країну Інгарію. Раз країна чарівна, то й не дивно, що зустріти там відьму чи чаклуна – звична справа. Як і покупка заклинань, семимильних чобіт та інших химерних для нашого світу речей. Та все ж один день стає незвичним, навіть, для Інгарії – болотна відьма перетворює дівчинку Софі на старезну бабцю. Далі не розповім, бо починається магія та справжні пригоди.

Екранізація: аніме Мандрівний замок Хаула (2004)

Читати: Чарівні світи Діани Вінн Джонс


3

Чорнильне серце


Чорнильне серце – остання дитяча книжка в добірці та перша книжка з «чорнильної» трилогії німецької письменниці Корнелії Функе. Вона, як і дві попередні, буде цікава й дорослим читачам. Динамічність подій не дозволить вам сумувати, а книжковий рай підкорить книголюбське серце.

Книги повинні бути важкими, тому що в них приховується весь світ.

Та не піддавайтесь омані – Чорнильне серце не просто казкова історія. Усе хороше має властивість зникати й ця книжка не вийняток. Спочатку ви потрапите у світ палітурника Мортімера, його дружини Терези та доньки Меггі (книжковий рай замовляли?). Батько дівчинки має дивний дар – оживляти книжкових героїв, але… Так, так, оце улюблене але. Але коли хтось переходить у наш світ зі сторінок книжки, має бути заміна і хтось із нашого світу потрапляє в книжку. Погодьтеся, це вже не так весело. Ідеальна картинка початку розвіється, а щоби її повернути доведеться пройти тернистий шлях. Він буде непростий, проте сповнений пригод.

Екранізація: Inkheart (2008)


4

Собака Баскервілів


Класичний, але не банальний варіант – історія сера Артура про собаку з пекла. Для мене це не просто книжка, а Книжка-Яку-Знаю-Напам’ять. Що там сталося? До Шерлока Холмса (ну, його ви точно знаєте) звертається Генрі Баскервіль. Молодий баронет отримав у спадок Баскервіль-холл, купу сімейних реліквій та родову примару-легенду. Генрі хоче, лише одну просто річ – щоби детектив спіймав цю містичну собаку Баскервілів.

Воістину безнадійно зіпсований лише той чоловік, якого не оплаче жодна жінка.

Шерлок Холмс vs диявол. Що ж, якщо ви знайомі із Шерлоком, то вже зрозуміли.. детектив у захваті від такої нагоди. Та як ловити примару? Інструкцію з цього приводу читайте в Артура Конан Дойла, а для візуального ефекту раджу додати різноманіття й переглянути 2 серію 2 сезону серіалу Шерлок.

Екранізація: серіал Шерлок, 2 сезон, серія The Hounds of Baskerville

Читати: – … Що залишається вам? – … Ампула кокаїну


5

Темні кутки


У книжці Ґіліян Флінн ви не знайдете ні відьом, ні привидів. Хіба що привиди минулого, про яких головна героїня й досі не може забути. Забути Той день 25 років тому…

Дивно, як вночі можна годинами прикидатися, що все не так погано, а вранці ледь світає, знати, що це не так.

То що ж сталося в Той день? Акт сатанізму в будинку Деїв. Головна героїня Ліббі Дей втратила всю свою сім’ю: матір та двох її сестер жорстоко вбили, а брата визнали винним у скоєному та довічно ув’язнили. Але що відбулося насправді? Хто стріляв, рубав і малював сатанинські символи на стінах? Ліббі не знає, але прагне дізнатися все й розплутати цю справу. Спробуйте разом із нею.

Екранізація: Dark Places (2015)

Читати: Ґіліян Флінн «Темні кутки»: що ховається в Темнокутті?


6

Воно


Так, 7 вересня була прем’єра нової екранізації Воно й, здається, всі-всі-всі прочитали книжку та переглянули фільм, але я впевнена, що це не так. Думаю, якщо добряче пошукати знайдеться книголюб, який ще не читав Воно. Ви саме такий? Тоді цей пункт на 1344 сторінки для вас.

Ми найкраще брешемо самим собі.

Кінг пропонує вам мандрівку в містечку Деррі, штат Мен. У місті все погано. Зовсім погано. Уявіть собі «зовсім погано», а тепер помножте на два й отримаєте те, що там станеться. Та Кінг раптом закриє вас у машину часу й відправить на багато років уперед. Знайдете в собі сили повернутися в Деррі? Зможете знову боротися? Перемогти Воно?

Екранізація: It: Part 1 – The Losers’ Club (2017)

Читати: 11 найбільш очікуваних екранізацій 2017 року. Частина друга


7

Інтерв’ю з вампіром


Вампірів замовляли? Пропоную вам не абищо, а книжку від Енн Райс – літературного PR-менеджера вампірів. Написала Райс «Інтерв’ю з вампіром», в екранізації знялися Бред Пітт, Том Круз і Антоніо Бандерас, а після пішло-поїхало й через десять із гаком років у сутінках світиться Роберт Паттінсон.

Бездіяльність – ось справжнє зло.

Варто пам’ятати, що «Інтерв’ю з вампіром» – перша книжка в стилі еее.. гламурних? вампірів. Не очікуйте від неї чогось неймовірного. Назва повністю передає суть – це історія життя одного вампіра Луї, яку він розповість вам сам. Не буде ніяких неочікуваних чи карколомних моментів, тільки сумна історія з купою філософських питань. Вампірська біль не так уже й сильно відрізняється від людської. Переконайтеся в цьому.

Екранізація: Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)


8

Иствикские ведьмы


Додам ще трошки містичних істот разом із книжкою Джона Апдайка. Тут маємо диявола (навіть, якщо ви не бачили екранізацію, певна, що уява малює Джека Ніколсона), трьох відьом і сотні бурчаків. Хто такі бурчаки? Це ті, хто прочитав, не оцінив і бурчить, і бурчить.

Минуле часто романтизують… коли воно було теперішнім, воно володіло тієї ж дивною пусткою, яку ми відчуваємо сьогодні.

В Іствікських відьом повно бурчаків, бо знаєте, які відьми в Апдайка? Це такі жінки, у яких не склалося життя. Такі, що не кохають своїх чоловіків, не можуть знайти спільну мову з власними дітьми. Такі, що погрузли в трясовині на рівні кастрюль, а тим часом втратили мрії… Правда в тому, що кожна жінка може стати такою відьмою, а ніхто не любить голу істину, тому з’являться все нові й нові бурчаки. Історія ж залишається незмінна – диявол та три відьми з’ясовують стосунки й переможе сильніший.

Екранізація: The Witches of Eastwick (1987)


9

Моя кузина Рейчел


Моторошна не за сюжетом, а за настроєм Моя кузина Рейчел – найстрашніша з останніх прочитаних книжок. Ні, тут не буде відьом, диявола (у будь-якому прояві), вампірів теж не буде, навіть, привидів ви не зустрінете, хоча тут буде старовинний родинний маєток.

Якби ми вбивали жінок за їхні балачки, то всі чоловіки стали б вбивцями.

То в чому ж суть страху? У майстерності Дафни дю Мор’є. Одне просте питання – винна Рейчел чи ні – буде терзати вас усю книжку й уже після останньої сторінки думки ще повертатимуться до цієї історії. А сталося власне таке: кузен Філіпа неочікувано одружився й ще більш неочікувано помер після року шлюбу з Рейчел. Філіп певен – то вона звела його в могилу! Ба бальше, він має докази – предсмертні листи від кузена. Філіп хоче помститися Рейчел за скоєне, але він знайомиться з нею та розуміє, що вона зовсім інша жінка. Ні, ні, не та, яку він уявляв. Голос розуму підказує, що лікарі мали рацію – кузен марив через жахливу хворобу, що вбивала його мозок. Так, Рейчел точно ні в чому не завинила перед ним. Чи ні? Спробуйте відповісти на це питання.

Екранізація: My Cousin Rachel (2017)

Читати: Дафна Дю Мор’є «Моя кузина Рейчел»: la femme fatale


10

Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда


Дивна історія доктора Джекіла й містера Гайда від Роберта Стівенсона – останній варіант для тих, хто досі не визначився з хелловінським читання. Ось ваш ідеальний вибір. Коротенька повість, уже визнана класикою жанру, нагороджена найвищими рейтингами та додана у всі можливі добірки.

Шлях до змін повинен починатися в серці.

Як Райс ввела моду на вампірів-героївкоханців, так Стівенсон уперше написав про розмноження особистості. Сюжет книжки підхопили інші музи й він став основою для багатьох книжок, фільмів і мультфільмів. То про що ж вона? Про те, що в кожному живе зло й одного дня воно може проявитися. Що ви з ним зробите – просто заховаєте від усіх, а насамперед від самого себе? Воно повернеться та буде настільки сильне, що зможе поборотися за права над усім тілом, а не лише частиною. Добра сторона проти лихої. Місця вистачить лише для однієї, тож хто переможе?

Екранізація: класична Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931), але їх занадто багато, щоб усі перерахувати


Читати: Готичний чи вікторіанський — який роман виберете ви?

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

15 thoughts on “Хелловінські книжки та їхні екранізації: моторошно, лячно, атмосферно

    Залишити відповідь