Хочу читати фантастику! 30 книжок для знайомства із жанром

Фото: Кадр з фільму "Прибуття"

Любителі фантастики — не закритий клуб. Тут можна зустріти як читачів, які вимагають мало не наукової точності кожної деталі, так і тих, кому хочеться лише неймовірного — приміром, надсвітлової швидкості, подорожей у часі або можливості замінити будь-яку частину тіла на штучну. Когось цікавлять соціальні зміни, спричинені технологіями, а хтось занурюється у глибини альтернативної історії.


Отож, пропоную вам влаштуватися зручніше і разом вибрати фантастичну книгу, яка відповідає вашим смакам та настрою:

Якщо вам хочеться веселощів — ваші книги «Путівник по Галактиці для космотуристів» Дугласа Адамса та «Із зоряних щоденників Ійона Тихого» Станіслава Лема. В обох книгах головні герої вирушають у неймовірні пригоди Галактикою: у Дугласа Адамса — через збіг обставин, у Станіслава Лема — з власної волі. Їхні подорожі сповнені курйозів та абсурду, тож посмішка гарантовано не полишатиме вашого обличчя.

collage-01

Якщо ви любите книги з екранізаціями, то епічні «Війна світів» Герберта Веллса і «Гра Ендера» Орсона Скотта Карда та драматичні «Марсіянин» Енді Вейера й «Історія твого життя» Теда Чана — гарні кандидати на прочитання. Або можна трохи зачекати на «Сповідь служниці» Маргарет Етвуд (планує видати «КСД»).

collage-02

Якщо ви волієте починати з класики, варто поглянути на «20,000 льє під водою» Жуля Верна, яка розповідає про ексцентричного капітана дивовижного підводного човна, поринути в «Утрачений світ» Артура Конан Дойля, де на таємничому плато можна побачити прадавніх істот, або зустрітися з тим самим «Франкенштейном» Мері Шеллі. Цікаво, як уявляли зустріч із марсіанами у XIX ст.? Тоді спробуйте «На двох планетах» Курта Ласвіца.

Читати: 8 книжок для розуміння фантастики та літератури загалом від Михайла Назаренка

collage-03

Якщо вас приваблює ідея подорожей у часі, то тут справді є з чого обирати: це і класичний роман «Машина часу» Герберта Велса, і «11/22/63» Стівена Кінга, у якому головний герой пробує врятувати Кеннеді, і «Книга Судного дня» Конні Вілліс про початок середньовічної чуми, і серія оповідань про «Патруль часу» Пола Андерсона, у яких спеціальна організація займається усуненням різноманітних часових парадоксів.

collage-04

Якщо ви хочете почитати про дружбу та любов — придивіться до «Дружини мандрівника у часі» Одрі Ніффенеггер і «Не відпускай мене» Кадзуо Ішіґуро, героям яких вдається пронести любов крізь роки, та «Лівої руки пітьми» Урсули Ле Гуїн, у якій розповідається про суспільство, жителі якого не мають постійної статі, а відтак залишаються вкрай незрозумілими для інших народів галактики.

collage-05

Якщо ви готові кинути виклик жорстокій системі, ваші найліпші друзі — «1984» Джорджа Орвелла, «451° за Фаренгейтом» Рея Бредбері та «Людина, що біжить» Річарда Бахмана (псевдонім Стівена Кінга, під яким він публікував фантастику). Якщо ви любите підліткову літературу (Young Adult), то для вас є «Голодні ігри» Сюзанни Коллінз та «Дивергент» Вероніки Рот.

collage-06

Якщо вас захоплюють історії з детективною складовою — зверніть увагу на «Сталеві печери» Айзіка Азімова, «Чи мріють андроїди про електричних овець?» Філіпа К. Діка і «Отель “У погибшего альпиниста”» Бориса та Аркадія Стругацьких.

collage-07

А якщо ви марите міжзоряними перельотами та союзами — на «Дюну» Френка Герберта (готує до друку «КСД») «Пригадай Флеба» Ієна Бенкса, «Слуг справедливості» Енн Лекі та «Непереможного» Станіслава Лема.

Читати: 5 книжок для космічної подорожі від Міри Київської

А з якої книжки ви почнете (або вже почали) знайомство з фантастикою? Поділіться з нами у коментарях.


Дарина Стремецька, блог Beauty and Gloom

Дарина Стремецька
Люблю фантастику, граюся в настільні ігри, займаюся іншими важливими речами. Вважаю, що найкраща суперсила, якою може володіти письменник — вміння говорити несерйозно про серйозне. Читаю англійською, вболіваю за хороші тексти українською, не забуваю дякувати перекладачам.
https://beautyandgloom.wordpress.com/

3 110 thoughts on “Хочу читати фантастику! 30 книжок для знайомства із жанром

    Залишити відповідь