Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2)

Навесні з’являється безліч свіжих, цікавих книг, тож кожен, хто ставить перед собою питання «Що ж далі почитати?», обов’язково знайде щось собі до смаку. Блог Yakaboo підібрав для вас перелік книг, на які варто звернути увагу.

А першу частину добірки новеньких книжок шукайте за посиланням.

#книголав

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Алекс Фріт, Розі Гор, Луї Стоуелл «Політика для початківців»

Політика – це одна з тем, які порушувати в розмові вважається неввічливо. Але розуміти її суть просто необхідно, якщо хочеш розібратися, як влаштовано світ довкола тебе. Політика зачіпає всі сфери нашого повсякденного життя. Вона пояснює, як група людей взаємодіє між собою чи як обирає спосіб керувати містом, країною або континентом. Ця книжка розтлумачить найважливіші сучасні світові процеси, а також допоможе тобі навчитися захищати свої права та поважати права інших. І найголовніше – ти зрозумієш, як можеш змінити світ уже зараз. 

Бізнесмен та спеціаліст з підприємницького маркетингу Білл Олет у своїй книжці «24 кроки до успішного стартапу. Дисципліноване підприємництво» на власному досвіді пояснює, як розвивати власну справу.

Про бізнес написано чимало книжок, але жодна з них не пропонує читачеві конкретний механізм дій, якого потребує старт будь-якого бізнесу. Провідний лектор бізнес-школи Массачусетського технологічного інституту Білл Олет пропонує якраз не примарні поради, а чітку «дорожну карту» у світ підприємництва. Він підсумовує свій 25-річний досвід у бізнесі, щоб «покроково спрямовувати підприємців серед безладу й хаосу, в яких вони опиняться, коли намагатимуться робити щось вперше». У книжці можна знайти чимало реальних кейсів від студентських команд МТІ, які вибрали курс «Нові підприємства» під час бакалаврських і магістерських програм.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Тері Террі «Роздвоєння» — друга частина підліткової антиуопічної трилогії «Обнулена»

Роман «Роздвоєння» є другою частиною популярної підліткової серії від британської письменниці Тері Террі. Події роману, що відбуваються в далекому тривожному світі майбутнього, захоплюють від найпершої сторінки і перетворюють читання на швидкі та захопливі перегони із загадками та відповідями на них.  Підліткова антиутопічна трилогія «Обнулена» ‒ психологічний трилер про світ, що у майбутньому опинився під владою несправедливості й тиранії. На англомовному ринку історія про підлітків, яким стирають пам’ять після скоєного злочину та дають шанс розпочати нове життя стала хітом не лише серед підлітків. Перший роман «Перезавантаження» отримав відразу кілька літературних відзнак від Leeds Book Awards, Angus Book Award та North East Teen Book Award. Трилогію вже переклали на понад одинадцять мов світу. 

Друга частина таємничої історії про «обнулену» героїню Кайлу Девіс стане розповіддю про пошуки справжнього «я» та прийняття власного минулого. Також це історія про вибір, його важливість в житті та можливу безповоротність наслідків. 

В Україні перший роман трилогії «Перезавантаження» вийшов друком у видавництві #книголав влітку 2018 року та вже зібрав схвальні відгуки українських читачів.

Джефрі Клюґер «Аполлон-8. Історія першого польоту до Місяця»

Американський письменник та популяризатор науки Джеффрі Клюґер провів колосальну роботу та написав ідеальний розповідний нон-фікшн. Для глибшого розуміння суті та деталей місії першого польоту на місяць автор провів інтерв’ю з ветеранами програми «Аполлон» та з безпосередніми учасниками місії «Аполлон–8»: полковником Френком Борманом, капітаном Джимом Ловеллом і генерал-лейтенантом Біллом Андерсом. А всі діалоги, що відбувалися в космічному апараті, між астронавтами і Землею, автор записав безпосередньо зі стенограм місій NASA.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати» ‒ це авторські рецепти Євгена Клопотенка ‒ експерта ранкової програми «Сніданок з 1+1» на каналі «1+1» та реформатора шкільного харчування в Україні. Робота над книжкою у видавництві #книголав майже завершена. Повне видання гурмани та прихильники кулінарного мистецтва отримають вже зовсім скоро. 

До книжки увійдуть 70 ексклюзивних рецептів, поділених на сім розділів: сніданки, закуски та салати, перші страви, другі страви, страви для дітей, солодкі страви, варення. Корисним доповненням будуть «перехресні рецепти» ‒ з рецептів, що увійшли до видання, кулінар обрав та розробив спеціально готові варіанти страв для особливих обідів та вечерь. Вступне слово та примітки автора мотивуватимуть читачів експериментувати.

Видавництво Старого Лева

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» Скарлетт Кертіс (переклад Ганни Лелів)

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» Скарлетт Кертіс – це збірка есеїв всесвітньовідомих жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць), серед яких – Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон… Ця книжка – не посібник про те, як бути ідеальною феміністкою, чи історія руху. Вона про приватні історії дуже різних жінок. І про те, що ці жінки нічого нікому не винні, зате мають право. Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) і почуваються сильними (або ні). Ця книжка показує, що бути феміністкою – це трохи інакше, ніж часто думають чи уявляють. Це книжка почуттів, що перетворюються на думки, які трансформуються у дії. Вона не розповідає все, що треба розуміти чи знати про фемінізм, зате показує, що в серці фемінізму – жінки.

«Високі гори Португалії» Янн Мартель (Переклад: Віктор Морозов)

«Високі Гори Португалії» – неймовірний роман канадського письменника, автора книжки «Життя Пі», лауреата Букерівської премії Янна Мартеля. Це історія пошуків власного дому, спокою, сенсу, сповнена відчуття великої та світлої любові та ще більшої втрати, потужної сили віри та безпорадності перед обличчям смерті.

Томас починає ходити навспак і вирушає на пошуки особливого артефакту, що має змінити хід історії та уявлення про релігію. Евзебіу, який проводить найдивніший у своїй практиці патологоанатомічний розтин, випадає нагода дослідити звʼязок творів Аґати Крісті з Євангеліями. Пітер покидає кар’єру сенатора та їде в далекі й таємничі Високі Гори Португалії разом зі своїм другом – шимпанзе Одо.

Усі три історії пов’язані між собою переплетіннями доль, загадками сімейних історій, знаками й символами. Це книга-квест, книга-символ, книга-джерело, книга-відкриття.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Троянда» Мирослав Лаюк

Поетична книжка Мирослава Лаюка «Троянда» – це занурення всередину слів і змістів, спрощення й ускладнення одночасно. Поет відшуковує в собі й старих сенсах нові сили, а ілюстраторка Альона Соломадіна увиразнює це графікою і шрифтами, які ще й у візуальний спосіб занурюють читача в образ слова.

«Троянда» – нова поетична книжка Мирослава Лаюка, автора поетичних книжок «Осоте!» (2013) і «Метрофобія» (2015).

«Чаротворці» Террі Пратчетт (Переклад: Анастасія Коник)

 «Чаротворці» – третій роман підциклу «Ринсвінд» із серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта.

Жив собі якось восьмий син восьмого сина і був він, як повелося на Дискосвіті, чарівником. Дивним чином у нього теж народилося восьмеро синів, і наймолодшому, Койнові – чарівникові в квадраті – судилося стати джерелом магії, чаротворцем. Завдяки цьому юному хлопцеві стара магія Дискосвіту, що вже потрохи вивітрювалася, тепер відродилася і набула небаченої сили. Утім, нездорові чаротворчі амбіції та диктатура магії можуть бути небезпечними та навіть руйнівними й загрожувати цілісності світобудови. Рятувати світ та протистояти супермогутньому чаротворцеві Койну береться чарівник-невдаха Ринсвінд разом із вправною геройкою Коніною і сповненим ентузіазму героєм-початківцем Найджелом. А допомагатиме відчайдухам капелюх архіректора, що за довгі роки спілкування з видатними чарівниками став окремою, і треба сказати – харизматичною, особистістю.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Однакові чи різні? Геноміка» Франсіско Хав'єр Соберон Майнеро, Моніка Берґна (Переклад: Сергій Борщевський)

Книжка «Однакові чи різні? Геноміка» розповідає про ДНК, геном та гени – одні з найзагадковіших феноменів сучасної науки. Людина складається з мільярдів клітин і в кожній – є ядро з утвореним ДНК геномом, що є молекулою життя з інструкціями для кожного індивіда.

Чи знаєш ти, що всі ми, живі істоти, маємо спільну клітинну мову? Це означає, що ми – люди й рослини – мали колись спільного предка. Ми маємо спільну частину нашої ДНК з нашими сусідами, зокрема мавпами й навіть мухами. Але що робить нас такими різними?

«Джордж і корабель часу» Люсі Гокінґ (Переклад: Ганна Лелів)

Коли Джордж застрибує в космічний корабель і разом із вірним супутником Бульцманом мчить крізь незнані простори, то навіть уявити не може, чим усе обернеться. Бо приземлившись, вони опиняються… ні, не на іншій планеті, не в іншій галактиці – а в майбутньому! На хлопця чекає напівзруйнована Земля, якої він не може упізнати. Світ, у якому живуть залякані люди, змушені підкорятися режимові пихатого самодура Трелліса Дампа, світ, де заборонили науку, світ, з якого зникли старовинні міста й тропічні ліси, а повітря перетворилося на смог… Чи відшукає Джордж свою давню подружку Енні? І головне – чи вдасться йому змінити похмуре майбутнє? Тож не зволікай і поспіши якнайшвидше дізнатися, чим завершаться неймовірні пригоди двох друзів, які так полюбилися мільйонам читачів з усього світу!

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Сковорода від А до Я» Леонід Ушкалов

Книжка «Сковорода від А до Я» продовжує серію абеток-енциклопедій для родинного читання і розповідає про великого мрійника, мандрівного філософа та педагога.

Григорій Сковорода зрікся світу й кар’єрного росту, хоча й мав високі досягнення та блискучу освіту. Замість родинного затишку обрав постійні мандри й самотність – та при цьому вважав себе неймовірно щасливою людиною. Якими ж були основні засади його філософії? Як йому вдавалося дотримуватися принципу «золотої середини»? Як навчав і які оцінки ставив своїм вихованцям?

Про все це – у новій абетці, текст до якої написав літературознавець та знавець давніх текстів Леонід Ушкалов, який багато років присвятив дослідженню життя і творчості Григорія Сковороди.

«Митрополит Андрей Шептицький і принцип “позитивної суми”» Мирослав Маринович

Книга містить ґрунтовний аналіз проповідницької спадщини Митрополита Андрея Шептицького з точки зору її відповідності (чи невідповідності) методологічному принципу, що в нинішній час отримав назву «позитивної суми», або «win-win». Генезу цього способу мислення Митрополит виводив із богослов’я, а приклади його застосування самим Митрополитом автор знаходить у посланнях Кир Андрея у сфері економічних стосунків, національних взаємин, державного будівництва, міжконфесійних та міжрелігійних відносин. Цю наукову розвідку автор доповнив своїм власним баченням того, яку роль принцип «позитивної суми» та формули Митрополита Андрея можуть відіграти в найближчому майбутньому України та світу.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Супермегакласна книжка цікавезних завдань від Джуді Муді» Меґан МакДоналд (Переклад: Наталія Ясіновська)

Хочеш утнути щось веселе? То на що ти чекаєш? Розгортай цю мегаприкольну книжку – і починай!

Дізнайся, як пройти крізь папір. Створи настільну гру. Вигадай власну причіпну пісню. А ще – пройди кумедні тести, розгадай загадки і розважайся разом із Джуді Муді!

«Лепрекони» Валентина Захабура

Гадаєте, лепрекони – лише міфічні ірландські персонажі? А от і ні! Це жваві українські підлітки, які взувають до гімназії зелені черевики і називають себе спільнотою лепреконів. «Лепреконка» Наталя отримує листа від друга дитинства Антіна, і з нього довідується, що геть нічого не знає про людину, яка ще кілька років тому видавалася зрозумілою і найближчою.

Друзі-лепрекони потерпають від діставучих вчителів, які ні сі­ло ні впало можуть заборонити учням весну, від надмірної чи, навпаки, недостатньої батьківської уваги, від застарілих соціальних стереотипів. А ще — шукають себе, закохуються, хвилюються одне за одного й завжди готові прийти на допомогу і дати відсіч проблемам. Адже дружба — їхній найбільший скарб.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Це Моне» Сара Паппворт

Клод Моне – французький художник, найбільш відомий як головний представник напрочуд впливової авангардної групи — імпресіоністів. Він прожив довге й плідне, сповнене творчості життя, любив експериментувати з новими техніками малювання, а втім, його роботи ніколи не базувалися на мистецьких теоріях, лише на швидкоплинних враженнях. Він часто прокидався удосвіта, щоб встигнути зловити, приміром літній світанок над Сеною. З часом його потреба «закарбувати відчуття» і упіймати скороминущі, мінливі ефекти стала головною одержимістю його творчості. У цьому ілюстрованому життєписі художника — найцікавіші факти біографії та історії створення найвідоміших картин Моне.

Для тих, хто цікавиться творчістю Клода Моне й мистецтвом ХІХ-ХХ століття загалом.

«Готель “Велика Пруссія”» Богдан Коломійчук

«Готель «Велика Пруссія» – новий детективний роман Богдана Коломійчука, сповнений карколомних пригод, загадок і таємниць.

1905 рік. Кар’єра одного з кращих слідчих Галичини, львівського комісара Адама Вістовича, йде вгору. Щоб допомогти молодшому колезі, ад’юнктові Самковському, комісар береться за нібито тривіальну справу. Однак з’ясовується, що нитки її тягнуться далеко за межі Львова і навіть за межі імперії.

У цей самий час у Пруссії кілька впливових посадовців та підприємців об’єднуються з мафією, аби протистояти російським шпигунам, адже «Охранка» розпочала проти Пруссії справжню невидиму війну. Раптом члени цього синдикату починають гинути за доволі жорстоких обставин. Вбивства стаються у Берліні, Позені та інших містах. У цій коловерті несподівано опиняється колишня дружина Вістовича, берлінська актриса Анна Каліш. Комісар береться за найнебезпечнішу справу в своєму житті.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Хроніки Південного» Рімантас Кміта (переклад Беатріче Белявців)

«Хроніки Південного» – молодіжний роман литовського письменника Рімантаса Кміти, в якому йдеться про життя шяуляйського старшокласника в 1990-х роках. Це дуже щира й дотепна розповідь головного героя, який виростає від бажання «бути як усі» до того, щоб не боятися бути оригінальним. Як і кожен підліток, герой роману прагне самостійності, крутості, для цього пробує і в дрібному «бізнесі» покрутитися, і в регбі добитися результатів, і дівчата притягують його наче магнітом. Перші проблеми з правоохоронцями, перша любов, перші вірші і перший секс – усе, що було актуальне в 1990-х, і тепер буде близьким підліткам-читачам.

Діана Вінн Джонс «Зачароване життя» (пер. з англ. Віктора Шовкуна)

Якщо ви любите чарівні історії, надзвичайно яскраві та незвичайні, то книга «Зачароване життя», перша книжка з нового циклу англійської письменниці Діани Вінн Джонс «Крістомансі».

Після трагічної загибелі батьків молоденька чарівниця Ґвендолен та її молодший братик Кет переїжджають жити у чарівний замок їхнього далекого родича – великого мага Крестомансі, який виявився головним чарівником, відповідальним за використання магії в усьому магічному світі та поза його межами.

Усі чарівники довкола вважають Ґвендолен обдарованою чаклункою і пророкують їй блискуче майбутнє, але цієї впевненості не поділяє Крестомансі. Ґвендолен нервує і не завжди доречно використовує магічні вміння, щоб привернути до себе увагу великого мага. Та намарне.

А що ж Кет? Тихий, сором’язливий хлопець опиняється в центрі страшних, неймовірних, деколи сумних, деколи смішних подій. А чим закінчаться його неймовірні пригоди, ви дізнаєтеся, погортавши сторінки цієї чудової книги.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Урбіно

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Йоанна Яґелло «Молоко з медом» (переклад з польської Божени Антоняк)

Ще вчора Лінка планувала зовсім інше: улюблена журналістика, фотографії, мандрівки з коханим Адріаном. Проте зміни в її житті примусять якщо не забути про свої плани, то принаймні їх відкласти. Лінка чекає дитину. І якщо вона розраховувала, що Адріан зрадіє цьому так само, як вона, то помилялася… 

Адріан мріє вивчати живопис в Англії, тому зовсім не збирається круто змінювати своє життя. До створення родини й виховання дитини він виявився просто неготовим… Отож Лінці доведеться давати собі раду з навчанням, доглядати малу Єву й одночасно готуватися до складання іспитів. Утім, найголовніший з них вона, звісно, складе. А впертість і наполегливість і цього разу прийдуть їй на допомогу. 

Дівчата таки можуть усе! Можуть, якщо дуже хочуть.

Український переклад вийшов за 2 місяці до виходу оригіналу в Польщі. 

Малгожата Стренковська-Заремба «Детектив Кефірчик і перший труп» (переклад з польської Ярослави Івченко)

Після успішного розслідування справи зниклого скелета в житті юного детектива Теодора Кефірчика нарешті з’являється довгоочікуваний труп. 

Чому охорона не приїхала вчасно? Навіщо вигулювати поводок без собаки й чому це обов’язково робити, коли в тебе канікули? Що шукали зловмисники в будинку ворожки Кассандри та що поєднує її з азартним власником похоронного бюро?

Відповіді на ці та інші запитання на шляху до розгадки героєві допомагає знайти вірний та вічно правильний Домінік, зарозуміла руда Кароліна, а під ногами постійно плутається пара «експресів» (тобто «експертів») – Малий та Бартусь. Буде класно і… страшно!

Це друга книжка із циклу про знаменитого детектива Теодора Кефірчика.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Видавництво 21

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Ришард Капусцінський «Гебан» (переклад з пол. Олеся Герасима)

Найвідоміший польський репортажист і загалом один із найбільш читаних польських авторів у світі рано чи пізно мусив, за власним зізнанням, нарешті наважитись увійти до річки, яка відділяє журналістику від заснованої на фактах літератури. Що він і зробив у книжці «Гебан», присвяченій Африці, якої насправді немає. Зате є вбивчі пустелі і життєдайні ріки, непролазні джунглі й безмежні савани з усіма їхніми екзотичними тваринами й рослинами. Але передовсім є люди, які тисячоліттями ведуть боротьбу за виживання у найнесприятливіших умовах. Ось про все це, бачене на власні очі, і розповідає сповненим співчуття голосом Ришард Капусцінський. 

Селья Агава «Те, що падає з неба» (переклад: Юрій Зуб)

З цим романом читачі відкриють для себе творчість однієї із найпопулярніших сучасних фінських письменниць Сельї Агави. Цей роман 2016 року був нагороджений Премією Європейського Союзу за літературу. Він приголомшує, як, власне, його початок: у сонячний літній день з неба падає брила льоду і вбиває жінку на веранді. Залишаються її 8-річна донька Саара та чоловік.

«Те, що падає з неба» – роман про несподівані повороти життя, про те, як, одна мить змінює все, руйнує не лише узвичаєний спосіб існування людини, людей, родини, а й цілі світи. Це роман про крихкість кожної істоти, а тому про необхідність цінувати найменшу мить свого життя, кожну мить поряд з найдорожчими людьми. Також роман Сельї Агави про те, що життя завжди відроджується, але ніколи таким, яким було колись. І, звісно, цей роман не без відчуття присутності фатуму.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Meridian Czernowitz

Це психологічний роман-трилер, заснований на реальних подіях. Коли головний герой підписує робочий контракт і переїжджає до Саудівської Аравії, він ще не підозрює, що за любовний зв’язок із жінкою їх обох тут може чекати смертна кара. Цей факт мають підтвердити четверо свідків – і тоді вже ніщо не зупинить правосуддя. Але заборона кохання тільки посилює потяг, тож обоє героїв мимоволі опиняються втягнутими у вир почуттів без права на втечу. 

У романі є все: екзотична країна, стосунки між статями, сюжетна напруга, а найголовніше – яскравий голос авторки, яким вона розповідає відразу дві історії – шукача пригод Стаса та його коханої Джани, а також ліричної героїні з України. Найважливішим для кожного персонажа цього твору, незалежно від статі, національності й віросповідання, є питання свободи вибору.

Легенда

Валентин Бердт «Моя дівчина з 9-А»

Дев’ятикласникові Андрію хочеться вірити в кохання, яке назавжди, а його дядькові Сашку – в інопланетян. Обставини складаються так, що хлопець мусить переселитися з маленького міста до Харкова, де мешкає спершу в тітки, а потім у дядька. У мегаполісі Андрій навдивовижу швидко знаходить собі друзів і дівчину, з якою в нього виникає взаємне щире почуття. Одначе після низки перипетій і навіть трагедії з’ясовується, що реальнішими є таки інопланетяни…

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Фонтан казок

Збірка казок Сашка Дерманського «День народження Привида» у новому зручному форматі та обкладинці

У День народження до привида Сашуки Писуки прийдуть у гості всі його друзі-привиди – і Зловісна Марта, і Гарнюня Гапуня, і Балухатий Блюм, і Рудий Зуб, і Май Онес, і навіть Зелепонь Квартальна… І в кожного буде своя історія – химерна, розбишацька, страшненька, повчальна, добра – і неодмінно весела! Адже ці цікавущі казки розказав для вас найвеселіший український дитячий письменник, справжній улюбленець малюків Сашко Дерманський. А намалювала їх в оригінальній техніці акварелі по тонкому шовку найрадісніша українська дитяча художниця Любка Франко.

А ще серед гостей-привидів буде хтось маленький, з голови до ніг загорнутий у простирадло, хто дуже любить смакувати ірисками. Цікаво, хто це?..  

Книжка-білінгва Сергія Товстенка «Свинка, яка плакала в небо» з ілюстраціями художника Олександра Шатохіна. Переклала на англійську мову Марина Жойа

Казка для сімейного читання українською та англійською мовами. 

Історія про задерикувату Свинку, яка з усього насміхалася, але, втрапивши сама в халепу, врешті навчилася співчувати та допомагати іншим.

Ця книжка почалася з ілюстрації незвичайної Свинки, яка плакала вгору – її придумав і намалював художник Олександр Шатохін. Цю ілюстрацію побачив якось письменник Сергій Товстенко і запропонував художнику цікаву співпрацю: він пише історію про цю Свинку, а художник малює. 

Наш формат

Бенджамін Франклін – один з «отців-засновників» США. А також видавець, меценат, винахідник, політик. Як інженер він створив першу бездимну грубу, громовідвід, біфокальні окуляри, як дипломат зміг поєднати ідеалізм із політикою балансу сил, як державний діяч запропонував створити федеральну модель національного уряду.

Попри бажання вибудувати ідеальний імідж, він не соромився свого походження і все життя продовжував підписуватися «Б. Франклін, друкар». У цій книжці біограф Волтер Айзексон досліджує життя, філософію та особистість людини, погляди якої сформували найважливіші аспекти американської ідентичності – повагу до праці, раціоналізм і дух демократії.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Наш мозок – особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного – що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. У цій книжці нейродослідниця Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров’я мозку, як раціон впливає на роботу цього органа й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла.

Не можна чесноти підмінити толерантністю, а відсутність чітких моральних ідеалів пояснити повагою до думки інших, переконує канадський психолог Джордан Пітерсон. За його словами, людям потрібна система цінностей, яка допомагає наповнити життя сенсом, боротися з безнадією, відчаєм та хаосом.

Кілька років тому Пітерсон почав активно спілкуватися на популярному сервісі Quora. Якось у відповідь на запитання одного з користувачів «Що найкориснішого про життя мусить знати кожен?» він описав правила, якими має керуватися людина. Ці правила стали надзвичайно популярними, а його лекції та виступи спровокували серйозну суперечку в інтелектуальних колах світу. У пропонованій книжці Пітерсон представляє свої контроверсійні ідеї у вигляді мотиваційних порад, підкріплюючи їх аргументами з біології, літератури, міфології, психології. Автор критикує покоління «двотисячних» за нігілізм, наголошує на розвитку індивідуальності, а також переконує – головне правило життя полягає у тому, що кожна людина мусить узяти на себе максимально посильну відповідальність за власне життя, суспільство і світ.

Медитація може дати не лише покращити наш психічний стан, а й допомогти по-справжньому розвинути нові риси, переконують Деніел Ґоулман та Річард Девідсон. Автори відкидають типові хибні уявлення й теорії, аналізуючи актуальні дослідження. Науковці відзначають, що короткі медитативні практики не можуть забезпечити правильні результати без певних умов: зворотного зв’язку від тренера та широкого, незацикленого погляду на самого себе. Ґоулман і Девідсон аналізують медитацію з наукового боку та пропонують різноманіття медитативних практик.

Математика  – це не прісний набір формул. Вона скрізь, якщо знати, куди поглянути. Як розгледіти синусоїди у смужках зебри? Що таке «математика матраців»? Як кидки в баскетболі пояснюють основи лічби?

У цій книжці автор проведе математичну екскурсію: від рівня садочка до університетського, даючи можливість будь-кому розібратися в цьому предметі й полюбити його. Навіть якщо маєте страх перед математикою, ви просто не зможете відірватися від книжки.

Ми схильні драматизувати життя навколо нас. Яка частка людей у світі живе в злиднях? Скільки сучасних дітей вакциновано? Скільки років навчаються дівчата з бідних країн? Інформація про ці факти постійно циркулює навколо нас, але навіть високоосвічені люди відповідають на схожі запитання неправильно. Викладачі університетів, журналісти, експерти, директори мультинаціональних компаній, нобелівські лауреати часто показують слабкі результати. Навіть шимпанзе, обираючи відповіді випадково, справилися б краще. Ба більше, помилки тяжіють до одного напрямку — світ страшніший, жорстокіший і безнадійніший, ніж є насправді. Очевидно, причина не в поінформованості чи інтелекті. Усе це – ірраціональне мислення й драматичні інстинкти, що примушують людей згущувати фарби. У цій книжці Ганс Рослінг із допомогою Улі й Анни показує помилки нашого сприйняття, дає інструменти, щоб розпізнати невиправдані узагальнення, заспокоїти ірраціональні страхи та сприймати життя на підставі фактів.

Діти постійно чують про гроші і багато запитують про них. Але батьки часто не знають, як говорити на цю тему, тим самим втрачаючи шанс закласти основи фінансової поведінки – важливого елементу дорослого життя. Для автора цієї книжки – фінансового колумніста Рона Лібера – бути хорошим батьками означає розмовляти з дітьми й про гроші також. У книжці Лібер дає поради, як обговорити із синами й доньками найважливіші теми: кишенькові гроші, заощадження, подарунки на дні народження, персональні покупки, благодійність, підробіток тощо. Ці поради допоможуть у вихованні щедрих, нерозбалуваних і незациклених на грошах дітей.

Уже кілька десятиліть Річард Докінз блискуче пояснює наукові явища та дива природи, відстоюючи раціональний підхід та борючись із забобонами та помилками. У цій серії із 42 есе Докінз віддає належне складності світу природи. Він заглиблюється у древні часи, показуючи, наприклад, як історія гігантських та морських черепах може краще пояснити еволюцію.

Річард Докінз – еволюційний біолог, відомий популяризатор науки, а також критик креаціонізму та теорії розумного задуму. До 2008 року обіймав посаду професора Оксфордського університету. Член Лондонського королівського товариства, що займається розвитком знань про природу.

Як працював розум цієї людини? Що зробило його генієм? Біографія Ейнштейна розповідає, як наукова фантазія винахідника виросла з його бунтівного характеру. Це захоплива історія про зв’язок між творчістю та свободою. Вона про те, як наділеному багатою уявою зухвалому радникові патентного бюро, батькові сімейства у важкому шлюбі, який не міг отримати викладацької роботи чи докторського ступеня, вдалося розгадати таємницю походження космосу, зазирнути в глибину таємниць атома і Всесвіту. Своїм успіхом Ейнштейн завдячував тому, що ставив під сумнів стійкі уявлення та захоплювався таємницями, які інші вважали банальними.

Фабула

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Абір Мухерджі «Людина, що підводиться» (Переклад з англ. С. Орлова)

З перших рядків на сторінках роману розпочинається мова про вбивство високопоставленого чиновника — помічника губернатора Бенгалії. Підозра падає на терористів-революціонерів, оскільки у країні розпочався черговий етап національно-визвольного руху за незалежність Індії.

Паралельно з убивством важливого посадовця здійснюється ще один важливий злочин — група бандитів нападає на поштово-пасажирський потяг, убивають охоронця, але нічого не грабують і не викрадають. Обидва ці непрості злочини потрібно розслідувати й розкрити капітану Віндгему, від імені якого оповідається історія у творі. І він успішно з цим упорався.

Події в романі відбуваються у Калькутті за вісімнадцять років до проголошення в Індії незалежності від англійських колонізаторів.

Андро Донован «Самомотивація» (Переклад з англ. О. Тільна)

Андро Донован вірить, що кожна людина може бути щасливою. У книжці «Самомотивація» авторка вчить кожного почути своє «Я», відокремити власні бажання від нав’язаних суспільством і жити в гармонії передусім із собою, зі своїми внутрішніми щурами. Пропонована книжка акумулює багаторічний досвід роботи з клієнтами і містить важливі теоретичні зауваги, практичні поради, вправи, виконання яких має наблизити читача до внутрішньої рівноваги, а також реальні історії людей, яким Андро Донован допомогла зрозуміти себе й наважитися на зміни в житті.

Андро Донован переконана, що більшість людей не вміють слухати себе, а живуть за знайомою, прийнятою суспільством схемою. Авторка не просить розривати усі зв’язки з реальністю і категорично відмовлятися від звичного життя — натомість пропонує провести ревізію у власних думках і навести лад у системі цінностей і життєвих цілей. Основним орієнтиром людини під час цього процесу мають стати її власні бажання, а для цього треба навчитися чути себе, своє «Я». 

У цій книжці Андро Донован веде із читачем серйозну, але легку розмову, індивідуальну консультацію, що допомагає розібратися в собі і зрештою досягти внутрішньої гармонії. Поради авторки досить універсальні і не містять готових рецептів щастя — пані Донован лише ділиться з читачами дієвими прийомами, перевіреними на сотнях клієнтів. Вона показує наслідки сліпого слідування чужим переконанням і цінностям і демонструє, як можна вийти з цього зачарованого кола.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Гаська Шиян «За спиною»

27-річна Марта із покоління солом’яних сиріт — понуре дитинство у маленькому містечку, мама, яка покинула сім’ю заради заробітків в Італії. Але це лише стало поштовхом до того, щоб зробити успішну кар’єру ейчара в IT. Марта щиро насолоджується комфортом та добробутом, який створює для себе і для свого бойфренда Макса, і намагається триматися осторонь політичних новин.

Аж ось в один момент її затишний світ перевертається догори ногами. Макс бере повістку в армію. Марта намагається відповідати суспільним очікуванням і прийняти такий крок, але внутрішній конф­лікт і образа за те, що він не залишився з нею, не дають їй спокою. Їй здається, що це дуже хибний спосіб довести свою маскулінність, і це відчуття загострюється із наростанням сексуальної фрустрації.

Гострий внутрішній конфлікт, який намагається подолати головна героїня, спровокований переоцінкою цінностей і тілесністю, яку не завжди вдається приборкати. Як вона долає депресію? Які рішення приймає? І головне: куди її приводить намагання втечі?

Ерік Баркер «Лаяти не на те дерево» (Переклад з англ. Д. Погребняк)

Американський дослідник, журналіст і блогер Ерік Баркер пропонує читачам реальні працюючі стратегії досягнення успіху в житті.

Чи дійсно порядні хлопці фінішують останніми? Чи справді боягузи ніколи не виграють? Чи дійсно довіра гарантує успіх? Відповіді на ці та інші питання від Баркера руйнують розповсюджені стереотипи. Нетривіальний авторський погляд допоможе урізноманітнити процес саморозвитку і впевнитися в тому, що успіх не обмежується зароблянням грошей.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

У сучасному світі немає місця сваркам у стосунках. Уся споживацька культура каже, що ідеальні пари без конфліктів існують, отже, треба лише шукати свою половинку. Досить у це вірити! Іцхак Калдерон Адізес заперечує цю теорію, натомість пропонує свою — про необхідне доповнення партнерів одне одного. Це особливо важливо сьогодні, коли попередня модель сім’ї з усталеними ролями чоловіка і дружини зруйнована, а нова ще не сформувалась.

Адізес розробив методику, за якою стосунки — це живий організм, а проблеми спричинюються нестачею певних «вітамінів» у раціоні. У першій частині книжки «Сила протилежностей» автор знайомить читача із принципами цієї методики, а в другій пропонує терапевтичні заходи для урегулювання конфліктів і встановлення гармонії в парі.

Іцхак Адізес — доктор філософії, провідний експерт у сфері підвищення ефективності бізнесу. Його напрацювання дають змогу кардинально змінити робочий процес, зробити будь-який конфлікт конструктивним, а будь-яку проблему — кроком до успіху.

Іцхак Адізес аналізує різні стилі управління і визначає найважливіші помилки і прорахунки, яких припускаються керівники, а відтак надає практичні поради щодо принципів управління, які діють у реальному житті. Користуючись цими порадами, керівники можуть ефективно розв’язувати найскладніші завдання, ухвалювати рішення, добирати фахівців, планувати, організовувати, мотивувати та контролювати, що сприятиме успішному розвиткові бізнесу.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Карен Клівленд «Секретна інформація» (Переклад з англ. І. Шевченко)

Героїня роману Карен Клівленд – молода жінка, аналітик контррозвідки ЦРУ. Вона має невідкладне завдання — розкрити керівників мережі російських «сплячих агентів» у Сполучених Штатах. Отримавши доступ до комп’ютера особи, яка, скоріш за все, є резидентом, Вівіан виявляє секретні досьє російських агентів, які перебувають на території США під глибоким прикриттям й очікують сигналу до дії. Кілька кліків мишкою – і її світ змінюється до невпізнанності. Відтепер її робота, чоловік, навіть її четверо дітей опиняються під загрозою. Героїня стикається з болісним вибором між лояльністю та зрадою, вірністю присязі та підступністю, любов’ю та підозрою. Вона розуміє, що не може довіряти практично нікому, і з цим потрясінням їй ще належить упоратися…

Марія Джоан Хайленд «Дай спокій» (Переклад з англ. Я. Сєрая)

Роман талановитої ірландської письменниці Марії Джоан Хайленд – це напружена психологічна драма, оповідь у якій ведеться від імені підлітка.

Джону Ігану лише 11. Він скрупульозно веде «журнал брехні» і стрімко дорослішає в умовах катастрофічної нестачі батьківської любові і сімейного тепла.

Пронизлива історія незвичного хлопчика залишає щем на серці і нестримне бажання приголубити власну дитину.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Алекс Хавр «А потім прийшов Цезар»

Давній Рим… Залізна хода легіонів, довга низка богоподібних імператорів, наймогутніша держава минувшини… Звідки все це? Невже крихітному містечку, яке виникло у VIII ст. до н. е. на березі Тибру, просто пощастило зробитися відправною точкою в розвитку всієї західної цивілізації? «А потім прийшов Цезар…» – глибока, жива, насмішкувата і сповнена паралелей із нашою сучасністю оповідь про те, як Давній Рим, який колись вигнав царів, утратив республіканські цінності й знову опинився під владою імператорів. Автор книжки – відомий топ-блогер, учений і популяризатор науки, чиї статті регулярно друкуються на найбільш відвідуваних інтернет-ресурсах і в пресі.

КСД

Ця книга не про ядерну зиму, тотальне винищення людства чи який-небудь інший апокаліпсис. «Заради майбутнього» — це збірка різних історій. Ну, тобто реально різних. Більшість написано задовго до виходу книги, найдавніші – ще 2011-го, і лише три з десяти — «Р61» «Знову і знову» та «Заради майбутнього» — опубліковано вперше. Решта були надруковані у різноманітних колективних збірках і журналах (і щось мені підказує, що мало хто з вас читав їх усі). У збірці є все: горор, техно, містика, гостросоціальні та гумористичні оповідання.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Роками довкола наслідків ялтинської конференції точаться запеклі суперечки: чи не поклало це початок холодній війні? Чи відповідало американським інтересам наполягання долучити СРСР до війни з Японією? Хто продав Східну Європу? Чи дійсно західні лідери могли змінити в Ялті хід історії? Спираючись на нещодавно розсекречені радянські документи, неопубліковані щоденники, листи й протоколи зустрічей, Сергій Плохій не просто дає відповіді на ці запитання, а й ставить нові, не менш гострі та провокативні. 

Де шукати позитив, коли він життєво необхідний? Тут, у цій книжці. Серед сотні історій реальних людей, які, щодня маючи купу проблем і негараздів, знаходять внутрішню силу впоратися з викликами долі. Метт утратив роботу, але не втратив надію на краще. Шейла залишилася без грошей, натомість отримала дещо набагато цінніше. Шону поставили жахливий діагноз, утім життя триває… Коли здається, що весь світ проти тебе, коли захворів або втратив кохану людину, коли заїла повсякденність, коли не знаєш, що робити, – просто відкрий цю книжку і дозволь щастю ввійти до твого життя!

Ми – те, що ми їмо. Правильне харчування стало схоже на стильний гаджет, без якого не можна обійтися в сучасному суспільстві. Блогери й телеведучі заглядають до наших холодильників й радять, що має бути на його полицях. Здається, ми знаємо основи правильного харчування як табличку множення. Тоді чому, попри це, і далі хворіємо, скаржимося на погане самопочуття й погіршення зовнішнього вигляду? А що, як правильне харчування насправді не таке вже й «правильне»? Чудодійні ліки, які століттями шукає людство, лежать на тарілці. Утім, чи правильно ми їх уживаємо? Ця книжка – найкраща інструкція.

Наше тіло знає більше, ніж ми. Воно може стати мудрим порадником та розібратися із труднощами, якщо навчитися правильно тлумачити його мову. Давно мрієте змінити своє життя, але щось уперто стає на заваді? Річ у тім, що ви просто не слухаєте своє тіло та нехтуєте його потребами. Для того щоб навчитися тлумачити знаки, уникати захворювань та негативних думок, Ліз Бурбо пропонує низку простих вправ і медитацій. Зміцнивши здоров’я ментального, емоційного та фізичного тіла, ви зможете перепрограмувати свідомість і нарешті стати тим, ким завжди мріяли бути.

Чи є щось спільне між Всесвітом і бітом? Усесвіт – це найбільше з усього, що існує в природі, тоді як біт – найменша частинка інформації… і водночас – фундамент Усесвіту. Кожна молекула несе в собі біти інформації. Навіть яблуко, що лежить на вашому столі, містить кілька видів інформації. Проте тільки завдяки відкриттю й розвитку квантових комп’ютерів вдалося зрозуміти, яким чином ця інформація реєструється та обробляється. Усесвіт – це гігантський квантовий комп’ютер, який створює все, що ми бачимо довкола. Складні системи, галактики, планети, життя, мова, людина, суспільство, культура – усе це завдячує існуванням природній здатності матерії та енергії обробляти інформацію. Обчислюючи її, Всесвіт створює нас. Він працює як величезна космічна програма. Залишається тільки дізнатися: хто ж тоді програмує сам Всесвіт?..

Поради для тих, хто шукає свій шлях Авторка ділиться надважливим секретом: як підтримувати в собі незгасимий вогонь, що допоможе здійснити найшаленіші, наймасштабніші та найзаповітніші мрії. Поговоримо про все: про ілюзію абсолютної компетентності й міфічний життєвий баланс. Про те, чому страх – це нормально, а наполеглива праця не завжди дає плоди. Про принципи, які можуть зламати життя, про навичку казати «ні» та ще багато іншого. Підживлюйте ваш вогонь і щодня наближайтеся до здійснення бажань та нового щасливого життя! 

Керівник лондонської редакції міжнародного авторитетного видання The Economist Том Вейнрайт використовує свої мегазнання та професійну компетентність, розглядаючи роботу мультимільярдної наркотичної мафії з позиції звичайного легального бізнесу. PR, HR, аутсорсинг, залучення нових клієнтів, корпоративна етика та відповідальність, франчайзинг, інновації, маркетинг – стандартний алгоритм. Захоплюючи й часом шокуючи, книжка оповідає про те, якнаркобізнес використовує класичну бізнессхему, створюючи унікальний та жахливий економічний феномен – наркономіку. 

Василь Шкляр «Треба спитати у Бога»

Ця збірка містить новели та оповідання Василя Шкляра, написані переважно у 1970-х роках. Цікаві колоритні характери, захопливі події та спостереження за людськими вчинками занурюють нас у самобутній світ раннього Шкляра. До книжки також увійшли неординарні, напрочуд відверті спогади автора про видатних письменників, з якими він був у дружніх взаєминах. Розлоге інтерв’ю зі Шклярем, яке взяв у нього В’ячеслав Кириленко, – це своєрідна автобіографічна повість автора «Чорного Ворона», яка проливає світло на його життя, творчість, у тому числі й на літературний доробок, представлений у цій книжці.

Юлія Ілюха «Східний синдром»

Вони ніколи не зустрілися б, якби не війна на Донбасі. Гарячий вересень 2014-го звів разом адвоката-невдаху Васю, айтішника Макса та росіянку Таню, що втекла від чоловіка-садиста. У кожного – власна історія болючих втрат, яка штовхнула їх у бліндажі: Вася втікає в АТО від сварок із дружиною, Макс прагне помститися за вбиту наречену, а Таня мріє розпочати нове життя. Дружба, любов, ненависть – етапи одного шляху, який їм доведеться пройти. І жоден із них не уявляє, чим цей шлях скінчиться. У цій книжці немає батальних сцен і кривавих подробиць. Це оповідь не про героїв, а про звичайних людей, які повернулися з війни тілом, не повернувшись душею.

Ірвін Ялом «Коли Ніцше плакав»

«Мій приятель впав у розпач. Боюся, щонайближчим часом він уб’є самого себе». «Хто він, цей ваш приятель? Чи знаю я його?». «Ще ні! Але з часом ми всі його знатимемо. Це Фрідріх Ніцше». Насправді цього діалогу між доктором Йозефом Броєром та дівчиною Лу Саломе ніколи не було. Але припустімо, що ця історія не вигадана й таємні переживання найвідоміших постатей психоаналізу таки справжні. Перед читачем відкриваються карколомні перипетії, невипадкові зустрічі, бентежні мандрівки в глиб душі. Тут і доктор Броєр із власними моральними проблемами, і допитливий юнак Зіґмунд Фройд, і те, про що говорили ці двоє в той час, коли Ніцше плакав…

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0
Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Роберт М. Гейзен «Історія Землі. Від зіркового пилу до живої планети»

Це історія глобальних і закономірних змін від ядра і аж до верхніх шарів атмосфери. Готові повернутися до того часу, коли наша планета була зоряним пилом? Мільярди років тому – зародження Всесвіту, поява перших хімічних елементів, зірок, формування Сонячної системи, утворення Землі, зародження життя, мінералогічний вибух, рух цілих континентів, трансформація великих гірських хребтів, зміна ландшафтів під впливом метеоритів і вулканічних вивержень – дивовижна історія минулого нашої прекрасної блакитної планети.

Майкл Міхалко «21 спосіб мислити креативно»

Усі знають Сальвадора Далі та його карколомні полотна. А звідки він черпав ідеї для своїх картин? Далі сідав у крісло, під підлокітник якого ставив залізну тарілку. Потім художник клав на той підлокітник руку, у якій затискав залізну ложку. Коли Далі майже засинав, долоня розслаблялась і ложка падала, голосно дзенькаючи. Далі прокидався, і йому являлися знамениті образи. Та не кваптеся бігти на кухню за посудом. Ваша доза креативу та ідей – у цій книжці. Це портативний тренажер із вигадок, нестандартних підходів і нетипових вирішень типових питань. Сотні трюків, підказок, історій геніїв, головоломок, вправ та мозкових штурмів – креативу бути!

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Стівен Вайнберг «Пояснюючи світ. Історія сучасної науки»

Є багато різних наук, і кожна з них пройшла тривалий етап становлення. Та чи замислювалися ви колись над тим, як розвивалася та трансформувалася… сама наука? Якою була її історія? Який сенс вкладали в поняття «наука» у період Античності, Середньовіччя, під час наукової революції XVI–XVII століть? Що змінилося, а що залишилося незмінним? Захоплива мандрівка – від перших експериментів давніх греків до теорії струн та гравітації. Історія фундаментальної науки, що пояснить не лише те, як ми прийшли до розуміння різноманітних речей про світ, а й те, як ми навчилися його пізнавати.

Ілсе Санд «Компас емоцій. Як зрозуміти свої почуття»

Життя – завжди емоції. Однак не лише позитивні. Наприклад, ваш друг придбав машину й аж не тямиться з радощів. Проте у вас це викликає лише роздратування та… заздрість. Ви намагаєтеся якось упоратись із цим почуттям, притлумити його… Натомість датський психолог і психотерапевт Ілсе Санд радить аж ніяк не соромитися гніву, страху чи заздрощів – усіх тих почуттів, які ми звикли вважати неправильними й негативними. Не приховувати, а розібратися в природі емоцій, навчитись уважніше ставитися до себе та своїх почуттів – ось що, на думку автора, допоможе позбутися 90% життєвих проблем і негараздів. Налаштуйте свій внутрішній компас, аби не загубитись у вирі емоцій.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

ВЦ «Академія»

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

«Деталізм. Впевнене завтра» Олега Курченка

Книга вийде друком наприкінці березня. Деталізм – це мистецтво, підвладне кожному, хто хоче «пофіксити» власний бізнес чи справу, за яку відповідальний. Автор вчить розбирати складні процеси на детальки, розуміти їхню суть і принципи роботи, а далі – перезапускати процеси. Олег Курченко доступно показує, як уміла робота з деталями дає нове дихання і силу компаніям незалежно від характеру й масштабу їхньої діяльності.

Олександр Гаврош «Донос»

Роман про розгром Кирило-Мефодіївського братства. Ужгородський письменник працював над ним сім років, тож образи кириломефодіївців – пропрацьовані й переконливі. Попри те, що роман можуть асоціювати з постаттю Шевченка, в центрі оповіді – донощик Олексій Петров. Непоказний студент своїм вчинком кардинально змінив життя людей, які були ядром тогочасної проукраїнськи налаштованої інтелігенції.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2) 0

Автор розкриває у повісті світ чоловіка, якого надломило життя після повернення з війни. Все, що раніше було звичним, тепер вороже й чуже. Чужим стає і він – колегам, рідним, навіть собі. Ця повість С.Гридіна перегукується з його «Саперами», яку «ВЦ «Академія» випустив у світ минулого року. Обидві вони утворюють своєрідний літературний пазл, де життя героя показано до і після війни.

Повість «Добрик і його пригоди» київської письменниці Тетяни Винник – історія про захопливі пригоди пса-безхатька з добрим серцем. Він потрапляє в чудернацькі світи, суне свій ніс і лапи в різні небезпеки, але завдяки доброті й наполегливості долає всі труднощі. Уявляти його пригоди стає ще цікавіше завдяки стильним ілюстраціям Віталія Бугари, яких у книжці понад сорок. Приємна несподіванка для юного читача – завдання від чотирилапого героя, які можна розв’язувати самостійно або з батьками.

Оповідання й казки закарпатської авторки Юлії Драгун. Добрі історії й малюнки вчать щирості, людяності й дружби. Обрана письменницею алегорична форма оповіді – хороший спосіб цікаво навчати дитину.

Підліткам

Авторка з Херсона Юлія Чернієнко заявила про себе повістю «Помста». Динамічний і водночас щемкий текст про дівчинку Міру, яка чи не все своє шкільне життя страждає від булінгу. За три дні до випускного Міра вирішує розправитися з кривдниками. Ніхто не очікував від неї такої рішучості й безкомпромісності, а ще – правди, яку вона скаже кожному привселюдно. «Помста» Юлії Чернієнко і «Пампуха» Алевтіни Шавлач – повісті, які долучаються до дискусії про болючі аспекти життя підлітків, випробовують на готовність до відповідальності й за свої дії, і за байдужість.

 

З’явиться новинка, оповита таємницею. «Кібершулери» – повість Микити Гайдамаки, який ретельно приховує себе й своє життя, майже невловимий у соцмережах і швидше запланує поїздку в джунглі, ніж презентації книжки. Його стиль – легкий, іронічний. Познайомитися з автором читач міг у збірці «Перше побачення», де є його оповідання. «Кібершулери» – перша повість автора, герої якої – просунуті підлітки, чиє прикольне життя сповнене адреналіну і вчинків на межі небезпек. Вони закохуються і пробують на смак дорослість. А тема інформаційної гігієни й агресивності новітніх технологій поєднує різні й не завжди передбачувані колізії.

Багато інтриг уже вирує довкола четвертої повісті для підлітків від Олени Рижко. Київська письменниця й експертка підліткового читання приємно дивує продуктивністю: в її інстаграмі можна підгледіти багато корисних кейсів для тих, хто тренує свої «письменницькі м’язи», а в повісті – напрочуд свіжа тема – гейміфікація інтимних стосунків. Наразі можемо сказати про «Мишоловку» – так називатиметься повість, що вона про право на помилку. Усе інше хай залишиться загадкою.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

8 thoughts on “Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку (частина 2)

    Залишити відповідь