Ґіліян Флінн. Гострі предмети: сага, яку радить Стівен Кінг

Внутрішні демони з минулого переслідують все життя. І з ними важче боротися, коли зло з’являється ще й ззовні.


Взятися за цю книгу допомогла популярність Ґіліян Флінн, точніше її іншого роману — «Загублена», який у 2014 році екранізував Девід Фінчер і де головну роль зіграв Бен Аффлек. Було цікаво познайомитися з родинною сагою, моторошність якої відзначив сам Стівен Кінг.

Читати: Ґіліян Флінн. Загублена: історія божевільного шлюбу

Ґіліян Флінн — 46-річна американська письменниця та колишній телевізійний критик. На даний момент вийшло всього три її книги, але кожна з них ставала бестселером і або екранізовувалася, або на цьому шляху.

where-the-fuck-is-gillian-flynn-paperback-paris-758x505

Фото: Paperback Paris

«Гострі предмети» українською вийшли цього року у видавництві «КМ-Букс», а з’явилися на світ 11 років тому.


За сюжетом «Гострих предметів», у маленькому містечку Вінд-Ґеп з проміжком у дев’ять місяців невідомий убив і вирвав зуби двом дітям. Туди з чиказької газети відсилають кримінальну репортерку Каміллу Прейкер. Вона має витягнути з неговірливих мешканців всю можливу інформацію і написати матеріал, який допоможе виділитися серед газет-конкурентів. Справа ускладнюється дивними родинними стосунками Камілли та спогадами про померлу багато років тому меншу сестру.

Флінн поволі вводить читача у атмосферу маленького містечка, у якому мало що відбувається, тому ці вбивства, безперечно, стануть головною новиною на довгі роки. Тут кожен має свою версію подій, постійні плітки щодо одне одного і старі сімейні таємниці визирають з кожної шпарини.

Читач бачить всі події очима Камілли: саме від неї ведеться розповідь. Їй доводиться по краплині збирати коментарі детективів, які не хочуть нічого говорити офіційно, з останньої родини постраждалих, яка взагалі проти будь-якого спілкування з пресою. Але Прейкер знає, що у Чикаго редактор чекає її текстів, тому робить все, щоби робити цікавий матеріал.

Книга вийшла ще у 2006 році. Як людині, пов’язаній з текстами, мені важко уявити як журналіста на кілька тижнів відправляють у відрядження заради всього кількох матеріалів тієї довжини, що показані у романі. Але на той час, можливо, це було реальністю.

У таких книгах рідко головний герой не копирсається в собі. Камілла знову переживає дитинство і юність, в якій була далеко не янголом. У неї психічний розлад — вона заспокоюється, коли вирізає на собі слова.

Детективна складова не розчарує. Принаймні я не зміг здогадатися щодо вбивці — думав на іншу людину. Флінн навмисне заплутує стежки, не даючи читачу легких шляхів.

Цього року за романом «Гострі предмети» має вийти серіал з Еммі Адамс у головній ролі. Якщо автори ретельно перенесуть героїв книги на екран, вийде якісний саспенс, який з нетерпінням чекатиму.


Роман зацікавить любителів детективу, трилеру та моторошної атмосфери ізольованих маленьких містечок, про які часто пише Стівен Кінг.


Схожі книги: «Загублена» Ґіліян Флінн, «Дівчина у потязі» Поли Гоукінс.


Купити книгу в Yakaboo

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

15 thoughts on “Ґіліян Флінн. Гострі предмети: сага, яку радить Стівен Кінг

    Залишити відповідь