10 найкращих художніх книг року за версією Goodreads

Одна із найбільших соцмереж для читачів Goodreads оголосила щорічні списки найкращих книг. Протягом місяця учасники спільноти (а їх зараз більше 20 мільйонів) шляхом голосування оберуть найкращу книгу року у 20 категоріях. Ми пропонуємо зазирнути до першої десятки, категорії найкраща художня література. Книжки, які читають у всьому світі, є певним показником. Голосування триватиме до 27 листопада.

1

Cynthia D’Aprix Sweeney “The Nest” / Синтія Д’апрі Свіні “Гніздо”

“Гніздо” – сімейна драма (і дебютний роман авторки) про чотирьох братів і сестер із сім’ї Пламб, які чекають на два мільйони доларів, залишені батьком. Доступ до грошей буде відкритий, як найменшій дитині виповниться 40. Алкозалежний Лео, стомлена мати із кредитом та думками про навчання дітей Мелоді, письменниця Беа, яка ніяк не може закінчити свій перший роман та Джек, торговець антикваріатом, який заклав свій пляжний будиночок, аби не втратити магазин. Кульмінація настає в один холодний вечір у Нью-Йорку, коли уся сім’я збирається докупи, щоб напоумити їхнього старшого безрозсудного брата Лео. Саме через нього уся сім’я втрачає фонд, щоб відкупитись від його 18-річної коханки. Це історія про гроші та сім’ю, дружбу та залежність одне від одного. Про те, як гроші впливають на стосунки, та що стається із часом із нашими амбіціями. Тематично роман нагадує твори одного із найбільш відомих американських сучасних прозаїків Джонатана Франзена.

2589#yakaboo709

Elizabeth Strout “My Name Is Lucy Barton” / Елізабет Страут “Моє ім’я Люсі Бартон”

Найновіший роман Пулітцерівської лауреатки Елізабет Страут розповідає історію жінки, Люсі Бартон, яка раптово потрапила до лікарні. Саме там до неї навідується матір, із якої вони давно не бачились. Роман – це довга історія спогадів дитинства та юності Люсі в американській провінції, із сімейними драмами та травмами. Зараз Люсі письменниця, має чоловіка та двох дітей. Період в лікарні для неї, це час, щоб переосмислити своє життя. Страут вкотре розповіла про маленькі проблеми людини, до яких байдужими бути неможливо. Роман от-от вийде в українському перекладі у видавництві КМ-Букс разом із призовим для письменниці романом в новелах “Олівія Кіттерідж”. 

Читати: Свято наближається: 18 художніх новинок українських видавництв

27276262

Steven Rowley “Lily and the Octopus”/ Стівен Ровлі “Лілі та Восьминіг”

Зворушлива історія про те, як молодий письменник одного дня бачить, що до голови його старенької такси Лілі присмоктався восьминіг. Звісно йдеться про хворобу, а не фантастику. Цей твір юридичний асистент та сценарист 4#yakaboo-річний Стівен Ровлі написав, щоб переосмислити горе від втрати свого друга, такси. Писав історію 100 днів, надіслав #yakaboo0 літературним агентам. Усі відмовили. Аж поки рукопис не потрапив до видавництва Simon & Schuster. Так почалась історія успіху цієї зворушливої книжки у стилі магічного реалізму.

Читати: Best friend ever: топ книжок про песиків

4

 Liane Moriarty “Truly Madly Guilty” / Лаян Моріарті “Правдиво, шалено, злочинно”

Роман австралійської письменниці Лаян Моріарті про те, як одне барбекю може зруйнувати усю ілюзію спокою та щастя в декількох порядних сім’ях. На початку дано: шість відповідальних дорослих, троє милих дітей та один песик. Сем та Клементін мають чудове життя, проте не без турбот. Сем отримав нову роботу. Клементін, віолончелістка, очікує на прослуховування всього свого життя. Клементін дружить з Ерікою, одна одну розуміють на півслові. На барбекю до Еріки приходять ще її пара сусідів. Два місяці потому Сем та Клементін досі не можуть заспокоїтись, і думають про те, що було б, якби вони все-таки не пішли. Це історія про ключові речі життя: шлюб, секс, зраду, батьківство та дружбу. Про те, як почуття провини може зруйнувати найміцніші стосунки; а не промовлені слова можуть бути в сотні разів сильнішими за дії; та як найбільш безневинні моменти можуть причинити велику шкоду.

2689#yakaboo819

 Emma Cline “The Girls” / Емма Кляйн “Дівчата”

Ще один дебютний роман 27-річної стилістки Емми Кляйн в шорт-листі, цей раз про емоційне літо підлітка Еві. Книжка вже завоювала достатньо позитивних відгуків. Надворі 1960-ті, дія відбувається у Північній Кароліні. На початку літа самотня та інтровертна Еві Бойд зустрічає групу дівчат і буквально закохується в їхню свободу, спокусливі сукенки та небезпечну ауру невимушеності. Пізніше в Еві з’являється покровительниця Сюзанна, яка і затягує дівчину у сумнозвісний культ (за описом йде натяк на хіпі-комуну Чарльза Менсона, який спонукав членів до жорстоких убивств у 1960-х роках). 14-річна Еві хоче бути старшою за її вік, її батьки нещодавно розлучились, і в цій безпорадності вона стає причетною до цієї жахливої організації. Це історія про підліткову розгубленість, та піддатливість, яка в будь-яку мить може зруйнувати усе життя. Оглядачі The New Yorker переконують, що авторка ще й має чудовий стиль.

Читати: 15 найцікавіших світових новинок осені

28214#yakaboo65

Ann Patchett “Commonwealth” / Енн Патчетт “Співдружність” 

Ще одна сімейна історія від бестселера та лауреата премій EN/Faulkner Award та the Orange Prize – Енн Патчетт. Дві родини, одна романтична зустріч – дорівнює зміни на все життя. Південна Кароліна, хрестини Френні Кіттінг, з’являється Берт Казінс та цілує маму Франні. Обидві сім’ї Казінсів та Кіттінгів тісно між собою пов’язані, як на рівні батьків, так і дітей. Через 50 років Френні зустрічає письменника Леона Позера і розповідає йому про випадок, який змінив життя обох сімей. Цей сюжет стає основою для суперуспішного роману. “Співдружність” порівнюють із медитацією на тему натхнення, інтерпретацій та володіння історіями. Блискуча та ніжна історія про любов та відповідальність, які поєднуються разом.

25852870

  Curtis Sittenfeld “Eligible: A Modern Retelling of Pride and Prejudice” / Куртіс Сіттенфелд “Прийнятий: сучасний переказ Гордості та упередження”

Ще одна сучасна версія життя сім’ї Беннетів, знайома і незнайома водночас. #yakaboo0-річна Ліз – працює в журналі письменницею, її сестра Джейн – інструктор з йоги. Обоє живуть в Нью-Йорку. Після того, як їхній батько починає хворіти, повертаються до рідного міста в Цинциннаті, щоб допомогти. Виявляють, що їхня міцна родина розпадається. Молодші сестри Кітті та Лідія так зайняті дієтами та тренуваннями, що не мають часу знайти роботу. Мері, середня сестра, закінчила онлайн третю магістратуру, та майже не виходить із кімнати, окрім щотижневих вечірніх пікніків, про які вона не хоче говорити. А місіс Беннет має лише одне на думці: як одружити усіх її доньок, особливо Джейн, 40-річчя якої вже на носі.

У місті з’являється Чіп Бінглі, симпатичний лікар, який нещодавно потрапив на реаліті-шоу “Eligible”. І от, 4 липня на святковому барбекю, Чіпові починає подобатись Джейн. Аж тут його друг, нейрохірург Фіцвільям Дарсі розуміє, що Ліз не така вже й чарівна. Але перше враження може бути дуже оманливим.

28587957

Jodi Picoult “Small Great Things” / Джоді Піколт “Маленькі чудові речі” 

Акушерці із двадцятирічним стажем Рут Джеферсон у штаті Коннектикут забороняють торкатись до немовляти. Його батьки, білі супремасисти, не дозволяють афро-американці доглядати за їх білою дитиною. Лікарня погоджується на їхній запит. Проте наступного дня дитині стає погано, і єдина, хто може їй допомогти – це Рут. Чи має вона підкорятися наказам у цій ситуації? Вона зволікає перед тим, як надати штучне дихання, і в результаті її звинувачують у серйозному злочині. Кеннеді МакКаррі, її білий захисник, дає їй пораду: не вказувати свою расу. Рут намагається захистити свого сина-підлітка від скандалу, який розгорівся у пресі. Головне завдання Рут та Кеннеді – це порозумітися та завоювати довіру один одного. Піколт зачіпає питання рас, привілеїв, забобон, справедливості та співчуття, та не дає простих відповідей. Цей твір називають видатним досягненням у доробку відомої письменниці.

261141#yakaboo5

Bryn Greenwood “All the Ugly and Wonderful Things” / Брін Грінвуд “Усі ці потворні та прекрасні речі”

Четвертний дебют у підбірці фіналістів Гудрідз. Канзаска у четвертому покоління та донька наркодилера, який майже зав’язав із цим бізнесом, Брін Грінвуд, написала свій перший роман передбачувано про те, як це, коли твій батько продає метамфетамін. Вейві не довіряє людям, і тип паче власним батькам. Восьмирічна дівчинка, яка намагається виховати молодшого брата, є єдиною відповідальною “дорослою” у їхньому будинку. Вона знаходить спокій у зоряному небі над полями біля їхнього будинку. Одна ніч повністю змінює її життя. Вона бачить, як один із головорізів її батька, татуйований Келлен, нищить власний мотоцикл. Далі буде дивна історія кохання між двома не дуже привабливими людьми із дуже складними питаннями. Вони нагадають про усі потворні та прекрасні речі, які життя трапляються за життя.

25810500

Helen Oyeyemi  “What Is Not Yours Is Not Yours” / Хелен Ойєйємі “Що не твоє, те не твоє”

Єдина збірка оповідань у переліку належить авторки семи книг із Великої Британії, яка наразі проживає у Празі. Ключ до будинку, ключ до серця, ключ до секрету – ці ключі відкривають не лише елементи життя героїв книжки, але й будують наступні лабіринти. В оповідання “Книги та троянди” один особливий ключ відчиняє бібліотеку, сад та таємниці щонайменше двох закоханих сердець. В історії “Чи твоя кров така ж червона?” ключ не може впоратись із серцем учня школи лялькарів. Історії-казки Ойєйємі долають часові простори, пейзажі та кордони між паралельними реальностями. Ці ключі щось середнє між воротами, подарунком та запрошенням.

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

58 thoughts on “10 найкращих художніх книг року за версією Goodreads

    Залишити відповідь