Гонкурівську премію отримала Лейла Слімані

Фото: Le Point Afrique / Лейла Слімані

Найпрестижнішу французьку літературну премію отримала письменниця марокканського походження 35-річна Лейла Слімані за роман Chanson Douce (“Ніжна пісня”). Переможця оголосили за тридицією 3 листопада в ресторані Drouant у Парижі.

Роман “Ніжна пісня” базується на реальній історії, яка сталась у Нью-Йорку у 2012 році. За жанром – це трилер. Це історія няні із Домініканської республіки, яка вбиває двох дітей, яких виховувала. Роман вийшов у великому видавництві Галлімар.

_chanson_douce____pourquoi_faut_il_absolument_lire_leila_slimani___5213

«Це просто чудово написана книга, захопливий роман, що розповідає про зло, яке ховається в людях», – коментують твір Лейли Слімані французькі критики.

“На цю історію мене надихнуло моє дитинство. У мене було дві няньки із Марокко, – розповідає авторка. – У 7 чи 8 років я дуже чутливо сприймала їхнє положення у нашому домі. Вони обоє були жінками, яких ми любили, наче матерів. Тож мене завжди зачіпало те, через яке приниження вони мали пройти. Якось я зрозуміла, що це новий тип няньок. Вони можуть бути дуже романтичними особами”.

Слімані народилась і до 17 років проживала в Марокко, потім переїхала на навчання до Франції. Працювала журналістом.

Перший роман письменниці, «В саду огра», вийшов у 2014 році. Це історія про жінок, залежних від сексуальних стосунків з одного із найбільш престижних районів Парижа.

Читати: Французька література. Книги-призери Гонкурівської премії

Її другий роман вважався фаворитом нинішнього сезону Гонкурівської премії. Головними суперниками роману були Каннібали Режи Жоффре, “Той, кого обожнювали” Катрін Кюссе та “Маленька країна” Гаеля Файє. Призовий фонд премії – 10 євро. «Винагороду письменнику принесуть його авторські права», – вважають члени журі.

«Цей рік з точки зору літературної творчості був дуже вдалим і приніс 5-7 дуже хороших романів. Серед них досить непросто було вибрати найкращий – це високоякісні, дуже різноманітні за стилем твори», – прокоментував глава Гонкурівської академії, літературний критик, письменник і телеведучий Бернар Піво.


Гонкурівська премія вручається щорічно з 1903 року. Переможця обирають на урочистому обіді в паризькому ресторані Drouant десять письменників і критиків, що входять в Гонкурівську академію.

Минулого року Гонкурівську премію отримав роман “Компас” Матіаса Енара. Ще раніш романи «До побачення там нагорі» П’єра Леметра, “Не плакати” Лідії Сальвер, «Проповідь про падіння Риму» Жерома Феррарі, “Карта і територія” Мішеля Уельбека та інші.

Джерело: colta.ru

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Гонкурівську премію отримала Лейла Слімані

    Залишити відповідь