П’ять незвичайних біографій добрих і злих геніїв

Що ще так надихає на великі вчинки, як не життєписи великих та геніальних. Проте природа геніальності не завжди має добрі початки. Цікаво зазирнути всередину мотивів тих чи інших вчинків, побачити геніїв у повсякденному житті, та зрозуміти, в чому ж їх справжня унікальність.

Український геній Марчук. Історії / Ukrainian Genius Marchuck: Stories Алла Шоріна, COOP Media, 2016

Перша біографія і водночас альбом вже визнаного генія живопису Івана Марчука. Вийшла двома мовами — англійською та українською. Крім власне, опису життя — фото його картин, які давно перебувають за межами України. Зараз вони перебувають у приватних колекціях. У 2007 році британські експерти включили Марчука до списку 100 видатних геніїв сучасності. Один із найдорожчих українських художників у світі. До книги увійшли найцікавіші факти його біографії, написані у стилі фейсбучних історій із ілюстраціями. Крім цієї видавництво готує белетризовані біографії Григорія Сковороди, Михайла Булгакова і Олени Блаватської.

Давид Фонкинос “Леннон”, Corpus, 2013

Один із найвідоміших французьких письменників написав художню біографію Джона Леннона, музиканта-улюбленця і генія із трагічною долею. Ця розповідь написана від першої особи, самого музиканта. У романі Леннон розповідає своє життя на сеансах психоаналізу, щоб зрозуміти мотиви своїх вчинків, сумнівів та внутрішнього болю. На них він розповідає про своє дитинство, батьках, кохання до Йоко Оно, про музику, а також про створення і розпад “Бітлз”. Ці сеанси тривають із 1975, і аж до моменту вбивства музичного генія.

Фрейд” Питер Гай, Азбука, 2016

Відомий дослідник історії європейської культури Пітер Гай написав біографію про дві іспостасі Фрейда – людини та вченого.  Гай спробував зробити те, що завжди робив Фрейд, зазирнути в його підсвідомість, проаналізувати його дії і протиріччя. От наприклад, як він боровся із своєю ж теорією про спокушання. За якою начебто усі людські неврози походять від результатів сексуального насильства у дитинстві. Згодом Фрейд і сам змирився із її не правдоподібністю. Проте час від часу він все рівно до неї повертався. Простіше кажучи, Фрейд усе життя шукав у психічних хворобах сексуальний підтекст, хоча делако не у всіх він був. Як великий психолог боровся сам із собою, ось про що книга.

 

“ННhН”Лоран Бине, Фантом Пресс, 2016

Французький письменник Лоран Біне розповів історію найстрашнішої людини в кабінеті Гітлера і отримав за це Гонкурівську премію. “ННhH” – це художня історія про Рейнхарда Гендріха, політичного діяча нацистської німеччини, одного із перших ініціаторів “вирішення єврейського питання” та однієї із найбільш жорстоких людей при Гітлері. ННhH – це абревіатура тодішнього жарту – Himmlers Hirn heisst Heydrich («Мозок Гіммлера називається Гейдріх”). Історичний роман Біне розповідає про операцію вбивства Гейндріха двома хлопцями із Чехії Йозефом Габчиком та Яном Кубішем.  Які згодом стали національними героями Чехії. Це дебютна книга Біне, яка згодом отримала дуже широке визнання і була перекладена 30 мовами. Французькі критики хвалять Біне за пристрасне ставлення до історії, як до джерела рефлексії і самопізнання.

“Чарли Чаплин” Питер Акройд, Азбука, 2016

Пітер Акройд, один із китів британської сучасної літератури взявся і написав біографію дуже цікавої особистості, Чарлі Чапліна. Це ж тільки на перший погляд Чаплін кривляка і клоун. Насправді, він той, хто зробив справжню революцію в кіно, мав неймовірну харизму, був геніальним актором, який умів поєднувати трагічне із комічним. Він зумів створити такий зрозумілий образ, який будуть любити мільйони глядачів.  У Акройда це вже не перша, і не друга біографія, він професійно описує історії відомих людей – британських письменників, вчених та режисерів із щирим літературним талантом.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “П’ять незвичайних біографій добрих і злих геніїв

    Залишити відповідь