Дивовижні магічні світи: 14 фентезі-новинок, що вийшли українською

Казки полюбляють абсолютно усі, незалежно від віку. Історії для зовсім малечі зазвичай дуже прості і зрозумілі, без хитромудрих переплетінь сюжету і прихованих підтекстів. А для тих, хто не погоджується на банальну боротьбу добра зі злом, але і не хоче прощатися зі світом пригод, магії та легенд, існує цілий жанр — фентезі.

Класично фентезі — це література, що ґрунтується на міфах і легендах, герої шукають пригод у вигаданому світі, де магія — один з основних елементів. Проте нині фентезі розвинулася так широко, що її межі вже дуже складно визначити, тут можна знайти все: від простеньких дитячих оповідок до глибоко філософських історій про правду, людяність і боротьбу.

Ми підібрали 14 цікавих новинок, котрі побачили світ українською у 2017 році. Готуйте чарівні палички та нотатники для запису заклинань — і помандруємо!


Класика жанру


2017-11-01 10.20.29 1

Джоан Ролінґ «Гаррі Поттер», ілюстрована серія, А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА


Вочевидь, кожному любителю фентезі першим на гадку спаде саме Гаррі Поттер та його пригоди. Хлопчик, що вижив, уже давно і надійно підкорив серця усіх шанувальників магічної літератури, як малих, так і дорослих. Завдяки йому література про пригоди чарівників піднялася на новий рівень, пригоди Гаррі Поттера навіть включені до шкільної програми. Книги цікаві не лише захопливим сюжетом, від якого буквально неможливо відірватися, а й незвичністю обставин (адже все відбувається у нашому світі, фактично, у нас з вами під носом), а ще — щирою дружбою, вірою в добро і перемогу світла над темрявою.

Ілюстровані видання про пригоди Гаррі Поттера — ще один чудовий шанс знову зануритися в цей світ чарів і магії.

Автор малюнків — Джим Кей, кавалер медалі Кейт Ґрінвей — відтворює світ чарівників зі всіма його приголомшливими деталями, творячи диво за допомогою олівців і фарб. Для усіх шанувальників серії — це чудова нагода побачити улюблених персонажів у новому світлі, а для тих, хто лише розпочинає мандрівку — полюбити їх усім серцем з першого погляду.


Клайв Льюїс «Хроніки Нарнії», Клуб Сімейного Дозвілля


Хто з нас у дитинстві не мріяв віднайти таємний шлях до чарівної країни? Чотирьом дітлахам з історії Льюїса це вдалося. Пітер, Сюзан, Едмунд і Люсі, ховаючись у старій шафі для пальт, потрапляють до Нарнії — країни, що відкриває свої двері лише тим, хто вірить у дива. Тут вони зустрінуть нових друзів і ворогів, переживуть безліч пригод, не раз ризикуючи життям, стануть королями і постійно боротимуться проти зла, щоб вберегти світле майбутнє чарівної країни.

Видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля» зробило усім любителям фентезі справжній королівський подарунок. Нове видання включає усі 7 частин історії під однією обкладинкою, а сторінки прикрашені оригінальними ілюстраціями Пауліни Бейнс, створеними ще до першого видання книги.


Річард Адамс «Небезпечні мандри», Рідна мова


«Небезпечні мандри» Адамса, не зважаючи на свій відносно нещодавній вихід у світ, уже давно вважаються справжньою класикою героїчного фентезі як для дітей, так і для дорослих. Історія розповідає про молодих кролів, котрі вирушають у пошуках нової домівки і дорогою переживають чимало пригод і небезпек. Тут зовсім немає магії, як у більшості фентезійних книг, проте кролики у книзі — не звичайні антропоморфні істоти. У них є своя культура і міфологія, мова та звичаї, вони розповідають казки і легенди, а ще будують суспільство, часом нічим не гірше за людське. Книга-притча не має жодних обмежень за віком, адже кожен знайде в цій історії щось для себе.

Українською книга вийшла у видавництві «Рідна мова», відразу у двох варіантах обкладинок: світлій та темній. Чудовий переклад і якісне видання тільки підсилять задоволення від читання.


Янг-едалт


Лі Бардуґо «Шістка воронів», Віват


Підліткова фентезі — це, зазвичай, головні герої-підлітки, які постійно встрягають у якісь халепи, але не менш успішно із них виплутуються. Звісно, в тому числі, за допомогою магії. «Шістка воронів» — це шість Покидьків, юних учасників однієї з найнебезпечніших банд міста, і вони отримують майже неможливе завдання. Багато екшену в стилі «11 друзів Оушена», трішки підліткової закоханості, карколомні пригоди і дрібка взаємних дружніх кпинів — чудовий рецепт захопливої книги.

Читати: Порядні злодії беруться до справи

Книгу випустило видавництво «Віват» — це товстенька цеглинка у приємному оформленні. А що роман — лише перша частина дилогії (а, може, навіть трилогії, якщо так захоче автор), продовження не забариться.


Стефані Ґарбер «Каравал», КМ-Букс


Потрапити на магічне дійство, про яке ходять легенди, та ще й виграти бажання — чим не заповітна мрія? Особливо якщо ви з сестрою сидите безвилазно на далекому острові, а ваш батько — справжній тиран. Проте на виставі відбуваються зовсім дивні речі, магія змінює усе навколо, де правда, а де вигадка, уже годі розрізнити, і Скарлет уже не знає, кому довіряти, якщо взагалі можна хоч комусь. Однак, це ж лише гра, чи не так?

Читати: Магія «Каравалу» від Стефані Ґарбер

Квест у магічних лаштунках — ідеальний варіант для підліткової книги про чари. Герої розгадують загадки і намагаються уникнути небезпеки, що повсякчас стає все загрозливіше, а між тим, звісно, не обходиться і без першого юнацького кохання.


Ерін Моргенштерн «Нічний цирк», Віват


Цирк — це вже магія сама по собі. А якщо його будують двоє талановитих чарівників, котрих без їхнього відома затягли до змагання тривалістю у все життя, то в такому цирку можливо все. Намети з крижаним садом і деревом бажань, можливість пострибати по хмарах чи дізнатися власне майбутнє, посмакувати чужі спогади чи побачити ілюзію, яка реальніша за саме життя — чого тут тільки немає! Проте суперництво з часом переростає у щиру приязнь і бажання здивувати суперника, тож яке майбутнє чекає на цирк і його творців, не знає ніхто.

Читати: Казочки на ніч для дорослих

Книга дуже цікаво побудована: розповідь не хронологічна, а деталі історії перемішуються з візитами до цирку, так, ніби читач побував там самотужки. Дізнатися, чим усе закінчиться, неможливо фактично до останньої сторінки, тож задоволення від читання гарантоване.


Ніл Ґейман «Зоряний пил», КМ-Букс


Чи можна здобути серце зірки? Юний Трістан впевнений, що цілком, і вирушає за зіркою у подарунок своїй коханій. Він потрапляє до чарівного світу, що, як виявилося, знаходиться за парканом край села, і на цьому його пригоди лише починаються. Небесні пірати і лиховісні відьми, нові друзі та вороги, боротьба за престол і серце коханої — подорож Трістана сповнена небезпек і несподіванок.

Читати: Книга кладовища. П’ять книг Ніла Ґеймана вийдуть українською (уривок із першого видання)

Чарівна історія, сповнена магії, доброти і хорошого гумору, яку міг написати лише Ніл Ґейман. Роман було екранізовано, і фільм нічим не поступається книзі ні в захопливості, ні в привабливості.


Дитяча пригодницька фентезі


Безимени-1

Володимир Рутківський «Сторожова застава», А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА


Українська фентезі також не пасе задніх серед новинок, і «Сторожова застава» — один з найкращих прикладів. Вітько вирушає з класом на екскурсію, а потрапляє… до середньовічної Русі. Тут його, звісно, сприймають за половецького шпигуна, проте Вітькові вдається виправдатися. А далі — тільки тримайся! Навчання військовому мистецтву, перше юнацьке захоплення, дружба з легендарними богатирями — Олешкою Поповичем, Добринею Микитичем та Іллею Муровцем, і, звісно, оборона рідної землі від половецьких набігів. Але ж потрібно ще якось віднайти спосіб повернутися додому, у свій час…

Читати: „Сторожова застава“ — урок історії з ефектом присутності

Нещодавно роман було екранізовано, і хоч сценарій фільму досить відрізняється від книги, касові збори уже б’ють всі національні рекорди. А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА до прем’єри фільму випустила оновлене видання у суперобкладинці, а що робити спершу — читати чи дивитися — вирішувати вам, в обох випадках це буде дуже цікаво.


Міхаель Енде «Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань», Віват


Новий рік — такий час, до якого намагаєшся встигнути виконати усі дані обіцянки. А якщо це не просто обіцянки, а план здійснення капостей людству за допомогою чарів, то тут вас зможе урятувати лише дуже сильна магія. Ось і чаклун Вельзевул та його тітонька Тиранія взялися до приготування такого пуншу, котрий виконає будь-яке їхнє лихе бажання. А кіт Мауріціо та ворон Якоб з усіх сил намагаються їм завадити.

Читати: 12 книжок для котолюбів

Міхаель Енде не був би улюбленим письменником дітлахів, якби його книги не були такими кумедними. Безліч смішних ситуацій, у які потрапляють герої, неймовірні деталі інтер’єру (наприклад, годинник, з котрого замість пташки вистрибує палець, по якому б’є молоток) і чудові вірші-заклинання, які неможливо читати без сміху — усе це разом забезпечить декілька годин захопливого читання.


Крессіда Коуелл «Як приручити дракона», Рідна Мова


Усі, напевно, бачили чудовий мультфільм по цій книзі, і в Беззубика із мультфільму просто неможливо не закохатися. Книга ж, навпаки, розповідає зовсім іншу історію. Вікінги насправді не борються з драконами, а приручають їх — таке от випробування для молодшого покоління. Гиккусу, досить хирлявому хлопцеві, а ще й синові вождя племені, дістався такий же непримітний дракон. Здавалося б, усе пропало. Проте завдяки своїй кмітливості, щирості і сміливості Гиккус не раз врятує рідне поселення від смертельної небезпеки.

Читати: Як приручити дракона. Відома історія вийшла українською (уривок)

Сповнена жартів і несподіванок історія будь-кому припаде до смаку. Видавництво «Рідна мова» випустило уже 3 книги серії, проте це лише початок, тож готуйтеся до неймовірних і кумедних пригод із драконами!


Все серйозно


1-4-768x512

Роджер Желязни «Хроніки Амбера», Навчальна книга-Богдан


Протистояння Порядку і Хаосу, магія, що пронизує саме єство світу, заплутана сімейна історія, боротьба за трон, інтриги і підступи… Ні, це не «Гра Престолів», це «Хроніки Амбера» легендарного Роджера Желязни. Монументальний цикл, що затягує з перших сторінок і не відпускає до закінчення десятого тому. Читач розпочинає подорож разом з принцом Корвіном, котрий забув своє минуле, і разом з ним відкриває нові і нові подробиці дивного світу Амбера.

У видавництві «Навчальна книга-Богдан» вийшли в світ уже 6 книг із 10, тож сміливо можна розпочинати знайомство зі справжньою класикою серйозної фентезі.


Processed with VSCO with lv01 preset

Ніл Ґейман «Небудь-де», КМ-Букс


Ґеймана не буває забагато, тим паче, для підбірки фентезі! Фентезійний роман «Небудь-де» не схожий ні на що інше у жанрі. Одного дня Ричард, цілком задоволений зі свого тодішнього «нормального» життя, рятує невідому йому дівчину, а у вдячність за це виявляється втягнутий до іншого світу — Долішнього Лондона, де живуть дивні і небезпечні істоти. Абсолютно не герой і навіть досить боягуз, Ричард змушений виживати в цьому жорстокому фантасмагоричному світі, а разом з тим — і змінюватися, адже на карту поставлено дуже багато.

Читати: #ЧитаємоРазом: «Небудь-де» Ніла Ґеймана

Дивне переплетення вигадки і дійсності, як це уміє тільки Ґейман, створює абсолютно неповторну атмосферу. Адже хто може гарантувати, що під нашим містом насправді не знаходиться ще один світ?


kolir_magii-4

Террі Пратчетт «Колір магії» та «Правда», Видавництво Старого Лева


І наостанок — класика гумористичного фентезі від сера Террі Пратчетта, відразу дві свіжоперекладені новинки: «Колір магії» та «Правда». Якщо ви втомилися від серйозних і дуже поважних чарівників, вам саме сюди. Дискосвіт Террі Пратчетта живе за законами магії — це справді Диск, що знаходиться на спинах чотирьох слонів, котрі, в свою чергу, стоять на спині черепахи А’Туїн. Куди прямує А’Туїн в безмежному всесвіті, науці Дискосвіту поки невідомо, проте там і без цих знань досить весело. Чарівники тут живуть в великому Університеті, усі вони вгодовані і ледачі і займаються, за їхніми словами, наглядом за балансом магії — тобто, не чаклують взагалі. Однак один з них, Ринсвінд, має дивовижну здатність постійно встрягати в халепи і дивовижним чином з них виплутуватися.

«Колір магії» — перша книга з циклу про Дискосвіт, вона є своєрідним вхідним квитком до цього світу. «Правда» розповідає про більш далекі часи, коли у Анк-Морпорці, найбільшому місті Диску, виникла перша газета, а з нею — незалежна преса і журналістика. Усе це розказано зі щирою іронією та жартами, за якими вряди-годи вгадується зовсім не плаский світ, а досить-таки круглий. Усім любителям хорошого гумору, трішки приправленого глибокою, але ненав’язливою філософією, читати Пратчетта просто необхідно.


Читати: Плаский світ Террі Пратчетта: як не заблукати і не звалитися за Край

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

164 thoughts on “Дивовижні магічні світи: 14 фентезі-новинок, що вийшли українською

    Залишити відповідь