«Добрі передвісники», або Як зробити кінець світу смішним?

Ви ще не прочитали жодної частини Дискосвіту? Або «Американські боги» досі залишаються в списку книг, які треба колись прочитати? Тоді поспішайте, бо вже в наступну суботу станеться кінець світу!


Світ врятують?


Так-так, саме в наступну суботу, просто перед вечерею. Тому можна не відмовляти собі в смачненькому на обід. 11 років тому на світ з’явився Ворог Роду Людського, Убивця Королів, Янгол Безодні, Великий Звір на ймення Дракон, Князь Цього Світу, Батько Облуди, Сатанинське Поріддя та Владика Пітьми. Простіше кажучи, Антихрист.

Отже, кінець світу не за горами. Добро та Зло готуються до вирішальної битви, чотири всадники Апокаліпсиса вже осідлали своїх залізних коней, а Земля потерпає від дивних катаклізмів.

Але не все так просто, адже не всім до душі такий розвиток подій. Демон Кроулі та янгол Азирафаїл, які вже довгий час мешкають серед звичайних смертних, не в захваті від перспективи, що їх звичний світ може зникнути. Тому вони намагаються завадити кінцю і самі беруться за виховання хлопчика, який має вирішити долю людства. Але чи міг хто-небудь подумати, що помилка черниці–сатаністки в пологовому може трішки змінити план порятунку світу…


Зірковий дует авторів


Чи варто розповідати про авторів книги? Адже Террі Пратчетт та Ніл Ґейман – одні з найпопулярніших письменників у світі.  

Террі Пратчетт – англійський письменник, найбільш відомий своєю серією романів про Дискосвіт, яка налічує понад 40 книг. Террі – майстер гумористичного фентезі. Його тонкий гумор та легка філософія робить книги про Плаский світ цікавими та неповторними.

Ніл Ґейман – яскравий представник сучасної американської літератури. У його доробку багато книг, але для мене «Добрі передвісники» став першим його романом.

«Км-Букс» постарався так постарався. Сподобалося все: від передмови Михайла Назаренка до перекладу Бурштини Терещенко та Олеся Петіка. Дійсно дуже гарне та якісне видання. Особливо мені сподобалось використання ідеї з двома обкладинками.


Не вороги і не друзі


Книга містить супер-спектр героїв: від звичайних дітей до мисливців на відьом. Але центральними персонажами все ж залишаються незмінні демон-авантюрист та янгол-букініст.

Від самого початку складається враження, що вони мають бути запеклими ворогами, адже є представниками ворогуючих компаній і мають різну місію на Землі. Але хіба ми говоримо не про «Добрих передвісників»? Тут все інакше: янгол і демон вже досить давно уклали договір, який наголошує, що вони не будуть пхати свого носа до справ один одного.

Тоді їм, знову ж таки, має бути байдуже один на одного. Але знову ні! Такі різні герої є старими та гарними друзями, які не проти разом пообідати та врятувати людство від кінця світу. Взагалі, Кроулі та Азирафаїл стали моїми улюбленими книжковими персонажами, бо як можуть не сподобатись такі милі та кумедні герої?


Дитина Сатани


Час поговорити про славнозвісну купку 11-річних дітей, серед який є сам Ворог Роду Людського, Убивця Королів, Янгол Безодні, Великий Звір на ймення Дракон, Князь Цього Світу, Батько Облуди, Сатанинське поріддя та Владика Пітьми.

Знайомтеся, Адам Янг – хлопчик, який майже нічим не відрізняється від інших дітей. Звісно, якщо не брати до уваги його походження. Просто дітей Сатани не кожного дня на вулиці зустрінеш.

У нього є вірні друзі: Пеппер, Венслідейл та Браян. І улюблений пес. Емм… Пекельний пес. Своєрідний подарунок на день народження, як на мене. Це досить кумедні персонажі які, незважаючи на свій маленький вік, обговорюють масштабні екологічні проблеми, які спіткали нашу планету, і думають, як їх можна вирішити в майбутньому.

Не можна забути й про АМВ. Тобто, Армію Мисливців на Відьом. Це ціла компанія зі знаходження та знищення відьом, яка представлена двома робітниками: відчайдушним любителем згущеного молока, сержантом Шадвеллом та новачком, рядовим Ньютом Пульциферієм, зараз професія мисливця не така престижна, як колись, тому штаб невеликий. Звісно, тут теж не без конфузів, адже новим робітникам так важко протистояти спокусі у вигляді молоденьких відьом…

Це перша книга Ніла Геймана, яка потрапила мені до рук. І знаєте, я цілком задоволена таким знайомством! Бо як це чудово — починати знайомство з письменником з таких легких та приємних книг.


Кому читати


«Добрі передвісники» — це справжнісіньке диво від майстрів фентезі. У книги, як і у вишуканої страви, є свій рецепт. Отже, складові «Добрих передвісників» ексклюзивно для вас: беремо захоплюючий  сюжет, пару оригінальних персонажів, поміщаємо це диво в атмосферу кінця світу, додаємо приблизно столову ложку гумору, стільки ж іронії та не забуваємо про дрібку цинізму, адже без нього гарна книга не вийде. Перемішуємо, доводимо до кипіння й все! «Добрі передвісники» прийнято подавати гарячими й обов’язково з чашкою чаю або какао.

Ця книга розрахована на широке коло читачів, вона сподобається і маленьким, і дорослим. Але діти, пам’ятайте! Влаштовувати апокаліпсис може бути небезпечно. Не намагайтеся повторити в домашніх умовах.


Цитата:


«Щоб краще зрозуміти діла людські, варто усвідомити: більшість великих перемог та страшних трагедій стаються не через те, що люди є за натурою своєю хорошими чи поганими, а через те, що є вони за своєю натурою людьми.»


Марина Степурська
Невтомний читач, обожнюю історію та письмеників «втраченого покоління». Захоплююсь рукоділлям та малюванням. Вірю, що класика завжди цікава, а Стівен Кінг ніколи не набридне. У майбутньому мрію стати психологом і прочитати всі частини Дискосвіту.

2 277 thoughts on “«Добрі передвісники», або Як зробити кінець світу смішним?

    Залишити відповідь