Коли сторінки оживають: добірка книжкових екранізацій до бінґо

Що краще – книжка, або фільм? Це вічне питання, на яке немає однозначної відповіді. Найкраще – спочатку прочитати книжку, а потім закріпити враження фільмом, який по ній зняли. Розповідаємо про 13 книжок, які було екранізовано. 

Якщо берете участь у зимовому бінґо, це завдання номер 17. 

Ми хотіли похизуватись, що хоч ця добірка обійшлася без книжок про Гаррі Поттера. Але обійти увагою найчарівнішу екранізацію 2018 року було неможливо. Магічний світ за 60 років до пригод Хлопчика, що вижив, був не менш захопливим. Молодий Альбус Дамблдор, харизматичний Ньют Скамандер, жахливий злодій і нескінченно симпатичні фантастичні звірі. Все це перетворилося на яскраву картинку, яку ми і досі можемо побачити на великих екранах.

Ще одна свіжа прем’єра вічної класики, написаної Ернстом Гоффманом. Окрім всім відомого вже більше 200 років сюжета про магію, свято, дружбу і підступність Мишачого короля, на нас очікує ціла розсип найвідоміших зірок: Кіра Найтлі, Гелен Міррен та Морган Фрімен. І казка, і екранізація – те, що треба для створення новорічного настрою у дорослих і дітей.

Ще один привід купити квитки на найближчий сеанс в кінотеатр: екранізація науково-фантастичного роману Філіпа Ріва, першої частини захопливої серії книг. Уявіть собі міста і країни, які рухаються, полюючи на ресурси і один за одним. Жорстокий світ, переживший війну, розшарування суспільства і жага помсти. Нічогенька така собі казочка? Якщо ви бажаєте бути тією людиною, яка під час сеансу шепотить: “А в книзі було інакше”, то треба швиденько встигнути прочитати!

Шанувальники всесвіту коміксів DC, радійте, перші відгуки на екранізацію пригод брутальної русалоньки дають надію на непоганий фільм. Відома історія про Аквамена, вигнанця в підводному та людському світах одночасно, який живе в маяку і намагається розібратися, хто ж він в цьому Всесвіті, набула нової форми, вийшовши на великих екранах. Нам залишається з затамуванням подиху слідкувати за новою постаттю сина королеви Атлантиди в подобі Джейсона Момоа. 

Новенької екранізації книжки Доктора Сьюза нам довелось чекати 18 років. Можливо чиїсь діти навіть не знають про існування зеленої волохатої істоти на ім’я Грінч, який ненавидить Різдво.  Не дивлячись на те, що Грінч — вередливий буркотун, не любити його неможливо. Тепер на нас очікує мультиплікаційна екранізація, де похмурого монстра зіграв магнетичний Бенедикт Камбербетч.

Пригоди чарівного ведмедика Паддінгтона авторства Майкла Бонда отримали вже дві сучасні екранізації.

За 60 років існування, герой вже став класикою британської дитячої літератури, а його класичний британський макінтош і крислатий капелюх відомими по всьому світу. Усі діти знають, де є Паддінгтон – ніколи не буває нудно!

Ще одна класична книга з Туманного Альбіону. Насправді, можна обрати будь-яку книгу Джейн Остін. Англійці її дуже люблять і регулярно екранізують. І не тільки англійці, за останні 50 років вийшло фільмів про норовливу Емму Вудхаус, її родичів і сусідів. Один з цих фільмів навіть був знятий в Боллівуді.

Повільний стиль розповіді авторки і майже відсутність насиченості сюжету, здавалось би, важко перенести на екран. Але це ще нікого не зупиняло, бо головні теми книг Джейн Остін і фірмовий британський гумор актуальні і в наші часи.

І знов класика. Бо згадавши Джейн Остін, забути про сестер Бронте неможливо. Історія кохання сильної і незалежної гувернантки Джейн Ейр і похмурого містера Рочестера розбурхує думки читачів вже понад 150 років. З 10 екранізації цього роману кожен обере собі до вподоби. Хто краще зіграв джейн Ейр: Шарлотта Генсбур чи Міа Васіковська? А який містер Рочестер вам більше до душі? В постаті Тімоті Далтона чи Майкла Фассбендера?

В 2018 році вийшла екранізація третьої частини серії книг Джеймса Дешнера “Той що біжить лабіринтом”. Перед нами знову постане Томас, його друзі і вороги в постапокаліптичному світі Лабиринту. Напружена історія глейдерів підходить до фіналу, але чи буде він щасливим? Чи можуть врятувати дружба і любов світ, який знаходиться на межі вимирання?

 Ще одна серія екранізацій дійшла кінця у 2018 році. Історія непростого кохання між молодою і недосвідченою Анастейшою Стіл і красунчиком мільярдером Крістіаном Греєм. І нехай книги і фільми такого стилю частіше прийнято сварити, ніж хвалити, але 30 мільйонів проданих примірників лише першої частини говорять самі за себе. Людству потрібна така література, і хто ми такі, щоб засуджувати.

Казки відомої письменниці Беатріс Поттер можна віднести до скрабнички світової дитячої літератури. Мені ще в дитинстві бабуся розповідала в дитинстві казки про родину маленьких пухнастих зайченят. Сьогодні наші діти можуть не тільки прочитати про їх пригоди, а й побачити на великому екрані кролика Петрика і його сестричок Флопсі, Мопсі і Піксі.

Можливо мало хто з українських читачів знав про цю книгу Якоба Мартіна Стріда до виходу однойменної екранізації. Дивовижні пригоди Мітчіо і Себастіана, таємне зникнення бургомістра, пірати, дракон, привиди і сама велетенська груша, яка виростає за однісіньку ніч і на якій можна переплисти величезне море.

Ще одна свіженька екранізація всім відомої класики Дафни дю Мор`є. Чудовий готичний роман у кращих традиціях жанру. Нам залишається з затамуванням подиху слідкувати за пристрасними відносинами Філіпа Ешлі і його кузини Рейчел на фоні бентежних  пейзажів Корнуола і гадати, чи там ховається зло, куди веде нас авторка.

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

186 thoughts on “Коли сторінки оживають: добірка книжкових екранізацій до бінґо

    Залишити відповідь