До списку найкращих молодих американських романістів увійшли Лорен Грофф та Емма Клайн

Фото: Лорен Грофф / (c) Megan Brown

Авторку роману «Долі та фурії» Лорен Грофф, який видали «Наш формат» та #книголав, журнал Granta визнав однією з найкращих американських романістів. Також до списку увійшли автори Емма Клайн («Дівчата»), Ентонні Марра та  інші.


Усього до списку міжнародного видання увійшов 21 автор віком до 40 років. Нові твори усіх письменників будуть опубліковані в 139-му числі журналу — пише Los Angeles Times.

Такий список авторів Granta складає кожні 10 років. «Оголошений сьогодні список демонструє динамічну й різноманітну літературну сцену, виявляє надзвичайні таланти цієї країни», — йдеться в прес-релізі видання.

Перелік письменників визначали відомі романісти Патрік Девітт, А. М. Хомс, Келлі Лінк, Бен Маркус та редактор і видавець Granta Сігрід Раусінг.


Найкращі молоді американські романісти


  • Джессі Белл – 38 років, народилась в Нью-Йорку, опублікувала шість романів, декілька збірок поезії та короткої прози, книжку малюнків та педагогічну монографію Notes on My Dunce Cap. Викладає в the School of the Art Institute of Chicago.
  • Халле Батлер – 31 рік, авторка із Чикаго. Перший її роман Jillian, опублікований в 2015 році, відзначило видання Chicago Tribune.
  • Емма Клайн – 28 років, народилась в Каліфорнії, авторка роману “Дівчата”, який потрапив до короткого списку  the 2016 Center for Fiction first novel prize та  the 2016 John Leonard prize from the National Book Critics Circle.
  • Джошуа Коен – 36 років, народився в Атлантик-Сіті. Написав п’ять романів, зокрема Book of Numbers та збірку оповідань, а також нон-фікшн Attention! A (Short) History.
  • Марк Дотен – 38 років, народився в Міннесоті, але живе в Брукліні. Перший роман The Infernal опублікував в 2015 році. Працює літературним редактором в Soho Press та викладає на курсі для письменників в Колумбійському університеті.
  • Йен Джордж – 36 років, народилася та виросла в Таузанд-Оакс в Каліфорнії. Авторка збірки оповідань The Babysitter at Rest. Її оповідання друкували у виданнях BOMB, Harper’s, the Los Angeles Review of Books, n+1 та в the Paris Review Daily. Живе в Нью-Йорку.
  • Рейчел Бі Глейсер – 34 роки, опублікувала перший роман Paulina & Fran в 2015. Вивчає образотворче мистецтво та анімацію в  the Rhode Island School of Design та поезію і художню прозу в UMass Amherst.
  • Лорен Ґрофф — 38 років, американська письменниця, авторка трьох світових бестселерів. Третій роман Ґрофф«Долі та фурії» одразу після публікації опинився в списку улюблених книжок Барака Обами, а також увійшов до рейтингів найкращих книжок року за версією Amazon, Washington Post, Time та інших медіа. Твір пройшов у фінал National Book Award в категорії «художня література», а також National Book Critics Circle Award та Kirkus Award. Роман здобув нагороду American Booksellers’ Association Indies’ Choice Award серед творів художньої літератури. Права на публікацію «Доль та фурій» придбали 30 країн. Твори Лорен Грофф виходили у виданнях New Yorker, the Atlantic Monthly, Harper’s, Tin House, One Story, Ploughshares та антологіях короткої прози. Лорен Грофф живе в Гейнсвіллі, штат Флорида, із чоловіком і двома синами.
  • Яа Гіазі (Yaa Gyasi) – 27 років, народилась в Гані та виросла в Алабамі. Перший роман – Homegoing – отримав премію the 2016 John Leonard award.
  • Гарт Ріск Халлберг – 38 років, народився в Луїзіані та виріс в Північній Кароліні. Автор  книжки A Field Guide to the North American Family and City on Fire.
  • Грег Джексон – 34 роки, отримав премію  5 Under 35 від the National Book Foundation за збірку оповідань  Prodigals.
  • Сана Красіков – 37 років, народилася в Україні, жила в Грузії  та Кенії перед тим, як повернутися до США. Останній роман The Patriots опублікувала цього року. Має багато хороших відгуків із преси.
  • Кетрін Лейсі – 32 роки, народилась в Міссіссіпі, авторка Nobody Is Ever Missing, роману, який у 2016 році отримав  Whiting award та був перекладений на 5 мов. 
  • Бен Лернер – 38 років із Топеки, Канзас. Автор трьох книжок поезії та двох романів (Leaving the Atocha Station and 10:04). Остання його книжка, монографія The Hatred of Poetry.
  • Каран Махаджан – 33 роки, народився в Нью-Делі. Він автор книжок Family Planning та The Association of Small Bombs, які стали фіналістами премії National Book award for fiction у 2016 році. 
  • Ентоні Марра – 32 роки, народився у Вашингтоні, автор збірки оповідань  The Tsar of Love and Techno та фіналіст премії критиків 2015 National Book Critics Circle award. Наразі є лектором у Стенфордському університеті.
  • Дінав Менгесту – 39 років, народився в Ефіопії, виріс в Іллінойсі. Автор трьох романів. Виграв 2007 Guardian First Book та був нагороджений грантом  MacArthur Fellowship у 2012 році.
  • Оттеса Мошфег – 35 років, народилась в Бостоні. Її роман “Ейлін” потрапив до короткого списку Букерівської премії у 2016 році.
  • Чінело Окпаранта – 36 років, народилась в Нігерії. Авторка Under the Udala Trees and Happiness, Like Water, у 2014 отримала O Henry award та двічі  the Lambda Literary award.
  • Есмі Вейджн Ванг – 33 роки, адвокат у справах психічного здоров’я, ессеїстка та авторка роману The Border of Paradise. У 2016 отримала Graywolf Press non-fiction prize за книжку есеїстики  The Collected Schizophrenias.
  • Клер Ває Воткінс – 33 роки, народилась в Каліфорнії. Її збірка оповідань  Battleborn отримала у 2013 році  Dylan Thomas prize.

Читати: Скільки скелетів заховано у ваших шафах?

Читати: 38 світових книжкових новинок: Страут, Муракамі, Рой та Грішем


Джерела: Наш формат, theguardian.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “До списку найкращих молодих американських романістів увійшли Лорен Грофф та Емма Клайн

    Залишити відповідь