Чому бути собою так важко: рецензія на книгу «Дівчина онлайн» Зої Заґґ

Що ви знаєте про  підлітків? Про цей страшний період становлення, який має пройти кожен? Погодьтеся, це один із найбільш яскравих періодів життя: перше кохання і розчарування, це час коли ми зневірюємося і вчимося наново довіряти людям, бачити, який насправді складний, але цікавий світ оточує нас. Але все ж, часто такий чудовий досвід ми видобуваємо за досить незвичних умов, бо іноді для того, щоб пізнати щастя, треба опинитися в багні. Про це, і не тільки можна дізнатися прочитавши книгу відомої блогерки Зої Загг «Дівчина онлайн».

Зої Загг –  англійська фешн блогерка відома під ніком Zoella. Перша книга Зої «Дівчина онлайн» побила всі рекорди продажів  лише за тиждень.  Зараз Загг є досить  популярної письменницею та випустила цілу трилогію про пригоди «дівчини онлайн» Пенні.

Привіт, світе!

Пенні Портер – звичайна дівчина- підліток, що веде досить тихе життя. Вона захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, розуміючу та люблячу родину. Але все ж, Пенні нікуди подітись від звичних підліткових проблем. Про свої страхи, переживання й розчарування вона відверто і без фальші розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.

Успіх книжки зумовлений тим, що теми і проблеми які вона піднімає, є знайомим та близькими кожному підлітку: панічні атаки, перше кохання, невпевненість в собі… Саме від останнього Пенні страждає найбільше- дівчина абсолютно не вірить в себе і через це часто потрапляє в кумедні та незручні ситуації.  Пенні не вважає себе гарною, а розраду знаходить лише у своєму блозі та спілкуванні з родиною та Елліотом.

Але все змінюється, коли вона разом з найріднішими відправляється у Нью- Йорк і знайомиться там з хлопцем на ім’я Ной, який змушує її нарешті побачити свою справжню красу  і нарешті  повірити в себе.

Пенні можна вважати прототипом всіх сучасних дівчат-підлітків, які в гонитві за тим, щоб бути кращими, бути схожими на когось, ким вони не є, втрачають справжніх і неповторних себе.

Упевненість живе в недоліках

На перший погляд може здатися, що  сюжет  і персонажі книги занадто клішованими: одвічні проблеми першого кохання, дружби, відносин батьків і дітей,  які підіймаються в кожній підлітковій книжці. Але у випадку «Дівчини  Онлайн» показує абсолютно новий  погляд на застарілі проблеми, причини їх  виникнення  та варіанти вирішення. 

Метою цієї книги є не висвітлення  життя підлітків, яких ніхто не розуміє, і які самі найчастіше виявляються пихатими і самозакоханими, а намагання показати, що бути самим собою круто, що не варто соромитись власних думок і почуттів – саме вони роблять нас неповторними і особливими. 

Для мене ця книга стала доказом того, що не варто боятися бути самим собою, адже у вашій любові і прийнятті власних недоліків криється те, чого ми так прагнемо — щастя.

Щастя під обкладинкою

Скажу відверто, я не прихильник підліткової літератури, але «Дівчина Онлайн» змогла полонити моє серце! Легка, приємна, весела історія життя Пенні Портер нікого не зможе залишити байдужим, адже проблеми головної героїні є близькими і знайомими багатьом. 

Також хочу відмітити гарну роботу видавництва. Неперевершений дизайн та непоганий переклад доповнюють моє позитивне враження від прочитання цієї книги.

Якщо на вулиці вже йде сніжок, а у вас досі немає навіть краплинки  новорічного настрою, сміливо купуйте «Дівчину Онлайн», адже в цій книзі живе один з духів Різдва.

Кому читати

Must have для прихильників підліткової літератури та любителів легких книг.

Цитата

«Можливо, одного дня, коли ми всі зрозуміємо, що почуваємося однаково, то перестанемо вдавати когось, ким не є.

Це було б чудово»

Схожі книги

Трилогія «Дівчина-ґік» Голлі Смейт.

Марина Степурська
Невтомний читач, обожнюю історію та письмеників «втраченого покоління». Захоплююсь рукоділлям та малюванням. Вірю, що класика завжди цікава, а Стівен Кінг ніколи не набридне. У майбутньому мрію стати психологом і прочитати всі частини Дискосвіту.

708 thoughts on “Чому бути собою так важко: рецензія на книгу «Дівчина онлайн» Зої Заґґ

    Залишити відповідь