Діти втрапляють у пригоди, закохуються, бунтують

Страшенно люблю легально читати чужі щоденники! Тому залюбки обираю видання, написані у «щоденниковому» форматі. Але ця книжечка ввела мене в оману – замість розписаного по днях життя незнайомця чи незнайомки, отримала збірку коротких оповідань. Втім, розчаруватися не довелося: стільки особистих подробиць, внутрішніх переживань та історій-про-які-нікому-не-розказують не в кожному справжньому щоденнику знайдеш!

Ельфова матуся


Авторка збірки Наталка Малетич має красиві виразні очі, які роблять її схожою на ельфійку, та донечку, яка надихає на написання книг. Письменниця обожнює класичну музику і живопис, а ще – не уявляє свого життя без читання. Мабуть, тому її герої такі начитані:) У доробку авторки – книжечка для дошкільнят і молодшого шкільного віку «Про Зайчика-забудька та інші історії». А «Щоденник Ельфа» – її дебют у підлітковій літературі, досить-такий вдалий.

Пригоди, розслідування і спроби підняти бунт


Яке цікаве і непросте життя сучасних школярів! Вони влаштовують снігові битви між паралельними класами і готуються до зимового балу, бавляться в детективів і катаються на велосипедах, підгодовують бездомних тварин і вчаться давати собі раду, коли лишаються самі вдома. Але, крім цих милих безневинних занять у їхньому житті є місце й більш непростим речам.

Читати: Темні, солодкі, моторошні і сумні таємниці

Вони роблять дурниці – наприклад, йдуть на побачення з незнайомцем із Вконтакті чи намагаються щось довести батькам, зробивши вигляд, що втікають з дому. Вони вперше пробують алкоголь і дають відсіч кривдникам, жорстоко карають садистів і вистежують догхантерів. В них все непросто – що в школі, що вдома. Вони вчаться справлятися із втратами і відкривати своє серце для нових людей – наприклад, для братиків чи сестричок, новонароджених чи щойно набутих. Або для першого кохання, несміливого і гарячого.

Читати: Береги своего мучного младенца

Школярі Наталки Малетич вчаться чинити правильно. Їм це не завжди вдається. Іноді вдається, але тільки після того, як наламають дров. Але навіть роблячи помилки в одному, вони ростуть в іншому. Дівчата – що не мусять «вестися» на приставання хлопця, якщо тобі цього не хочеться, і що варто просто піти з побачення, якщо почуваєшся некомфортно. Хлопці – що краще бути відповідальним за свої вчинки, навіть за проколи, і що коли все іде шкереберть й не так, як тобі хочеться, то іноді з цим варто змиритися – і нагорода може виявитися прекраснішою, ніж твої попередні очікування.

Вона слухає «ОЕ» і плете теплий светрик для горнятка


Коли читаєш історії Наталки Малетич, не сумніваєшся, що описані в них хлопці й дівчата живуть десь тут-і-зараз. Вони збирають гроші на смартфон і ласують піцою, реєструються Вконтакті і переписуються з мамою на Фейсбуці, слухають «Океан Ельзи» і «Плач Єремії», беруть приклад із Стіва Джобса. А ще – і це, як на мене, дуже класно – герої оповідань читають. Читають про Гаррі Поттера і про Оскара і Рожеву пані, трилогію «Голодні ігри» і вірші Богдани Матіяш. В усі них різні уподобання і різні хобі. Але і в хлопцях на велосипедах, і в дівчинці, яка плете теплі «светрики» для горнят, і в тій комашці, яка приперлася в піцерію з пивом і наливала його під столом у кухлі, ти бачиш щось таке, що є у твоїх знайомих підлітках. Маленькі впізнавані деталі, які додають образам правдивості.

Аж хочеться подружитися


Якщо перші кілька історій мені видалися надто повчальними, а їхні герої – дуже правильними, то потім стало значно цікавіше. Великий плюс оповідань з цієї збірки – вона показує дуже різні варіанти життя дуже різних дітей. Якщо чесно, не всі вони, ці діти, однаково приємні. Але серед них є такі класні, що якби я була підлітком, мені неодмінно закортіло б із ними подружитися.

Для кого


Як на мене, цю книжку можна читати і діткам 9-12 років, і 13-15, бо там є історії, розраховані і на той, і на той вік. А ще я б обов’язково запропонувала їй тим підліткам, які люблять знайомитися у соцмережах, і тим дітям, які ось-ось мають стати старшими братиками і сестричками.

Пряма мова:


«Тепер я точно знаю, що таке апокаліпсис. Чесне слово, знаю. Коли народилася моя маленька сестричка, то й був справжнісінький кінець світу. Принаймні, того, в якому я прожив одинадцять чудових і спокійних років».

«Коли усе летить шкереберть, у цьому насправді є сенс. Навіть якщо відразу ти його не бачиш, не розумієш чи не хочеш прийняти».

Схожі книги:


«Марта з вулиці Святого Миколая» Дзвінка Матіяш, «Чат для дівчат»


Віталіна Макарик

Купити книжку в Yakaboo.ua

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

10 thoughts on “Діти втрапляють у пригоди, закохуються, бунтують

    Залишити відповідь