Дайджест тижня: Жадан, романи на зиму та найкращі книжки

Останні пару днів осені та перші дні зими були напрочуд багатими на рейтинги та вибірки найкращих. Грудень – місяць підсумків, почався гідно – про найкращі книжки року вже розповіли Amazon та The New York Times, портал дитячої літератури БараБука обрав найкращі 33 книжки, а ми ж зібрали трішки нон-фікшн новинок, якими от-от мають потішити нас українські видавництва. Що ще цікавого сталося та з’явилося в книжковому інтернеті, читайте далі у дайджесті.

2%d0%b4

У відомому американському виданні The New Yorker вийшла стаття журналістки Марсі Шор про Сергія Жадана, його роман “Ворошилоград”, Донбас, Майдан та політичну ситуація в Україні. Журналістка дуже просто і органічно розповідає про українського письменника, який виявився набагато “ніжнішим”, ніж вона його уявляла, сюжет книжки та те, як письменник передбачив події на Донбасі.

“Я написала Жадану польською про роман, який він написав українською, а я прочитала англійською. Він відповів мені російською. Але уся ця ситуація була дуже українською.” (переклад – blog.yakaboo.ua)


Журналістка Оксана Щур для видання УП. Життя написала про найвідоміші українські літературні премії. У переліку Відзнака Форуму видавцівКнига року BBC, Премія імені Юрія Шевельова, ЛітАкцент року та Шевченківська премія. У статті пояснюється актуальність кожної із премії, за що її дають, та що вона дає письменникові, дату нагородження та перераховані цьогорічні лауреати.


Видавництво Рідна мова придбало права на переклад коміксів відомого у світі видавництва DC Comics українською. Наразі постало питання у пошуці перекладачів. Шукають відповідальних фанів коміксів із чудовою англійською. Перші комікси вже обіцяють навесні 2017 року.


І гарна новина від нас. Новостворене видавництво Yakaboo Publishing вже наступного тижня буде презентувати першу книжку! Це переклад відомого у всьому світі нон-фікшину “Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива”. Приходьте послухати про досвід Ізраїлю у сфері стартапів та загальнодержавного успіху. Презентація відбудеться 6 грудня у конференц-залі IQ Business Center (вул. Болсуновська 13-15). Початок о 19:30.

1%d0%b4

Літературні монстри почали активно анонсувати підбірки найкращих книжок 2016 року. Вжи виклала топ книгарня Amazon, видання The New York Times створили підбірки 100 найпомітніших книжок року (окремо йдуть доросла художня література та дитяча) та топ-10 найкращих книжок року. Британське видання The Guardian запитало про найцікавіші книжки британських письменників.


Також із підсумками не забарились українські видання та премії. У четвер престижна Книга року BBC нарешті вивісила короткі списки. До фіналу із найновішими романами цього року потрапили: Брати Капранови, Максим Кідрук, Мирослав Лаюк та Тетяна Малярчук. Також відомі фіналісти дитячої премії. Результати та імена переможців будуть відомими наступного тижня у п’ятницю.


Портал Дитячої літератури БараБука обрав 33 найкращі книжки 2016 року. Імена кращих із кращих будуть відомі 14 грудня. Поки журі із редакції видання вирішують та обирають, можна й самому проголосувати за дитячу книжку, яка сподобалась найбільш.


А блоґ Yakaboo підбив зовсім не маленькі, а грандіозні підсумки продажів книгарні за осінь. У матеріалі ми зібрали по 10 найкращих книжок у найпопулярніших категоріях, дізнались імена авторів, чиї книжки купували найбільш, та визначили книжку сезону.


1 грудня та справжня хуртовина надихнула блоґ на дві тематичні статті. Ми зібрали сім товстих і захопливих романів для створення затишної атмосфери, та підібрали п’ять зимових пісень на вірші українських поетів. Рушді, Тартт, Каттон разом із Жаданом та Забужко не дадуть вам засумувати.


14 найцікавіших новинок у жанрі нон-фікшн, які тільки-що з’явились, або от-от з’являться у продажу ми зібрали в одному матеріалі.  Серед них книжки про стартапи в Ізраїлі. мемуари гетьмана Скоропадського, книжки про виховання особливих дітей, найкращі виступи конференції TED, книжки про мозок та натхення, рецепти вже давно улюбленої Дарії Цвєк, та історії про те, як писали класики. 3%d0%b4

Цього тижня у нас вийшли рецензії на вже давно відомий та улюблений роман Ентоні Дорра “Все те незриме світло” від Ольги Галай, огляд книжки, яка потрапила до фіналу Книги року BBC, роману Максима Кідрука “Зазирни у мої сни” від Тетяни Синьоок та вперше огляд кулінарної книжки “Готуємо разом” від Олени Голік.

І трішки фану та перевірки для найвідданіших книголюбів: тест на знання літературних шедеврів з під пера Нобелівських лауреатів;)

Гарних вихідних!


Читати: Дайджест новин тижня: про найцікавіше та найважливіше

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

2 620 thoughts on “Дайджест тижня: Жадан, романи на зиму та найкращі книжки

    Залишити відповідь