Дайджест тижня: Книга року BBC, презентація Країни стартапів і “татуйовані” «Тигролови»

Фінал Книги року BBC, друкарня із середини від Нашого формату, перевидання “Тигроловів” з ілюстраціями майстра татуювань і багато чого іншого читайте далі у дайджесті.

%d0%b42

У п’ятницю ввечері, 9 грудня, журі Книги року BBC, однієї із найбільш відомих серед українських літературних премій, оголосило цьогорічних переможців. Ними стали: роман Тані Малярчук “Забуття” про самоідентифікацію, пам’ять та політика В’ячеслава Липинського, українця за поглядами, а поляка за походженням. Дитячу Книгу року BBC отримала книжка Галини Ткачук про справжніх, вигаданих і веселих жаховиськ “Тринадцять історій у темряві”


Видавництво Yakaboo Publishing презентувало першу книжку – “Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива”. Подивитися фото та переглянути відео презентації із виступами посла Ізраїлю в Україні Еліава Бєлоцерковські та заступник Глави Адміністрації Президента України, секретар Національної ради реформ, Дмитра Шимківа можна за посиланням. 


Видавництво Абабагаламага анонсувало вихід сценарію до фільму “Фантастичні звірі та де їх шукати” у формі книжки. Український переклад у продажі очікують в першій половині 2017 року.


Видавництво Наш формат виклало на сторінці у Facebook відео із друкарні під назвою “Як друкуються книжки”. На ньому зображений процес друку новинки видавництва “Леді Африка” Поли Маклейн.

Видавництво Основи проанонсувало вихід нового перевидання класики – Тигроловів” Івана Багряного. Основи не припиняють дивувати, цього разу ілюстрації до видання виконав татуювальник Denis Tyomny: “Мене надихає традиційне / класичне американське татуювання, “олд-скул”, як багато хто говорить. Робота над “Тигроловами” для мене нова і надзвичайно цікава”.


Крім Книги року BBC також оголосили переможців: одна із найбільш російських літературних премій Большая книга. Премію отримав письменник Леонід Юзефович за документальний роман «Зимняя дорога». За друге і третє місце отримали премії Євгеній Водолазкін («Авиатор») та Людмила Улицька («Лестница Якова»). Також оголосила переможців одна із найбільших читацьких соцмереж світу Goodreads. Про усіх фіналістів розповідає сайт Букмоль. 


Видання УП. Культура зробило добірку п’яти тематичних українських сайтів про книжки, до якої потрапили видання Літакцент, Читомо, Барабука, ТСН.Книжки та наш блог Yakaboo:)

%d0%b41

У рубриці “Що читати” цього тижня у нас вийшла традиційна для початку місяця стаття від сайту літератури для дітей Барабука, а разом із тим ще один зимовий огляд 5 дитячих і підліткових книжок на зиму. Про вірші Максима Рильського в оновленому виданні, нову зимову картонну книжечку про Кучерявих від Мар’яни Прохасько, книжку про різдвяні традиції, тихі віршики Мар’яни Савки та таємничу історію для підлітків Мії Марченко “Місто тіней” читайте в огляді. А після можете проголосувати у номінації “Вибір читачів” за найкращу на вашу думку дитячу книжку 2016 року на сайті Барабуки.


Цього тижня вийшло дві бізнесові добірки мастрідів від людей, які досягли успіху у власній сфері. Перша – від Світлани Павелецької, керівника PR-департаменту «1+1 Медіа» про 5 книг для успіху в креативному бізнесі. Друга від засновника освітньої компанії Genius Marketing Олеся Тимофєєва про книжки, які допомогли йому заробити перший мільйон.


У новинках тижня від програми радіо Аристократи та літературного критика Юрія Володарського ми коротко розповіли про книжки, які нещодавно з’явились в книгарні. Серед них найновіша книжка молодого американського майже класика Джонатана Франзена «Безгрешность», фантастичний дебют із рядом нагород Сюзанни Кларк «Джонатан Стрендж и мистер Норрелл», перевидання «Століття Якова» Володимира Лиса, новинка нонфікшн про те, як писали Агата Крісті, Джордж Оруелл, Курт Воннегут, Мілан Кундера, Умберто Еко, та ще багато чого іншого. У статті також є посилання на запис програми «Книжное сословие».


У жанрі колонки Анастасія Герасимова, літературний оглядач та pr-менеджер Yakaboo.ua, розповіла про 8 найцікавіших та найважливіших на її думку книжок 2016 року. У переліку є видання українських перекладів Джона Фаулза, Ісабель Альєнде та Салмана Рушді, збірка творів Юрія Іздрика, антологія репортажів Майка Йогансена, а що ще читайте за посиланням.


Разом із виданням Наш Киев ми зробили огляд книжок про величні та відомі міста – Нью-Йорк, Лондон, Париж, Стамбул та Барселону. До нього потрапили твори Пітера Акройда, Едварда Резерфорда, Карлоса Луїса Сафона, Орхана Памука та Поли Маклейн.


До фрагментів новинок, та просто цікавих видань українських видавництв цього тижня потрапили: фрагмент вступу екс-президента Ізраїлю Шимона Переса до першої книжки видавництва Yakaboo Publishing “Країна стартапів”, уривок із роману-новинки видавництва Анетти Антоненко канадської письменниці Жослін Сосьєе “Дощило птахами”  та фрагмент переможця цьогорічної премії Конрада, роман про життя львівських родин польської письменниці Жанни Слоньовської “Дім з вітражем”. 

%d0%b43

Про нонфікшн головного операційного директора соціальної мережі Facebook Шерил Сендберґ «Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою» розповіла Наталія Малиновська : “Питання ґендеру, прав жінок і феміністичний рух – це наче лезо бритви, по якому ходити дуже ризиковано і боязно. Воно може стати тавром і знівелювати професійні досягнення, проте Шерил це не зупинило і, маючи натхненні приклади мами та бабусі, розпочала власну боротьбу.”

Про вже класичний нонфікшн Джулії Кемерон “Шлях художника” та основні її методики розповіла в огляді Олена Голік : “Навіть якщо ти вперше взяв у руки чистий аркуш і відразу не вийшла голубка Пікассо, танцівниця Дега чи булгаківський сон Понтія Пілата, це не вирок. Книга «Шлях художника» навчить не боятися пробудити в собі вигадника і фантазера!”

Про зворушливу історію Джеймса Бовена «Подарунок від кота Боба», який віднайшов нове життя завдяки коту Бобу та одну із історій цього дуету розповіла Ольга Галай: “Це світла різдвяна історія, яку не хочеться відпускати. І зараз саме час для такої книги. А якщо ви ще й котів любите, то повз точно не пройдете.”

Надихайтеся гарними книжками!


Читати: Дайджест тижня: Жадан, романи на зиму та найкращі книжки

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

2 503 thoughts on “Дайджест тижня: Книга року BBC, презентація Країни стартапів і “татуйовані” «Тигролови»

    Залишити відповідь