Що читають топові українські айтішники та стартапери

На сайті dou.ua є рубрика, в якій топові українські айтішники та стартапери розповідають про свій робочий графік, звички і інструменти, якими вони користуються в роботі. Серед іншого, вони розповідають про книжки, які надихають їх і допомагають займатися самоосвітою. Блог Yakaboo зібрав ці книги в один матеріал.


Кирило Латиш

startup


Де він працює:

Кирило Латиш – директор у американському стартапі Cools. Це fashion-платформа, яка об’єднує онлайн-медіа та шопінг-агрегатор. У Кирила дуже різноплановий досвід: він брав участь в розробці нових проектів Genesis, пробував запустити власний продукт і в підсумку знайшов компанію, де зумів об’єднати два свої головних інтереси: медіапаблішинг і нейромережі.

Що він читає:

Зараз читаю третє чи четверте видання «The Art of SEO» (російською «SEO. Искусство раскрутки сайтов») — хочу систематизувати свої знання з SEO. Ця книга подобається тим, що вона максимально наближена до бізнесу.

Інші книги, які нещодавно читав: «Легко не будет» (українською «Безжальна правда про нещадний бізнес») Бена Хоровица і «Лекции по физике» Річарда Фейнмана.

Окрім бізнес- і технічної літератури, періодично читаю біографії. З останніх — «Илон Маск. Tesla, SpaceX и дорога в будущее» (українською «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє»). Цікаво читати не абстрактні приклади з хрестоматії, а конкретні бізнес-кейси успішних людей, піднесені крізь призму їх власного сприйняття. Це дозволяє зрозуміти, як вони приймають рішення.


Петро Коренєв

startup2


Де він працює:

Петро Коренєв майже 2 роки працює в Sigma Software, займається розробкою під iOS близько 6 років. Часто виступає на конференціях, а також бере участь в їх організації: на його рахунку підготовка і проведення CocoaHeads Ukraine і UMT.

Що він читає:

Зараз читаю «Пять пороков команды. Притчи о лидерстве» (українською «П’ять вад у роботі команди. Історії реальних викликів та перемог») Патріка Ленсіоні. Ця книга сповнена інсайтів, з якими ти стикаєшся щодня, але не замислюєшся про них. Наприклад, відсутність довіри призводить до того, що в команді немає ніяких конструктивних конфліктів – люди просто мовчки погоджуються один з одним, ефективність падає, кожен замикається в своєму міхурі.

До цього читав «Продавец обуви» (українською «Взутя Буття») Філа Найта. Це історія успіху компанії Nike, розказана її засновником, – дуже надихаюча.

На жаль, виділяти час на читання виходить не дуже часто. Наприклад, першу половину «П’ять вад у роботі команди» прочитав за один вечір. Після цього пройшло вже 2 тижні, але ніяк не виходить повернутися до книги.


Дмитро Волошин

startup3


Де він працює:

Дмитро Волошин – один з трьох співзасновників стартапу Preply. Зараз займає позицію СТО – управляє технічної командою.

Що він читає:

Зараз читаю биографию Илона Маска, наступна у списку — «Deep Learning» Яна Гудфеллоу. До цього читав «Моє життя та робота» Генрі Форда«Сила інтровертів» Сьюзен КейнМені дуже подобаються книги «Нашого формату» – дуже якісна підбірка літератури для тих, хто займається бізнесом.

З технічних книжок нещодавно перечитував «Штучний інтелект» Норвік і Рассела, а також півроку тому готувався до розширення Front-end команди і освіжав в пам’яті «Learning JavaScript» Девіда Фленагана (російською є кишеньковий довідник по JavaScript від цього автора). З художніх книг останнім часом не читаю нічого.


Ярослав Пернеровський

startup4


Де він працює:

Ярослав Пернеровський – Test Automation Lead, а також тренер і консультант з питань автоматизації. Працює в IT з 2005 року: за цей час у нього вийшло побути тестувальником продуктів, займатися аутсорс-тестуванням і спробувати себе тренером на курсах «войтівайті» (QA Factory) ще до того, як це стало мейнстрімом.

Що він читає:

Останнє, що прочитав з великим інтересом, — «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього» Юваля Ноя Харарі в ідеальному українському перекладі від Я. Лебеденко. Однозначно всім рекомендую, так як в цій книзі є логіка. Вона дозволяє багато чого переосмислити і зрозуміти, чому ми такі, як є.

Приблизно до половини прочитані «Джедайские техники» Максима Дорофєєва і «Антикрихкість» Насіма Талеба. За блогом Дорофєєва про прокрастинацію я стежу вже дуже давно. Все, про що він пише, дуже добре лягає на те, до чого я і сам приходжу в результаті своїх досліджень. А тепер ось книга, де все в одному місці і по поличках. Рекомендую.

Насіма Талеба представляти не треба. Єдине, що писати книгу такого обсягу про таку просту ідею, як на мене, – це перебір. До сих пір не можу зрозуміти, що їм рухало: чи то гонорар від видавця, то чи витончене бажання поглумитися над читачем. Але прочитати варто, особливо айтішникам.


Антон Багаєв

startup5


Де він працює:

Антон Багаев – web-програміст в компанії PDFfiller. Крім основної роботи, Антон з декількома однодумцями розробляє власні проекти в команді Don’tgiveafish. У їх числі сайт про курс валют Гривня Тудей, відкрита база даних відділень служб доставки Smartdelivery, римейк гри Space Invaders Rada Invaders. Зараз в розробці – сервіс Kukurudza для пошуку сеансів у найближчих кінотеатрах.

Що він читає:

Наразі читаю книгу «Идеальный программист» Роберта Мартіна. До цього читав Патріка Ленсіоні — про те, як повинна виглядати корпоративна культура. Останнім часом почав конспектувати і вести нотатки під час навчання. Конспект останньої книги виклав на фейсбуці. Якщо формат приживеться, буду викладати свої замітки і далі.

В планах — книга «Парадокс выбора» Баррі Шварца — про свободу вибору і про те, як приймати правильні рішення і не паритися над сумнівними.

Половина книг – технічні, половина – про соціологію, соціальні зв’язки, бізнес. Художню літературу навіть не пам’ятаю, коли читав востаннє. Зараз прочитання однієї книги займає близько двох місяців – хотів би читати більше.


Руслан Шевченко

startup6


Де він працює:

Руслан Шевченко – системний архітектор в стартапі IOV42, займається координацією дій команд розробки і проектуванням «вузьких» місць і алгоритмів. До цього більше 20 років розробляв проекти в сфері телекому, рекламної індустрії та фінтех, працюючи в GradSoft, VertaMedia, GoSave, StrikeAd та NBI.

Що він читає:

Останнім прочитав:

Наразі в черзі на читання:

Люблю біографії та мемуари, а також довкола-наукові речі.


Віра Ткаченко

startup7


Де вона працює:

Віра Ткаченко — в MacPaw з моменту заснування компанії. 9 років тому приєдналася до команди на позицію Software Developer і працювала над створенням флагманського продукту CleanMyMac, зараз – Software Team Lead. Відповідає за то, щоб продукти компанії створювалися швидше, ставали кращими і кориснішими, а у команд було все необхідне для цього.

Що вона читає:

В основному читаю статті з розсилок, блогів. Люблю читати в метро. Книг читаю досить мало і більше художні.

Професійну літературу читаю повільно: потрібно багато часу, щоб засвоїти інформацію, опрацювати її на практиці. Зараз читаю книгу Чарльза Джейкобса «Нейроменеджмент. Почему кнут и пряник больше не работают». Ідея в тому, що всі методики, підходи до управління командою базуються на якихось особливостях роботи нашого мозку. Мені завжди було цікаво зрозуміти причини, чому люди мотивуються так, а не інакше.


Микола Палієнко

startup8


Де він працює:

Микола Палієнко – інтернет-підприємець, в далекому минулому Java програміст. У 2008-му році спільно з Денисом Горовим і Тарасом Мурашко створив торговий майданчик Prom.ua (і її аналоги в Білорусі – Deal.by і Казахстані – Satu.kz). Зараз керує EVO.Company. У компанії працює більше 800 співробітників, у тому числі понад сотні технічних фахівців.

Що він читає:

Зараз читаю «Укрощение амигдалы. И другие инструменты тренировки мозга» Джона Ардена. До цього я прочитав «Эссенциализм» Ґреґа МакКеона (в українському перекладі — «Коротко і по суті»), а ще раніше — «Як ви збудуєте своє життя?» Клейтона Крістенсена. Такі ось всі різні книжки, про менеджмент, прийняття рішень, особисте життя, психологію, нейрофізіологію. Мені цікаві речі, пов’язані з поведінкою людини, менеджмент уже давно будується не на підпорядкуванні, а на лідерстві.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

100 thoughts on “Що читають топові українські айтішники та стартапери

    Залишити відповідь