#ЧитаємоРазом: «Безжальна правда про нещадний бізнес» Бен Горовіц

«Безжальна правда про нещадний бізнес» Бена Горовіца була третьою книжкою марафону #УсеПроНонФікшн, а отже сьогодні ми дізнаємось ім’я переможця. Що він отримає? Будь-яку нон-фікшн книжку видавництва Наш Формат. Результати шукайте в нашому instagram.

Так, на цьому рубрика #ЧитаємоРазом не завершується і скажемо по секрету, що до кінця листопада @wanderlust_reading, @belle_library та @helga_reads будуть читати Кінга! Слідкуйте за новинами, щоби не пропустили старт і фініш, приєднатися до рубрики і, можливо, навіть виграти призи.


Оглядачки

безжальна


Оля @helga_readsЦікавлюсь нон-фікшн літературою вже давно. Спочатку читала лише різні мотиваційні книги та психологію для початківців. Після народження першої доньки вельми логічно, що зацікавилася книжками для батьків (виховання й тому подібне), зараз же мені цікаво абсолютно все! Маю надію вас також зацікавити гідними книгами ?

Оксана @wanderlust_readingВважаю, що на кожну нон-фікшн книгу знайдеться свій читач. Комусь припаде до серця бізнес, комусь – психологія, а комусь оповідь про хюґе ? Сама ж знаходжу за кожним напрямком нон-фікшну щось цікаве (хіба що крім економіки :)).

Поліна @belle_libraryВпевнена, що нон-фікшн треба читати постійно, адже процес освіти в наш час зупиняти неприйнятно. Проте, до подібної літератури ставлюся з великою обережністю, адже не завжди вона може містити справді корисний матеріал, тому оцінка завжди дуже критична.


Коротке керівництво «до бою» для СЕО


Оля: Бен Горовіц вражає. Багато чим, але щонайперше – своєю витривалістю. У першому розділі книжки «Безжальна правда про нещадний бізнес» він розповідає про низку невдач, які спіткали його, як керівника компаній, одна за одною. Це відбувалось у часи краху доткомів у США, тому не дивно, що було багато складнощів. Тоді 90% компаній збанкрутували, але Горовіц якимось дивом продовжував тримати свій бізнес на плаву ще певний час. Інвестори не мали намірів віддавати свої статки на фінансування тих компаній, що могли запросто розвалитися за декілька місяців. З повагою можна сказати, що банкрутства Горовіцу вдалось уникнути.

Йому довелося продавати компанії, звільняти хороших працівників, але він зміг із гідністю пройти через такі важкі часи й  у цій книзі ділиться з читачами всім, чому навчився сам.

Під час читання я подумала, що примірник цієї книжки повинен бути в кожного менеджера, що працює з персоналом. Адже тут наведено так багато конкретних, чітких вказівок до дій щодо багатьох цікавих ситуацій. Починаючи від того, які відмінності треба враховувати під час звільнення звичайного працівника й топ-менеджера, чи треба витрачати час СЕО і фінанси компанії на навчальні програми для своїх працівників і закінчуючи тим, чи слід боротися керівникам із надмірною лайкою працівників і як зробити місце роботи дійсно хорошим для своїх працівників.

Мені неймовірно сподобалося те, як багато найрізноманітніших ситуацій розбирає Горовіц. Зміст книжки вражає, бо автор намагався викласти все максимально докладно і структуровано, що допомагає кращому засвоєнню інформації. Не дивлячись на це, на читання цієї книжки краще відвести побільше часу, бо залпом її складно подужати.  Вважаю, що книжка буде корисна кожному, хто хоч трохи зацікавиться нею після прочитання нашої статті.


Структура книжки про бізнес: розділи-в-розділі та цитати пісень


Оксана: «Безжальну правду про нещадний бізнес» можна сміливо називати путівником стартапера. У легкій формі Бен Горовіц розкаже, які неприємності можуть вас очікувати (на власному прикладі, адже досвіду скрутних часів компаній Бен пережив немало); що робити з корпоративними інтриганами; кого потрібно наймати і як звільняти працівників.

Головним плюсом книги для мене стала розбивка на невеличкі «розділи-в-розділі», що давало змогу а) подумати про прочитане; б) не загрузнути в тексті. Та й сама мова написання приємно вразила – на початку книги, поки Горовіц оповідає про свій досвід роботи в різних компаніях, мене хилило в сон від доткомів, акцій та рекапіталізацій. Проте далі все пішло на лад, і я зацікавилася ?

Не зовсім зрозуміло, навіщо на початку кожного розділу Бен наводить рядки пісень – а там і лірика, і реп – особисто я не запам’ятовувала їх і тим більше не проводила паралелі з текстом розділу. Для нон-фікшн літератури – це не зовсім доречно, але, мабуть, то така фішка Горовіца.

Величезним плюсом стала відсутність додатків на півкниги, як то полюбляють робити автори в подібній літературі. Тут він лише один, і то безперечно корисний – питання для співбесіди з людиною на посаду керівника відділу збуту. І саме розділи про прийом на роботу та розпізнавання потрібної людини захопили мене найбільше.

Кожна людина, що працює в корпорації, знайде в книзі Горовіца щось для себе. А керівникам компаній (як маленьких, так і величезних) буде корисно завважити, чи враховують вони всі тонкощі життя й роботи рядових працівників, чи присутні тут і зараз у своєму дітищі – адже на цьому й базується успішна компанія.


Безжальна правда про актуальність книги


Поліна: Коли мені до рук потрапляє книга талановитої людини, навіть якщо специфіка зовсім не моя і я далека від осередків того бізнесу, я шукаю, що саме з отриманої інформації зможу використовувати у своєму майбутньому. Книга Бена Горовіца саме з тих представників жанру нон-фікшн, що стане в нагоді багатьом. З радістю розкажу, чому.

Бен Горовіц на своєму власному прикладі розповідає про такі моменти в бізнесі, про які говорити не прийнято. Наприклад, що іноді треба брати до уваги особисті вподобання людини, що прямо впливає на прийняття важливого для вас рішення, тобто особистий контакт та правильні знайомства відіграють важливу роль у становленні будь-якої компанії. Саме тому всім людям, хто так чи інше пов’язаний із бізнесом, треба звертати увагу навіть на найнесуттєвіші деталі – можливо, саме гарна поведінка та посмішка в правильний час вирішить майбутнє. У книзі Бена Горовіца також дуже багато важливої інформації для менеджерів – про те, як приймати людей на роботу та як правильно звільняти співробітників; чому звільнення топ-менеджера не те саме, що звільнення звичайного працівника; і чому не можна брати на роботу людей, що працювали в компанії вашого друга.

Правильні амбіції та уніфіковане бачення майбутнього допоможуть будь-якому колективу досягти успіху у своїй справі. Звісно ж, жодна книга з бізнесу не навчить вас, як зробити стартап успішним, або як треба поводитись у компанії, в цій сфері немає чітких правил. Ця правда нещадна, так само, як і бізнес.

Бен Горовіц відверто зазначає, що завжди треба бути готовим до того, що все зараз полетить шкереберть; люди іноді зраджують, а обладнання не виправдовує себе.

Я вважаю, що читати такі книги корисно, щоби зрозуміти – усі, хто добився успіху не тільки важко працювали, але й опинялися в правильному місці у відповідний час. Післясмак від «Безжальної правди про нещадний бізнес» – приємний, і я раджу цю книгу, бо бачу її актуальність та відповідність сьогоденню.


Кому варто прочитати


Оля: Усім, хто має власний бізнес і хоча б невелику команду підлеглих.

Оксана: Топ-менеджерам; HR-менеджерам.

Поліна: Тим, хто хоче зрозуміти, яку ціну іноді доводиться платити за успіх у бізнесі.


Кому не варто читати


Оля: Тим, кого взагалі мало цікавить нон-фікшн література.

Оксана: Тим, хто працює на себе й не в корпорації.

Поліна: Людям, далеким від бізнесу.


Схожі книжки


Оксана: Ерік Райз «Стартап без помилок».

Поліна: Джейсон Фрайд, Девід Хейнмейер Ханссон «Rework».


Купити книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

5 thoughts on “#ЧитаємоРазом: «Безжальна правда про нещадний бізнес» Бен Горовіц

    Залишити відповідь