Читати і дивитися: 10 атмосферних книжок та їхні серіальні адаптації

Фото: American Gods Wiki

Історія екранізацій літературних творів почалася фактично разом із зародженням кіно. У наш час телевізійні шоу, зняті за мотивами популярних книжок, стають дедалі потужнішим явищем, і якщо не витісняють масштабні екранізації, то впевнено займають зручне місце поруч із ними.


Здається, ця тенденція розпочалася нещодавно, але багаторічний досвід британських телевізійних адаптацій художніх романів, де завжди залюбки знімалися зірки першої величини, говорить про певну сформовану традицію. Вона взяла початок з костюмованих серіалів за мотивами класичних літературних творів Шекспіра, Діккенса, сестер Бронте, Джейн Остін та інших видатних майстрів слова, а нині значно розширила межі жанрів, географії і навіть бюджету. Формат серіалу дає змогу докладніше розповісти книжкову історію, і тому заповзято вітається самими авторами, а також тішить і тих, хто обожнює книжки, і тих, хто віддає перевагу екранній розповіді.


1

“Десятеро негренят”, Аґата Крісті


Написана 1939-го року книжка “королеви детективу” Аґати Крісті “Десятеро негренят” (Ten Little Niggers) не тільки була улюбленою роботою письменниці, але і стала найвідомішим та найпопулярнішим її романом: у світі продано понад сто мільйонів екземплярів книжки. Щоправда, з етичних міркувань згадки про негренят змінювались то на індіанців, то на солдатиків.

За сюжетом, десять непов’язаних між собою людей, отримавши заманливе запрошення, приїжджають на одинокий острів посеред моря. На них чекає красивий порожній маєток і несподіване викриття їхніх найстрашніших гріхів, від розплати за які неможливо втекти.

Порахувати кількість екранізацій цього роману неможливо, однак наприкінці 2015-го року на екрани британського телебачення вийшла свіжа трисерійна адаптація книжки під назвою “І нікого не стало” (And Then There Were None), з таким потужним набором акторів, що відірвати погляд від того, що відбувається на зловісному острові рішуче неможливо. Крім того, це вперше британські режисери відтворили оригінальний книжковий фінал, тож навіть найприскіпливішим читачам немає на що жалітися.

А крім того, знімальна група BBC обіцяє ще шість адаптацій романів Аґати Крісті. Відомо, що вже триває робота над екранізаціями романів “Випробування невинністю” (Ordeal By Innocence), “Смерть приходить наприкінці” (Death Comes As The End) та “Убивства за алфавітом” (The ABC Murders).

Читати: 10 маловідомих фактів про Агату Крісті


2

“Повстання зразкових дівчат”, Лінн Повіч


1970-го року шістдесят співробітниць редакції Нью-Йоркського журналу Newsweek звернулися із позовом до Комісії рівних можливостей працевлаштування, щодо порушення редакцією їхнього права працювати репортерками.

Попри освіту і здібності, керівництво Newsweek забороняло жінкам обіймати посаду журналісток і всіляко обмежувало їхні кар’єрні можливості. На хвилі національної боротьби за права рівності позов було визнано правомірним, тож редакції, зі скандалом і переоцінкою принципів, довелося піти назустріч жінкам.

Учасниця позову, а згодом відома письменниця і журналістка Лінн Повіч у своїй книжці “Повстання зразкових дівчат” (The Good Girls Revolt) докладно розповіла про те, що відбувалося за лаштунками процесу, ким були сміливі бунтарки і яка доля на них чекала.

2016-го року світ побачив однойменний серіал, в якому органічно сплелися події книжки Повіч, творчі пошуки сценаристів, документальні хроніки й бездоганне відтворення знакових історичних епізодів та яскравої атмосфери кінця 60-х і початку 70-х років.

Читати9 книг, у яких головний герой журналіст


3

“Повернення у Брайдсхед”, Івлін Во


Під час другої світової війни капітан Чарльз Райдер перебуває в Англії і керує ротою, що не бере участь в бойових діях. Він отримує від командування наказ перевезти підлеглих йому солдат на нову локацію. Після прибуття на місце призначення капітан виявляє, що опинився в маєтку Брайдсхед — резиденції аристократичної сім’ї Флайт. Його охоплюють спогади про Себастіана і Джулію Флайтів — прекрасних брата і сестру, з якими була тісно пов’язана вся його молодість.

Роман Івліна Во “Повернення у Брайдсхед” — це історія про швидкоплинність безтурботної молодості, про дорослішання, кохання і релігію, про розбиті надії та абсурдність війни. Однак історія, зрештою, життєствердна.

Однойменний британський телесеріал 1981-го року вельми близько до тексту відтворює події роману. До того ж, у головних ролях тут блискуче зіграла молода трійця талановитих британських акторів: Джеремі Айронс, Роджер Мілнер та Діана Квік.


4

“11/22/63”, Стівен Кінґ


Фантастичний роман Стівена Кінґа про мандрівника у часі, котрий з усіх сил намагається відвернути убивство Джона Ф. Кеннеді, став бестселером ще під час передпродажу й отримав славу чи не найкращої роботи майстра, щойно побачив світ.

Читач не знайде тут ані горрору, ані містики, але типовий Кінґівський саспенс, розбавлений ніжною любовною лінією, драмою та історичними ремарками, чекатиме на нього у кожному вінтажному закапелку.

В ролі мандрівника у часі виступає звичайний шкільний учитель середніх років, що має нагоду скористатися порталом у 1958-й рік. З цього могла б вийти захоплива пригода, але герой отримав місію — не дозволити Лі Гарві Освальду вбити президента Кеннеді. Одначе, до легендарного замаху у нього залишається п’ять років, за які неможливо не змінити звичок і поглядів, не прикипіти до когось серцем, особливо, якщо цей хтось — жінка твоєї мрії.

Телевізійна адаптація роману вийшла на малі екрани 2016-го року, із певними змінами у хронології і в деталях подій, втім, ухвалених самим автором. Головну роль в серіалі виконав Джеймс Франко, і Кінґ залишився настільки задоволеним його роботою, що згодом покликав озвучити аудіоверсію його роману “Мертва зона”.

ЧитатиВітаємо короля: 10 найпопулярніших книг Стівена Кінга


5

“Оповідь служниці”, Марґарет Етвуд


Роман канадської письменниці Марґарет Етвуд “Оповідь служниці” побачив світ 1985-го року, але його меседж залишається на часі донині. Одна з найпотужніших антиутопій 20-го століття, вона торкається тем релігійних спекуляцій, різноманітних дискримінацій, насильства, пригнічення, і, попри невеликий обсяг та специфічність власне оповіді, створює колосальну атмосферу присутності, збурює емоції й думки.

Дія роману відбувається в майбутньому у вигаданій тоталітарній теократії під назвою Республіка Ґілеад, що знаходиться на території США. Дітонароджуваність упала так низько, що уряд Ґілеаду приймає “геніальне” рішення: жінки, які все ще здатні народжувати дітей, відлучені від своїх родин і перетворені на Служниць.

Їхні старі імена стерті, а нові вказують на приналежність до того чи іншого Командора — високопоставленого представника уряду.

Фредова — належить Фреду. Вона втратила чоловіка і не знає, куди забрали її маленьку доньку. Фредова сильна, розумна і дотепна, але вона в неволі та абсолютно безпорадна. І це її історія.

Свіже однойменне телевізійне шоу не лише переповідає книжку в новому форматі, а й демонструє свіжу, актуальну її інтерпретацію, із дійсно потужним акторським складом і, винятковим за своєю красою і химерністю, візуальним рядом.

Роман в цьому році обіцяє видати українською видавництво КСД.

Читати10 книг-антиутопій, в яких вам би не захотілося жити


6

“Американські боги”, Ніл Ґейман


Неперевершений сторітеллер Ніл Ґейман у своєму романі “Американські боги” розповів досить своєрідну історію про Америку. Розмаїття культур, традицій і поглядів на цій землі емігрантів — цілком очевидне явище, але не варто забувати про релігії та про те, що людські боги, кумири, ідоли — здатні приймати досить переконливі матеріальні форми, завдяки вірі у них.

Головний герой роману Тінь вирушає у подорож Сполученими Штатами із загадковим та вельми підступним містером Середою, котрий збирає своїх старих друзів для епічної битви — битви за старі ідеали та місце під сонцем в Новому світі. God Bless America. But which one?

Похмура, брутальна і млосна атмосфера книжки відтворена у новому однойменному серіалі, він дає змогу інакше і ширше розкрити персонажів, занурити глядача по вінця у навколоміфічні алюзії, містичні досвіди, у кров, секс, красу і безумство, словом — у світ фантазій єдиного і неповторного Ніла Ґеймана.

Тим паче чекати на український переклад “Американських богів” залишилось недовго. Видавництво КМ-Букс обіцяє книжку вже за три тижні.

ЧитатиНебудь-де. Уривок із українського перекладу Ніла Ґеймана


7

“Велика маленька брехня”, Ліан Моріарті


Творіння Ліан Моріарті винахідливо охрестили “провінційним нуаром”, і цілком мали рацію. Авторка запрошує читача у типову затишну австралійську глибинку, де панують сімейні цінності, і всі все про всіх знають. Чи, може, так тільки здається? Що ховається за фасадом красивих будинків, які таємниці приховують ідеальні родини, чи здатні діти на жорстокість, а їхні батьки — на вбивство? Ліан Моріарті дає відповіді на ці питання, вправно балансуючи між побутовими сценками з життя домогосподарок, іронічними діалогами, брудними секретами, детективним розслідуванням і психологічною драмою.

Маленькі обмани краплина за краплиною утворюють океан брехні, з якого немає порятунку, якщо не почати шукати істину і говорити відверто.

Однойменний міні-серіал, що цьогоріч вийшов на каналі НВО, потішив глядачів зірковим набором акторів (утім, вражаюче переконливо тут зіграли усі, навіть діти), запаморочливими каліфорнійськими краєвидами (події книжки було перенесено з Австралії у США) і прекрасним музичним супроводом. Дарує надію і лякає водночас заява про другий сезон, адже всі події книжки було відтворено, а головний секрет розкрито, проте Ліан Моріарті обіцяла сама консультувати сценаристів, тож глядачі затамували подих в очікуванні нових фатальних таємниць.

В українському перекладі роман має вийти наприкінці липня в КМ-Букс.

Читати10 найкращих художніх книг року за версією Goodreads


8

“Чужинка”, Діана Ґабальдон


На початку 90-х років вийшла перша книжка із серії любовних романів американської авторки Діани Ґабальдон під назвою “Чужинка”, котра вразила читачів складним багатогранним сюжетом, що поєднав у собі фантастику та історичний фікшн і, коли щиро, чималим обсягом. Втім, пані Ґабальдон не лише уміє створити інтригу, але й здатна її вельми довго і цікаво тримати.

У центрі сюжету життя молодої жінки Клер Рендалл, котра служила медсестрою в чинній армії під час Другої світової війни. Потрапивши у загадковий часовий портал посеред Шотландії, вона переміщається із 1945-го у 1743-й рік. Клер опиняється в серці громадянської війни, чужинкою серед шотландців, безпорадною і беззахисною, озброєною, хіба що, шкільними уроками з історії та навичками медсестри.

Не в змозі повернутися у свій час, вона має навчитися жити у цьому старому світі за його правилами. Можливо, красень-шотландець на ім’я Джеймі Фрейзер зможе розвіяти відчай Клер і стати їй опорою, але чи не принесе цей зв’язок їм обом, крім втіхи, чимало турбот і страждань?

Костюмована телевізійна екранізація занурює глядачів у світ книжок Ґабальдон із переконливою реалістичністю. Мальовнича Шотландія, сповнена небезпек, підступів і забобонів минувшини, атмосферна музика і розкішні автентичні вбрання роблять її вельми привабливим дійством, де Клер постає своєрідною версією Ажеліки Голонів, от тільки будьте готові, замість Жофрея де Пейрака побачити кремезного рудого парубка в шотландському кілті.

Читати: 11 книжок, які радить Джордж Мартін


9

“Олівія Кіттеридж”, Елізабет Страут


Роман американської авторки Елізабет Страут “Олівія Кіттеридж” не дарма отримав Пулітцерівську премію — їй вдалося створити тонку психологічну драму з колоритними персонажами — живими і справжніми, захопливу у своїй чуттєвості, деталізації, яскравій мові, філігранній стилістиці.

Книжка складається з тринадцяти історій, у яких Олівія часом постає провідним персонажем, а іноді зринає епізодично чи у вигляді спогаду. З цих історій витканий портрет сильної й безкомпромісної жінки, мудрої та обережної, суворої й не здатної просити пробачення, жінки з непростим характером і ще складнішою долею, приреченої на старість, самотність і смерть, котра, втім, не опускає рук і якось по-особливому любить життя.

Режисеркою чотирисерійної екранізації книжки стала американка українського походження Ліза Холоденко. Їй вдалося майстерно передати сум, біль, зворушливість і справжність роману Страут, а виконавиця головної ролі Френсіс МакДорманд, не просто зіграла Олівію, вона нею дійсно стала.

Безумовний, must-read і must-watch!

ЧитатиОлівія Кіттеридж як лакмусовий папірець


10

“Син”, Філіпп Майєр


Монументальний, у всіх сенсах, роман американського письменника Філіппа Майєра охоплює майже двісті років буття техаської родини Мак-Каллоу: від юності відважного, незламного, але жорстокого Ілая — до смерті його онучки Джинні. Сімейна сага має на тлі історію білих переселенців на теренах Техасу, завоювання індіанських земель, громадянську війну між Північчю і Півднем, Мексиканську революцію, занепад сільського господарства і розробку нафтових родовищ, та окрім цього потужного бекґраунда читач отримує захопливу драматичну історію живих людей — хороших і поганих, жорстоких і щиросердних, людей сильних, та водночас безпорадних перед ударами долі і законами часу.

Між іншим, у літературних колах донині точаться дискусії щодо справедливості рішення відзначити Пулітцерівською премією 2014-го року саме “Щигля” Донни Тартт, а не “Сина” Майєра, бо ж роман дійсно унікальний за своєю потужністю та епічністю.

Телесеріал за мотивами роману щойно завершив свій перший сезон. У ролі Ілая несподівано виступив Пірс Броснан, з якого навіть серед техаських прерій не сходить поволока класичного Джеймса Бонда, але відмовити йому у драматичному таланті рішуче неможливо. Чи досягне телеверсія “Сина” високої планки, яку задає їй оригінал вирішувати зарано, але вона точно стане напрочуд потужним серіалом про справжній Дикий Захід.

Читати: Оголосили переможців Пулітцерівської премії 2017 року


ЧитатиКниги схожі на Пісню льоду й полум’я. 7 варіантів для прочитання
ЧитатиЧитати і дивитись: найцікавіші екранізації 2016 року (частина перша)
ЧитатиЧитати і дивитись: найчутливіші екранізації про кохання (частина друга)

Олександра Орлова
Письменниця, журналістка і перекладачка, педагог Монтессорі, авторка дитячих книжок і колонок літературних оглядів. З 2012-го року замешкана в Сіетлі (США). Шаленію від природи Північно-Західного узбережжя, хайкінгу і рафтингу, релаксую з йогою, книжками і клаптиковим шиттям, у перервах допікаючи обіймами коту Ешеру.
http://alekro.uamodna.com/

2 560 thoughts on “Читати і дивитися: 10 атмосферних книжок та їхні серіальні адаптації

    Залишити відповідь