Зима близько: що читати на вихідних

Осінні вечори рано заганяють у домівки, залишаючи багато часу на читання, тому саме час витягувати з полиць книжкових товстунчиків, на яких не було часу влітку. А що ж до цих вихідних, то маємо десяток ідей.

Андрій Степура наполягає на тому, що оратору говорити треба коротко та по суті, то й книжку створив за цим рецептом – легкий салат з порад, прикладів та завдань без додавання води. Читати цю книжку варто з олівцем, приділяючи неабияку увагу саме виконанню вправ, які спрямовані не тільки на покращення дикції та аргументації, а й на те, щоб без зусиль вплітати у свої промови жарти та підтримувати увагу публіки під час усього виступу.

Жінка з екзотичним іменем Казимира разом з чоловіком Михайлом та донькою Софією переїжджає до містечка Ж. і починає цим нову та важку сторінку у своєму житті. Маленьку Зосю мучать жахіття – у старій кам’яниці на неї чатує примара, яка виснажує дитину, а батьки не знають, як цьому зарадити. Паралельно авторка показує те ж містечко Ж., але на початку ХХ століття. В центрі цього сюжету – заборонене кохання пана та служниці. Що, окрім алебастрових копалень, поєднує ці дві історії?   

Ця дотепна та несподівана книжечка призначена не тільки для юних натуралістів та біологів-любителів. Вона – для всіх тих, хто прагне відкривати таємниці природи, а ще цікавиться еволюцією тварин і має більше шести років. Тут таке! Про те, чи людина походить від мавпи можна сперечатись, але курка ближча до динозаврів, ніж здається… тільки трохи менш небезпечна. А ще у цьому томику пояснюють, як слони заслужили свої багатофункціональні хоботи.

Гарна новина для тих, хто мріяв про продовження «Аптекаря» – «Сестри крові» хоч і не є правдивим сиквелом, але подарують ще одну зустріч зі знайомими персонажами. Юліана в чоловічій личині шукатиме помсти за смерть сестри. Головна інтрига цього роману – примірник «Біблії диявола», яку хочу прибрати до рук і Папа Римський, і королева Швеції. Дуелі, морські протистояння, а ще поява таємничого Сестер святої крові творять іронічний та напружений роман від знаного львівського письменника.

То він ще й книжки пише? Так, відомий актор, виявляється, трохи менш відомий сценарист та багаторічний автор колонок у кількох топових американських часописах. А це – його перша збірка легких оповідань, у кожному з яких, немов рояль в кущах, причаїлась друкарська машинка. Деякі з цих оповідань смішні, деякі іронічні, деякі залишають з сумом на душі, але у жодному не бракує щирості та життєвості (крім хіба того про подорожі в часі, але хтозна, хтозна…).

Нейрофізіолог та письменник Джо Диспенза невтомно вчить прокачувати мозок та змінювати життя на краще. А контроль за свідомістю дозволить навчитись бути щасливими, плекаючи корисні думки і вимітаючи згубні. Науковець у легкому науково-популярному стилі пояснить, чому отримавши бажане ми не відчуваємо повноти щастя, що таке емоційні залежності та як їх подолати, а також докладно розгляне перешкоди, які виникають на шляху до щастя.

Секрет трьох сестер, який розкривається упродовж усього напруженого роману. Чи варто було берегти таємницю так довго? Чи не зруйнує замовчувана сімейна трагедія ще кількох життів через роки? Що сталось на острові Мартас-Він’ярд, що розвело Джинджер, Каллі та Мімі різними шляхами. Тепер сестри повертаються туди, де все почалось, щоб дізнатись правду, якою б жахливою вона не була, і назавжди попрощатись з привидами минулого.

Про свій непересічний талант Кейт Аткінсон заявила ще своїм першим романом «За лаштунками в музеї». В центрі сюжету Рубі Леннокс, яка досліджує життя від зачаття, не відділяючи від історичного процесу та подій доби, не мислячи поза родиною, адже сім’я – це перший соціум, який формує найсильніше. Чому музей? Тому що береже пам’ять, а головній героїні доведеться добряче пошукати в минулому, переглядаючи старожитності та пам’ятки минулих епох.

Графічна новела для шанувальників могутнього Відьмака десь посередині між грою та романом, тож сподобається і відданим геймерам, і захопленим читачам. Ґеральт надибує у Темному Лісі сумного і переляканого рибалку. Той розповідає про те, що його загибла дружина піднялась з могили і оселилась у зловісному Домі зі Скла, жінка прагне помсти і крові. Відьмак вирушає до похмурого будинку, що повернути несамовиту небіжку в могилу, і розуміє, що може зустріти там свою смерть.

У цій історії, заснованій на реальних подіях, кохання не знає перешкод. В ув’язненої Аушвіцу Гіти Фурман стерся номер, татуювальник Лалі Соколов має його поновити. І раптом між ними – полоненою та поневолювачем – проскакує іскра кохання. Закоханим доводиться нелегко, та все ж вони рятують одне одного і проживають щасливих 56 років разом. Авторка записала історію з вуст чоловіка, і вона поділила її життя на до і після. А як вплине роман «Татуювальник Аушвіцу» на вас?  

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

8 thoughts on “Зима близько: що читати на вихідних

    Залишити відповідь