Читання на вихідні: які книги читати, щоб весна прийшла швидше

Сподіваємося, що вам перепало щось з нагоди дня книгодарування. Щось тепле і про кохання, чи, може, щось таке криваве, що морозом по шкірі, чи щось для самовдосконалення. Але книжок багато не буває, тому на вихідних пропонуємо обрати чергове поповнення своєї книжкової полички. У добірці – книжки цієї зими, які не розтануть від подиху весни.

Історія прагнення, яке здійснило те, про що й мріяти страшно. Смілий виклик державі-в’язниці та своїм можливостям, у які залишається тільки безапеляційно вірити. Три доби серед холодних океанських хвиль без їжі та води, де єдиною провідною зіркою ставала мета. Слава Курилов подолав сотню кілометрів вплав до філіппінського узбережжя, щоб змінити у своєму житті все. У нього були тільки ласти та маска з трубкою. Як йому вдалось здійснити цей подвиг, читайте в автобіографічному романі.  

Третя частина саги про протистояння багряних та срібних. Мара Барров у полоні короля Мевена, де її катує шептун Самсон Мерандус – брат королеви Елари, а Черлена Сторожа збирає сили, щоб визволити бранку. Норта тоне у протиріччях, хтось хоче бачити на троні Кела – принца Тиберія VII. У гру вступають темні конячки: Озерний Край, П’єдмонт та таємнича вільна республіка Монтфорт. Несподівані союзники та масштабні баталії, а Мара дізнається, що вона – не єдина дівчина-блискавка на світі.

Книжка створена на основі реальних подій, адже у часи Другої світової подружжя Жабинських переховували у Варшавському зоопарку сотні людей від рук нацистських солдатів. Письменниця ґрунтовно дослідила спогади й архіви та розповіла про подвиг сміливців Яна та Антоніни, які ризикували всім, щоб врятувати життя переслідуваних. Авторка не тільки зображає побут зоопарку у часи війни, а й звертається до витоків нацистських поглядів, що стали передумовою найбільшої трагедії XX століття.

Третя та остання збірка оповідань великого Гема, видана 1933 року. Ернест не розповідає про здобутки, а звертає увагу на щоденні втрати. Сарказм та телеграфний стиль творять прозу буденності такою, мовби герої збірки — наші з вами сусіди та знайомі. Широкими мазками Гемінґвей вимальовує портрети та образки-етюди, насичує картини діалогами, у яких так добре проявляється його письменницький хист, вдихаючи у літери життя та прибираючи запону між вигадкою та реальністю.

«Рослинний парадокс» Стівена Гандрі наробив багато шуму у дієтичному світі, ще б пак, адже дослідник забракував низку улюблених продуктів (особливо дісталось помідорам), виявивши у них небезпечні токсини-лектини, одним із яких є сумнозвісний глютен. Чим же тоді харчуватись, якщо й до овочі треба ставитись обережно? Що ж, лікар підготував кулінарну книгу з сотнею смачних та поживних безлектинових рецептів, а також презентує цілу програму переходу на новітнє здорове харчування.

Роман від зірки моторошних «Секретних файлів» та скандального Californication. «Bucky F@cking Dent» – друга книжка Духовни. Вона розповідає про звичайнісінького собі чоловіка –  не мачо і не хіпстера, не багатія і не безхатька, чиє життя протікає між домом і роботою з рідкісними зупинками, щоб поспілкуватись з сім’єю. Ніби й не невдаха, але й не щасливчик. Чи вдасться йому дописати роман, який так довго виношував, та врешті осягнути родинне щастя?

Впливових та сильних чоловіків Доллі, Лінди та Ширлі вбили, і тепер вдови прагнуть помсти за втрачених коханих. Не час оплакувати загиблих, лити сльози за зруйнованими сім’ями, час завершувати справи. У сейфі чоловіка Доллі лежать револьвер, купа банкнот та плани майбутніх злочинів – те, що він збирався вчинити, якби не смерть… Жінки вирішують, що мають довести до кінця почате, та плани розраховані на чотирьох учасників, тож потрібно знайти таку ж спраглу помсти жінку.

Емілі Вілсон, успішна письменниця, їде з Великого яблука до бабусі, що мешкає на острові Бейнбридж серед океану. Їй потрібно перезавантажитись після болісного розлучення та взятись до нової книжки. Колись їй здавалось, що немає нічого кращого за просте та розмірене життя на острові, та, здається, місцеві щось приховують та вельми сторожко ставляться до чужинців. Емілі зближується з Джеком, та бабуся щосили відраджує її від цих стосунків.

Сем Філліпс – продюсер, який створив рок-н-рол, янгол-охоронець та мовчазний покровитель Елвіса Преслі, Джонні Кеша, Айка Тернера, Джеррі Лі Льюїса та низки музичних легенд ХХ століття. Він дав їхнім голосам можливість звучати через роки та вивів близьку народові запальну музику, яка завоювала серця своєю показною простотою, на вершину популярності. Робота Пітера Геральніка – портрет генія, записаний з особистого знайомства та вражень друзів та партнерів.

Рідкісний жанр – young adult детектив. Загадкову смерть школяра бачили четверо учнів: відмінниця, красунечка, спортсмен і шибеник. Це – не нещасний випадок, хлопця-аутсайдера вбили. І в кожного з чотирьох свідків був мотив це зробити, адже загиблий збирав на них компромат і збирався викласти його в мережу. Тож з очевидців четвірка перетворюється у підозрюваних. Та чи справді на підлітка полювали однолітки? Можливо, вбивця – хтось інший? Хтось, хто не втомлюється брехати й плести інтриги.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

19 thoughts on “Читання на вихідні: які книги читати, щоб весна прийшла швидше

    Залишити відповідь