Чи я насправді такий безталанний? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: «Велика магія» Елізабет Ґілберт

Флешмоб #ФентезійнеЧитання завершився і від сьогодні стартує нова тема в рамках рубрики #ЧитаємоРазом. Це перший флешмоб нового року, тож і завдання ми обрали відповідне – #МотиваціяВкнижках. Адже коли, як не зараз, варто знайти натхнення на весь рік? ?

#МотиваціяВкнижках триватиме до кінця зими – до 28.02 наші оповідачки будуть читати мотиваційний нон-фікшн, а саме в цей день (28 лютого) ми дізнаємось імена трьох призерів флешмобу. Як приєднатися? Усе просто! Правила участі читайте в нашому instagram. Приз – будь-яка книжка з розділу Мотивація.

Першою книжкою для потрійної рецензії стала «Велика магія» Елізабет Ґілберт.


Читати: Такі от прекрасні дива. Уривок із книжки Елізабет Ґілберт


Оглядачки

читаєморазом

Оля @helga_reads: цікавлюсь нон-фікшн літературою вже давно. Спочатку читала лише різні мотиваційні книги та психологію для початківців. Після народження першої доньки вельми логічно, що зацікавилася книжками для батьків (виховання й тому подібне), зараз же мені цікаво абсолютно все! Маю надію вас також зацікавити гідними книгами ?

Оксана @wanderlust_reading: вважаю, що на кожну нон-фікшн книгу знайдеться свій читач. Комусь припаде до серця бізнес, комусь – психологія, а комусь оповідь про хюґе. Сама ж знаходжу за кожним напрямом нон-фікшну щось цікаве (хіба що, крім економіки ?).

Поліна @belle_library: впевнена, що нон-фікшн треба читати постійно, адже процес освіти в наш час зупиняти неприйнятно. Проте до подібної літератури ставлюся з великою обережністю, адже не завжди вона може містити корисний матеріал, тому моя оцінка завжди дуже критична.


Велика Магія у кожному з нас


Поліна: кожна людина – творча, я в цьому впевнена. Але не кожному вдається знайти своє призначення та відкрити життя для творчого натхнення. Саме тому книга Елізабет Ґілберт «Велика Магія. Творче життя без страху» повинна оселитися на кожній книжковій полиці у кожному будинку (ну, я так думаю), бо в ній кожен зможе знайти відповіді на свої запитання.

«Чи я насправді такий безталанний?»… Час від часу таке запитання задає собі кожна людина, адже творчість є невід’ємною частиною нашого життя (приготувати смачну яєчню – це теж творчість, тому я знаю, про що кажу). Елізабет Ґілберт у дуже доступній та цікавій формі розкладає усі засади творчого успіху по поличках. З цієї книги ви дізнаєтесь, чому не треба боятися страху, а краще з ним потоваришувати. На сторінках «Великої Магії» є дуже цікаві теорії з приводу виникнення ідей та їхнього існування. А ще, авторка розповідає про те, де зустріти найкращих вчителів для кожного.

Мені дуже сподобалось, що всі важливі деталі та теорії викладені у вигляді цікавої розмови з багатьма прикладами власного досвіду. Так складається враження ніби ти сидиш у кав’ярні за філіжанкою кави та спілкуєшся з добрим другом, а не читаєш книгу від автора світового бестселеру «Їсти, молитися, кохати».

Головний меседж цієї книги для когось буде занадто зрозумілим, і, можливо, навіть трішки розчарує, бо в книзі не розкриваються секрети. Але розуміння того, що в кожній людині є ця Велика Магія дарує те саме натхнення, яке так потрібно для створення чогось прекрасного. Навіть якщо ви наважитесь додати трішки болгарського перцю до печені – це вже творчість. І справа не в печені, погодьтеся! Головне – вірити у себе. А тим, хто зневірився у власних силах я і рекомендую прочитати цю книгу від Елізабет Ґілберт, бо ви і є магія!


Велика магія в повсякденному житті реальна


Оля: щодо подібної літератури можна зустріти досить суперечливі відгуки. У мене ж під час читання таких книжок, як «Велика магія» Елізабет Ґілберт, виростають справжні крила від переповнюючого всю мою сутність відчуття натхнення. До речі, ефект зберігається ще довгенько після того, як прочитана остання сторінка. Так, ви вже могли помітити, що книжка справила на мене неабияке враження! Хоча ніколи не сказала би, що я творча людина. Та ось тепер впевнена – іскру творчості має в собі кожна людина, лише не всі її виявляють та реалізують. Якщо чесно, я навіть не планувала читати книжки Ґілберт, але в підсумку залишилася задоволена знайомством і продовжу читання її романів.

Читаючи розділ за розділом, ти немов відчуваєш, як авторка обіймає тебе за плечі та шепоче: «Не бійся, займайся чим хочеться й не думай про зиск». Дійсно, чому обов’язково справа повинна приносити якусь видиму користь? Потрібно мати сміливість дозволити собі творити просто для задоволення, що б ви не мали на увазі під цим поняттям ?

До того ж, Елізабет багатенько розповідає в цій книзі про себе, історію написання свого роману «Природа всіх речей», згадує про найвідомішу працю «Їсти, молитись, кохати» й розповідає про одну дуже цікаву ідею, яку втілити в життя їй не судилось, але вона однаково знайшла свою дорогу до втілення. Як? Читайте в книзі!

Це могутній вияв людської любові – нагадати іншому, що він може самотужки творити, що світ нічого йому не винен, і що він не такий кволий хирляк, яким себе вважає. Такі нагадування здаються нам різкими, і ми часто не хочемо їх чути, але тут ідеться про звичайну самоповагу. У тому, щоб спонукати когось нарешті почати себе поважати, є щось прекрасне.

Елізабет Гілберт творить справді щось прекрасне з читачами своєї книжки. Дає заряд саме такої людської любові всім, хто того потребує.


Дозу віри в себе та натхнення не бажаєте?


Оксана: невеличка за обсягом «Велика магія» Елізабет Ґілберт – такий собі монолог письменниці на тему творчості, віри в себе та натхнення. Насамперед, зазначає Елізабет, ця книга створена для неї самої, яка не може не писати, а якщо вона ще й допоможе комусь – взагалі чудово. У цьому й полягає творчість – коли ти не можеш чогось не робити; коли ти робиш щось не для когось, а для себе, просто тому, що інакше ніяк.

Я б назвала цю книгу збіркою нарисів, адже розділи займають одну-дві сторінки тексту й кожен несе якусь конкретну думку. Для мене в мотиваційному нон-фікшні такий формат найзручніший, адже дозволяє не загубити якусь ідею автора, а також зупинитися та обдумати прочитане, не відриваючись від розділу. Такий же стиль написання та розмір розділів я зустрічала до цього в Лариси Парфентьєвої в її книзі «100 способов изменить жизнь», яку також раджу всім, хто хоче віднайти загублену віру в себе. Як і Елізабет, Лариса не вірить у талант – лише в кропітку щоденну працю та її результати.

Не можу не відмітити, що інколи пані Гілберт таки заносило в далекі краї з її чарівними світами, у яких живе натхнення (так і чекала на сторінках єдинорогів інколи, правда), а також я зустріла декілька росіянізмів  – таких, як «жду», «строгий» та «так що».

Тим не менше, «Велика магія» дійсно належить до того нон-фікшну, який надихає та дає чарівний поштовх до творчості, якою б вона не була – тому раджу її всім, хто потребує цього. Або ж навіть просто краплини доброти – цього в книзі теж вистачає ?

Я ж для себе вкотре винесла нагадування про необхідність не опускати рук та вперто йти до бажаної мети, скільки б часу та зусиль це не вартувало. Адже «ні» не завжди означає «ні» – так каже Елізабет, і я обираю їй вірити.


Кому варто прочитати

Оля: будь-кому, хто потребує трошки мотивації, а також поціновувачам творчості авторки.

Оксана: творчим людям та тим, хто себе таким не вважає, але має будь-яке хобі.

Поліна: кожній людині, яка прагне жити у злагоді із своїми творчими навичками


Кому не варто читати

Оля: практичним людям із математичним складом розуму, скептикам і тим, хто сторониться мотиваційних книжок.

Оксана: тим, кого тема творчості та натхнення не цікавить взагалі.

Поліна: прагматичним людям.


Схожі книжки

Оля: Стівен Кінг «Про письменство»

Оксана: Лариса Парфентьєва «100 способов изменить жизнь»

Поліна: Тайнан «Супермен по привычке»


Читати: #ЧитаємоРазом: «Про письменство. Мемуари про ремесло» Стівен Кінг

Читати: 7 книг для творчої самореалізації

Читати: Книги-ключі: 5 книжок, які відкривають світ звичайних чудес


Придбати книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

14 thoughts on “Чи я насправді такий безталанний? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: «Велика магія» Елізабет Ґілберт

    Залишити відповідь