Чарівні світи Діани Вінн Джонс

Завдяки казкам ми можемо мандрувати чарівними світами, а часом і створювати свої власні. Дорослим в їхньому повсякденному житті часом не вистачає чогось надзвичайного. «Мандрівний замок Хаула» Діани Вінн Джонс саме те, що потрібно у такому випадку. За допомогою книг ми часто намагаємось втекти від реальності. А якщо це книга про вигаданий, наповнений магічними речами світ, то ще й повертатись назад не захочеться.


Про Діану Вінн Джонс


Діана Вінн Джонс народилася 16 серпня 1934 року в передмісті Лондона в сім’ї вчителів. В неї було ще дві молодші сестри. Діана дуже любила читати, але грошей на книги не було. Тому вже в дванадцять років вона вперше написала повість для своїх сетер, і вже тоді вирішила стати письменницею.

Результат пошуку зображень за запитом "Diana Wynne Jones"

Навчаючись в коледжі святої Анни при Оксфордському університеті, Діана відвідувала лекції Дж. Толкіна та К.С. Льюїса.
Письменниця вийшла заміж і народила трьох синів. Для них вона і почала писати твори. Її перша книга вийшла в 1973 році. Також вона писала п’єси для Лондонського театру.

Діана Вінн Джонс – авторка понад 40 книг, але найбільшу популярність вона здобула завдяки серії книг «Світи Крестомансі» та роману «Мандрівний замок Хаула».

В 2004 році «Мандрівний замок Хаула» був екранізований японським режисером аніме Хаяо Міядзакі. А в 2007 році письменниця отримала Всесвітню премію фентезі.


Мрії мають здатність здійснюватись, головне не зупинятись


Софі – найстарша дитина в сім’ї. Це як вирок. Вона розумна і працьовита. Любить своїх рідних і піклується про них. Після смерті батька залишається працювати в крамниці капелюшків, якою керує її мачуха. А її сестри залишають рідну домівку. Їх чекають цікаві пригоди і щасливе життя. А вона, Софі, назавжди лишиться в комірчині з капелюшками.

Фото: Кадр із картини Хаяо Міядзакі
Фото: Кадр із картини Хаяо Міядзакі “Мандрівний замок Хаула”

Одного дня неподалік містечка з’являється Мандрівний замок чарівника Хаула. Ніхто ніколи не бачив того чарівника, але подейкують, що він заманює молодих дівчат у замок, а потім з’їдає їхні серця.

Софі мала б боятися Хаула, якби не прикра подія, що трапилась з нею в крамничці. Відьма Пустирищ перетворила її на стару жінку. Хоробра і вольова Софі не опускає руки і вирушає на пошуки щастя. Головне – вірити в себе.

Читати: Книга кладовища. П’ять книг Ніла Ґеймана вийдуть українською (уривок із першого видання)


У вигаданому світі можливо все, навіть неможливе


Діана Вінн Джонс створила чарівний світ, в якому існує кілька магічних порталів, що ведуть до паралельних реальностей. В цьому світі звичними є чоботи-скороходи, люди легко можуть стати учнями чарівника, опудала оживають, а яєчню вам приготує вогняний демон, що живе у каміні. А ще, читаючи «Мандрівний замок Хаула», ви не просто перенесетесь в чарівний світ, а й забезпечите себе гарним настроєм. Чудове почуття гумору авторки не раз примусить вас посміхнутись.

Легко розрізнити, що добре, а що погане. Важливо зрозуміти своє місце і знайти себе. Все як в реальному житті. Герої книги, навіть позитивні, наділені різноманітними властивостями характеру, що не завжди їм допомагають. Добра і розумна дівчинка може не витримати і накричати на відьму, поважна літня жінка дозволяє собі говорити дурниці, не думаючи про наслідки, а могутній чарівник інколи буває таким телепнем. Ми всі не ідеальні, потрібно про це пам’ятати і вчитись на своїх помилках.

«Мандрівний замок Хаула» – книга про добро і зло, про сім’ю і кохання, про наші звичні переживання, перенесені у чарівний світ. Вона розрахована на дітей середнього шкільного віку. Але це не означає, що дорослим зась. Ми всі залишаємось дітьми, і так інколи сподіваємось на диво.

Тож беріть книгу, кота, горнятко кави, загортайтесь у плед і мандруйте чарівними світами. А якщо ви зробите це разом зі своїми дітьми, то це вже і буде маленьке диво.

Читати: 10 цікавих книг, які можна прочитати за один вечір


Пряма мова


“Відповідь Хаула була напрочуд ввічлива і пишномовна. Він казав: «Ні».”

“- Мені погано, – заявив Хаул. – піду приляжу. Можливо помру.”

“- Невгамовна стара дурепа, норовлива Софі, – сказав Хаул. – Чи правильно я припускаю, що ви повертали ручку на дверях чорним донизу і потикали туди свого довгого носа?
– Тільки палець, – з гідністю відповіла Софі.”


Схожі книги: К. С. Льюїс «Хроніки Нарнії», О. Волков «Чарівник Смарагдового міста»


Ольга Галай

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

1 910 thoughts on “Чарівні світи Діани Вінн Джонс

    Залишити відповідь