Бізнес-порадники: ZARA, Rework і Тоні Шей

Історії про бізнес-імперії, їхніх творців і тернистий шлях до вершини – моя улюблена категорія. Адже, насправді вони не про бізнес. Вони про загартування характеру, гнучкість розуму і трошки про сміливість і вміння ризикувати. А це означає, що всім нам є чого повчитися.

Результат пошуку зображень за запитом "The Man from Zara: The Story of the Genius Behind the Inditex Group"

Ковадонга О’Ши «Феномен ZARA»

Історія про хлопчика, який в підлітковому віці кинув школу, щоб працювати та допомагати своїй родині матеріально. Почасти це трошки казка про Попелюшку, яка стала принцесою. Тільки все це трапилося з Амансіо Ортегою – хлопчиком з іспанської провінції, чиє вміння робити гроші привело до створення величезної бізнес-імперії. Насправді, це не казка про велику удачу. Це книга про самодисципліну і працьовитість. І звичайно, про скромність. Адже саме цими якостями славиться Амансіо Ортега. У книзі немає рецептів створення бізнесу. Це скоріше біографія і життєвий шлях засновника Inditex Group. Якщо ви берете книгу в надії отримати поради від творця бренду Zara, то не варто на це розраховувати. Але вона може мотивувати вас більше працювати, поглиблювати свої знання, працювати без зупинки й ніколи не думати, що досягнув вершин. Мабуть, це і є рецепт успіху одного з найзакритіших підприємців сучасності Амансіо Ортеги.

Джейсон Фрайд, Девід Хейнмейер Ханссон «Rework. Ця книга переверне ваш погляд на бізнес» 

Тут все з точністю до навпаки. Отримуйте від роботи кайф без перепрацювань, і частіше відправляйте співробітників у відпустку – такі правила рок-н-рольщиків від бізнесу.

Легкість як ключовий підхід до підприємництва, незвичайне тлумачення звичних нам правил побудови компанії. Наприклад, не круто, якщо ваш співробітник засиджується до ночі, або, ще гірше, виконує роботу в неробочий час. Гріш ціна такому співробітнику, адже він не тільки не справляється зі своїми завданнями, але і демотивує колег!

Ні рамок для набору штату, немає правил створення команди мрії. Зате є інтуїція, здорова частка авантюризму, трошки почуття гумору – і ось ви вже на вершині бізнес-імперії. Книга буде цікава як штатним співробітникам, так і фрілансерам, які мріють почати свою справу, так і тим, хто розвинув бізнес і не знає, в якому напрямку рухатися далі.

Тоні Шей “Доставка щастя. Шлях до прибутку, задоволення і мрії”

Це певний симбіоз історії про створення бізнес-імперії (і навіть не однієї) з філософським есе на тему щастя, його пошуків і місця знаходження.
Тоні Шей розповідає свій шлях бізнесмена починаючи з дитинства. Адже вже в школі він придумував способи заробити грошей. Потім він створив одну компанію з нуля і продав її задорого. При цьому розжився масою матеріальних благ на кшталт пентхаусів і авто, але з легкістю продав їх, рятуючи своє нове дітище – компанію Zappos. Це історія бізнесмена, який власним досвідом доводить, що не потрібно часом боятися поставити на кін усе, що маєш, що важливо вірити в те, то робиш, і що щастя – не в наявності грошей і квартир. Щастя – це причетність до чогось великого і важливого.

Читати: Бізнес-порадники, або Що почитати тим, хто має свою справу

Олена Чигрин

Олена Чигрин
Блогер, автор, копірайтер, smm-менеджер. Виховую сина, читаю жадібно і багато. Співпрацюю з благодійним фондом та кількома комерційними проектами. Збираю матеріал для книги.
https://www.facebook.com/alyona.chigrin

14 thoughts on “Бізнес-порадники: ZARA, Rework і Тоні Шей

    Залишити відповідь