Букерівська премія: сатиричний роман про расизм та перша перемога США

Фото: Wall Street Journal

26 жовтня о 1.30 за місцевим часом на офіційній вечері в лондонському Guildhall оголосили переможця найбільш престижної англомовної літературної премії The Man Booker Prize – Букерівської премії. Ним став американський письменник, автор двох поетичних збірок і двох романів, 54-річний Пол Бітті. Журі одноголосно проголосували за сатиричний роман про расову політику США – The Sellout (“Розпродаж”). 

Це перша Букерівська премія для США. До 2014 року нагороджували лише письменників із країн Британської Співдружності. Зараз лауреатом премії може стати будь-який роман, написаний англійською мовою та виданий в Британії протягом поточного року. 2016 року до шортлісту потрапили двоє письменників із США, двоє із Британії, один із Канади та один британсько-канадійський автор.

Думка журі


Журі порівнює Бітті із Марком Твеном та Джонатаном Свіфтом. Головний герой роману прагне відстояти свою афро-американську ідентичність, повернувши в суспільство рабство та сегрегацію. Бітті переконує, що цей роман буде важко переварити читачам. Хоча голова журі цьогорічної премії Аманда Фореман переконана, що в цьому немає нічого поганого.

“Художня література не має бути комфортною. Правда рідко буває симпатичною, ця книжка привертає увагу читача до важливого із веселою розв’язністю…тому ця історія працює,” – пояснює Фореман. – “Це роман про наш час. “Розпродаж” – це одна із небагатьох книг, яка здатна бути сатиричною щодо дуже непростої теми, яка потрапляє до сердець сучасних американців із дикою дотепністю, яку ми не бачили із часів Свіфта чи Твена”.

Одна із членів журі, акторка Олівія Вільямс розповіла, що не могла читати цю книжку у ліжку, бо дуже сильно сміялась і будила чоловіка.

Журі обирало за критеріями: естетичність, якість, глибина ідей, майстерність писання та доступність для читача.

Смішний та актуальний “Розпродаж”


Книжка, написана від імені афро-американця Бонбона, мешканця міста Дікенс в окрузі Лос-Анджелес, яке буквально стерли з мапи, щоб не бентежити Каліфорнію. Герой намагається подати до Верховного суду США, щоб відновити рабство та сегрегацію в місцевому університеті для досягнення громадського порядку. У романі описується ретроспектива усіх його шалених схем, які ілюструються мультяшними характерами із расовими стереотипами. Актуальними є головні теми роману – расизм та несправедлива стрілянина поліції у батька Бонбона.

“Розпродаж” – гостра сатира на расові відносини в сучасній Америці. The New York Times описав роман як “метафоричний мультикультурний горщик, який настільки гарячий, що до нього майже неможливо доторкнутися”, а видання Wall Street Journal – “сатирою у стилі Свіфта на найвищому рівні. Коли хтось стріляє в залюдненому театрі, Бітті шепоче про “расизм” в пострасовому світі”.

Ця книжка вражає мовою. У ній автор вживає нецензурну лексику та заборонені слова (n-words). Один із членів журі Девід Харсент вважає, що така лексика у романі обов’язкова. “Це частина музики цієї книжки. Те, що він робить вимагає таких ритмів”.

Роман руйнує будь-які соціальні табу та політично коректні нюанси, кожну священну корову. Він нас змушує сміятись і здригатися від болю водночас. “Розпродаж” вийшов у маленькому видавництві Oneworld.

Фото: nytimes.com
Фото: nytimes.com

Пол Бітті: “Я пишу, бо боюсь красти, занадто страшний, щоб бути актором


Полі Бітті народився в Лос-Анджелесі. Закінчив creative writing у Бруклінському коледжі та психологію у Бостонському університеті. Зараз живе у Нью-Йорку.

Автор про себе: “Я виріс на кунг-фу, фільмах про самураїв, V-8, сирних сендвічах та бібліотеці моєї матері. Я пишу, бо боюсь красти, занадто страшний, щоб бути актором, та занадто дурний в математиці, щоб займатися космологією”.

“Не хочу усе драматизувати, література не врятувала моє життя”, – коментує перемогу Бітті. Каже, що був “щасливий, як чорт”. Книжці вже пророкують успіх у всьому світі. Бітті розповів, що один із його викладачів переконував, що той ніколи не буде успішним письменником: “Я не люблю писати. Це важко. Ти маєш бути посидючим…А я перфекціоніст, мені так здається. Мене справді хвилює та бентежить те, що я роблю. Мені важко із собою, часто сам себе саботую, але коли пишу, намагаюсь не робити цього, бути саме в цьому місці й в цей час”.

Пол Бітті у вигляді винагороди отримає 50 тисяч фунтів та ще 2,5 тисячі за потрапляння у шортліст премії. Минулого року Букерівську премію отримав роман письменника із Ямайки “Коротка історія семи вбивств” – Марлона Джеймса.

Читати: До Букерівського шортлісту не потрапили Страут і Кутзеє

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

58 thoughts on “Букерівська премія: сатиричний роман про расизм та перша перемога США

    Залишити відповідь