Топ 15 найкращих біографій та мемуарів

Відомі люди, проживаючи життя, часто залишають після себе якусь історію або ж мемуари. Ці спогади зберігають глибоку мудрість і можуть відповісти на багато хвилюючих питань. Автобіографічні книги показують справжню суть людини, відкривають її таємниці, секрети, ось чому до цього жанру літератури читач виявляє особливий інтерес. В даний час на ринку книг величезна кількість таких історій великих людей, і завжди прагнеш прочитати саме ту біографію, яку не захочеться відкласти після прочитання вже першої сторінки. Найкращі книги біографії шукайте в нашому ТОП-15. Книги про «великих» людей здатні докорінно змінити вашу думку про деяких популярних особистостей, а, можливо, і стати доленосною підказкою!


Ешлі Венс «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє»
(ТАО, 2018, пер. Мирослава Лузіна)


07_01_08

Автор проробив неймовірну роботу для того, щоб написати правдиву біографію одного з найуспішніших бізнесменів та інженерів сучасності. Ви дізнаєтеся безліч фактів з життя самого відомого технологічного візіонера, цілком поринете в захоплюючий процес створення і розвитку стартапів, чия діяльність щодня міняє життя людства.

Історія Ілона насичена достовірними фактами, розповідями друзів, рідних, колег бізнесмена, а також його самого. Цікаво буде простежити різні точки зору на одну проблему разом з цікавими примітками і посиланнями.

Паралельно з біографією Маска ви також дізнаєтеся деякі факти з життя інших унікальних людей, які створили неймовірні речі і які побічно перетиналися з Ілоном.


Генрі Форд «Моє життя та робота»
(Наш формат, 2015, пер. Уляна Джаман)


07_02_08

Генрі Форд – людина, яку, безумовно, знає кожен. Саме він зробив справжній прорив у сфері автомобільної промисловості і взагалі у виробництві.

Перед вами автобіографічна книга, яка розповідає про становлення пана Форда як інженера, показує його ставлення до життя, сім’ї і до своєї країни. Генрі був патріотом Америки, нехай і виріс в родині ірландських емігрантів. У нього була прекрасна мрія – зробити автомобіль для всіх, щоб він став доступним кожному американцеві. Автомобіль – це свобода пересування, а Америка – країна вільних людей. Головною метою, з якою він писав цю книгу, було довести всім бізнесменам і підприємцям, що головне в бізнесі – це якість послуг і товарів, які ти робиш на продаж, без брехні, якихось спекуляцій і махінацій. І коли людина дотримується цих правил, вона приречена на успіх і фінансовий зліт.


Джордж Роддам «Це Ван Гог»
(ВСЛ, 2018, пер. Тетяна Савчинська)


07_03_08Якщо ви захоплюєтеся мистецтвом і хочете розширити свої знання про художника, який за життя зумів продати тільки одну-єдину картину, а після смерті став кумиром мільйонів і автором одних з найдорожчих в світі полотен, тоді це видання для вас. Книга ідеально підійде для першого знайомства з постаттю геніального нідерландського художника, оскільки містить коротку біографію Ван Гога, ключові моменти його життєвого шляху і, звичайно, ілюстрації знакових полотен художника з досить обґрунтованим їх аналізом. Ван Гог – дивна особистість. Нетипова. Так, це саме він відрізав собі мочку вуха після сварки з іншим художником – Гогеном. Саме він добровільно відправився лікуватися в психіатричну лікарню, сподіваючись, що медичне втручання допоможе придушити душевний біль і несправедливість. Саме він за рік до смерті написав автопортрет, якого одні називають портретом безумця, а інші, заглядаючи в повні суму очі, бачать набагато більше.


Генрі Марш «Не навреди. Истории о жизни, смерти и нейрохирургии»
(Эксмо, 2016, пер. Іван Чорний)


07_04_08

Ця книга про життя і смерть, про цю тонку грань. Розповідь про реальні ситуації, що мають місце в житті відомого нейрохірурга. У книзі йдеться про складні психоемоційних станах, переживаннях лікаря і його пацієнтів, безлічі морально-етичних дилем, динаміці думок і станів перед прийняттям рішення про операцію, під час очікування в операційній і т.д. Побудована книга таким чином, що кожна глава являє собою історію про пацієнта і про те, як конкретна операція вплинула на самого Маршу.

У виданні немає гострих сюжетів, тут життя, життя людей, їхні почуття і переживання. Відверта розповідь про реальний світ лікарні, без рожевих окулярів і помилкового оптимізму.

Правда – це життєве кредо Генрі Марша. Місцями шокуюча і неприємна, місцями – радісна і гірка. Це сповідь у всіх її проявах: про те, як Генрі робив пацієнтів щасливими і про свої помилки, які могли коштувати їм життя.


Деніел Сміт «Думати, як Вінстон Черчилль»
(КМ-Букс, 2018, пер. Наталя Мочалова)


07_05_08Книга про, безперечно, найбільш впливового британця ХХ століття. Завдяки Деніелу Сміту і його біографічній роботі кожен дізнається про вирішальні моменти і ключові принципи Вінстона Черчілля, про його життєву позицію і власну філософію, а також про те, як він приймав доленосні рішення і долав невдачі. Книга також є путівником з творчої діяльності колишнього прем’єр-міністра Великобританії: відомі висловлювання, уривки з творів та афоризми. Прочитати біографію буде корисно політикам, політологам, історикам, усім, хто цікавиться життям великих людей. Книга навчить вас мислити так само, як і Черчілль.


Волтер Айзексон «Стів Джобс»
(Брайт Букс, 2011, пер. Н. Гербіш, О. Кравчук, Л. Крупницький, Л. Третяченко-Реннер)


07_06_08Унікальна в своєму роді і, швидше за все, остання офіційна біографія засновника найвідомішої світової компанії Apple – Стіва Джобса. Щоб видати цю книгу, Уолтер Айзексон узяв більше сорока інтерв’ю у самого авторитетного гуру високих технологій, а також опитав близько ста осіб з його близького оточення (друзів, родичів, співробітників). Стів Джобс безперечно є для багатьох ідеалом, адже він зміг зробити наш звичний світ більш комфортним, прогресивним і красивим. Який слід після себе залишив діяч, говорити зайве. А ось дізнатися нові подробиці його життя, які раніше нікому не були відкриті – інша справа. Безумовно, такими повинні бути найкращі біографічні книги.


Джон Д. Рокфеллер «Как я нажил 500 000 000. Мемуары миллиардера»
(АСТ, 2015, пер. В. Классон)


07_07_08У захоплюючій манері викладається життєва історія великого інвестора, бізнесмена, американського підприємця і мецената Джона Рокфеллера. Він – є першим «доларовим» мільярдером в історії людства. У своїй книзі діяч розповідає про свій нелегкий шлях до цього, здавалося, неможливого багатства. Частково відкриває секрет свого успіху. Як відомо, Джон ще з самого дитинства був рішуче налаштований зробити кар’єру і досягти вершин, що і дозволило йому в підсумку реалізуватися. Рокфеллер відкрито говорить про власні закони побудови фінансової імперії і про методи її ефективного управління. Перед вами даний посібник з досягнення цілей від того, для кого бізнес був питанням виховання, порядку і сили характеру.


Скотт Ферріс «Інґа»
(Yakaboo Publishing, 2017, пер. Дмитро Антонюк)


07_08_08Захоплюючий роман про цікаву, неординарну, харизматичну і дуже красиву жінку Інґу. Вона все життя прагнула приєднатися до пригод своїх чоловіків, а замість цього стала найбільшою пригодою в їх житті. Від природи вона була наділена тим магнетизмом, який привертав до неї сильних і перспективних чоловіків ХХ століття (наприклад, А. Гітлера, Г. Герінга, І. Геббельса, Дж. Кеннеді). Інга стане першою красунею Данії, танцівницею, акторкою , журналісткою, однією з найбажаніших жінок минулого століття, але і цього видасться їй замало. Скотту Феррісу вдалося не тільки розкрити характер чарівної датчанки, а й показати всю трагедію окремої особистості. Автор майстерно передав дух епохи і показав всю приховану силу потужних держав, з їх налагодженими системами і структурами.


Дункан Кларк «Alibaba. История мирового восхождения»
(Эксмо, 2016, пер. К. Саричева)


07_09_08Найбільш повне і вичерпне інсайдерське одкровення вчителя англійської мови, який прославився на весь світ, завдяки заснуванню Alibaba Group. Ця історія про Джека Ма і його корпорації, яка заслуговує на те, щоб стояти в одному ряду з такими гігантами, як Walmart і Amazon. Дункан Кларк, з близького оточення Ма, не тільки виклав сухі факти його біографії, починаючи з народження в родині музикантів і закінчуючи звітом про його доходи за останні роки, але також виклав деякі алгоритми роботи інтернет-проекту Alibaba, пройшовся по всіх її етапах росту і розвитку. У книзі показано зростання фірми зсередини, з тими ідеями та секретами, які є частиною життя компанії і її творця.


Лука Кайолі «Криштиану Роналду. Одержимый совершенством»
(Эксмо, 2015, Тетяна Звонарьова)


07_10_08«У світі футболу сьогодні є Роналду і Мессі, а потім всі інші» – сказав не менш культовий німецький футболіст Герд Мюллер. Про другого, зоряного португальця, володаря «Золотого м’яча» і є ця книга. У ній багато фактів з особистого життя Кріса, його спортивної кар’єри, комерційних успіхів і багато чого ще. Кожна нова глава показує популярного футболіста з нового боку. Насправді, Роналду – простий хлопець, який з часом став всесвітньо відомим футболістом, кращим бомбардиром в історії португальської збірної і одним з найдорожчих футболістів планети. Лука Кайолі відкриває не лише гарну картинку заможного життя спортсмена. Перш за все, це багаторічна боротьба з самим собою, травмами, іншими множинними труднощами, що виникають на шляху до досягнення цілі. Безумовно, книга заслуговує бути в топі про найкращі біографічні книги. Це класний матеріал, щоб знайти в собі сили піднятися після важкого падіння.


Джон Кавана «Конор Макгрегор. Жизнь без правил»
(Эксмо, 2017, пер. М. Корольов)


07_11_08

Книга про ще одного великого спортсмена – Конора МакГрегора, чемпіона в змішаних бойових мистецтвах. Книга не менш харизматичного тренера ірландця, Джона Кавана, показує, яким насправді є характер боксера, як він йшов до свого успіху. Вивчаючи біографію, ви також візьмете для себе багато корисних порад і життєвих лайфхаків. Перед вами знахідка натхнення, про різні види проявів боротьби, наприклад власних інтересів проти характеру, численних конфліктів з опонентами і з власними думками. Макгрегор – втілення стійкості духу, сили волі, якостей, маючи які можна досягти чого завгодно.

З цієї книги ви також дізнаєтеся багато цікавого зі світової та ірландської історії розвитку боротьби як виду спорту.


Олівер Сакс «Стрімголов. Історія одного життя»
(Наш формат, 2016, пер. Олена Ломакіна)


07_12_08

Книга для всіх, хто цікавиться психологією, подорожами і життям видатних людей. Своєрідна сповідь сором’язливої від природи людини, яка увесь час знаходилася в пошуку. Сповідь відкрита, правдива, іноді досить відверта: про власну нетрадиційну орієнтацію, про брата-шизофреніка, про пошуки професійної ідентичності, про свою широку лікарську практику і про бажання допомагати людям. А головне, мабуть, про людяність.

Сакс прожив таке життя, яке за насиченістю подіями можна б було розкласти на кілька таких доль. Єдине, чого він боявся – витратити життя даремно. Насправді, книга є підтвердженням того, що більшість страхів людини безпідставні. У цій історії немає ні грама пафосу, зате повно хорошої самоіронії, теплих спогадів про друзів, людей, які зустрічалися на шляху автора, і про те, який слід вони залишили в його долі.


Стівен Фрай «Дури еще хватает. Воспоминания»
(Фантом Пресс, 2015, пер. Сергей Ільїн)


07_14_08Представлена автобіографія Стіва Фрая багата цікавими фактами, унікальними особистостями і тонким гумором. Автор у своїй роботі описує дивовижні історії про власні пригоди в компанії принца Чарльза і принцеси Діани, лондонської поліції, оксфордської професури та інших персонажів. Також кожен зможе ближче пізнати і познайомитися з друзями та родичами пана Фрая. Дана розповідь автором подана гранично чесно і відверто, і якщо десь він і плутається в свідченнях, то це виключно через забудькуватість, а не зі злого наміру. В цілому будьте готові до неймовірних злетів і падінь разом з одним із найчарівніших, дотепних і просто розумних людей нашого часу.


Ольга Кузьменко «Моя дорога птаха. Мамина книжка»
(ВСЛ, 2015)


07_13_08Найкращі автобіографічні книги бувають різні, ця – пронизана непередаваними емоціями нескінченної любові до дитини і невмолимого болю його втрати. Перед вами розповідь Ольги Михайлівни про її улюбленого Андрюшу. Про його народження і загибель. Його злети й падіння. Його дитячі і дорослі мрії, фантазії і цілі. Всі знають Кузьму як людину-батарейку, який заряджав фанатів своєю неймовірно позитивною енергетикою. Завдяки даному виданню кожен побачить зовсім іншого Андрія – сором’язливого хлопця, що ніколи не бився, не любив грати в футбол і не ходив з батьком на риболовлю. Майбутній Скрябін з самого народження був дуже чуттєвою людиною, він ніколи не залишався байдужим до несправедливості і чужого болю. Ці почуття він проніс з собою крізь усе своє життя. З цими почуттями він і пішов … Для всіх поціновувачів творчості Кузьми Скрябіна ця книга до прочитання обов’язкова.


Річард Фейнман «Вы, конечно, шутите, мистер Фейнман!»
(АСТ, 2016, пер. Сергій Ільїн)


07_15_08

На перший погляд, перед вами найкращі книги мемуари одного з найпопулярніших фізиків другої половини ХХ століття Річарда Фейнмана, відомого великими заслугами в галузі фізики, Нобелівського лауреата й учасника Манхеттенського проекту. Однак, з часом, коли ви прочитаєте кілька десятків сторінок біографії, ви побачите більш глибоку її суть.

Перш за все, Фейнман – людина талановита, і в своїй роботі він кидає світло на таємницю власної геніальності. Він любив пожартувати і на життя завжди дивився з гумором. Всі кумедні ситуації, які відбувалися з ним в житті, зібрані саме тут. Читаючи найкращі біографії книги, ви дізнаєтеся, яким було його мислення, історія його відкриттів в галузі фундаментальної фізики, а саме в квантовій механіці. Виявляється, в одних моментах йому просто неймовірно щастило, в інших Річарду допомагали азарт і харизма. Виявляється, і на простих людських якостях можна домогтися небувалих висот! Як? Ось же, ця книга. У ній – всі відповіді.


Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

147 thoughts on “Топ 15 найкращих біографій та мемуарів

    Залишити відповідь