Балет, крадіжка і трохи космосу – собачі справи в книжках-картинках

Про зорі і планети, комети й зодіак,

Про монстрів і драконів, і звісно  про собак.

(Цитата з книжки «Слідча Неллі та книжковий злодій»)

16 лютого за східним календарем починається Новий рік. Рік Жовтої земляної Собаки.

Разом із традицією святкувати «чийсь» новий рік – то півня, то миші, то собаки, ми охоче наповнюємо свята символами: обмінюємося сувенірами, підбираємо подарунок зі змістом.

Коли ж мова йде про книжки, то в цьому році малечу точно є чим порадувати. Можна підібрати історії про собак, як із книжок, що були бестселерами минулих років, так і поцікавитися новинками. Визначне місце в бібліотеках любителів наразі займають «Лессі» Еріка Найта, екранізована «Життя й мета собаки» Брюса Кемерона. Хтось згадує дитинство з історіями «101 далматинець» авторства Доді Сміт, а ми пропонуємо познайомитися із книжками-картинками, які нещодавно вийшли в українських видавництвах. Впевнені, що з такими книжками можна буде наповнити читання символами року аж по вінця.


Якщо вам зручніше слухати, а не читати, тримайте подкаст:


12_3_1_01

«Плутон». Валентина Вздульська


Далекий і близький друг

Уже з першого погляду книжку можна відносити до дрімотливих, до тих, які варто читати перед сном. Бо вже на форзаці можна не мало часу роздивлятися зірочки, космос і планети, а це зі свого боку спонукатиме до тихої довгої бесіди з подальшими роздумами, мріями, солодким сном.

Плутон – це кличка собаки, яка не є головним героєм повісті, але в цьому песикові розчиняється душевний стан хлопця-оповідача. Ось нещодавно собака була другом і опорою – у прямому й  у переносному значеннях, ось лише вчора гарцювала і дзвінком гавкотіла, аж до нестерпного погляду сусідів. А вже сьогодні – тихенько споглядає увіковіченим, завжди розуміючим поглядом із … фотографії.

Головний герой у смутку, переживає втрату друга й ділиться з читачами своєю непростою історією, а ще –  рецептом «одужання».


Історія про зміни, які лікують


Не зважаючи на всю серйозність зав’язки, історія аж ніяк не є депресивною. Імовірніше оповідь відверта й щира, як справжній друг, із яким би говорити й говорити, виговорити втрату…

Книжка зможе витягнути з читачів найтепліші спогади про тих, кого нема поруч, або про тих, кого вже не зустріти зовсім. Будь то улюбленець-тваринка, чи хтось із рідних людей.

Разом із терапевтичною функцією: вивести на-гора несказане, клубок болю й самотності, почуття безвиході й невідворотності при втраті когось, хто був частиною життя, книжка чудово справляється і з іншими завданнями.

Завдяки ілюстраціями Інни Черняк несе естетичну насолоду – від тепла домашніх сцен до дивовиж дитячої уяви про космос. Має помірне й захоплююче інформаційне навантаження. Перегляд телевізора й новин про останні дослідження з космосу вдома – змальована, наче проста сцена, а зміст історії про Плутона вже розширено, бо авторка зачепила цікавинки астрономії.

Також хороше поєдналися «Плутон-собака» і «Плутон-планета». Обоє такі далекі, здалеку холодні і страшнуваті, а зблизька – цілком дружелюбні й готові до контакту.

Родзинкою довідкових даних, виписаних у художній текст є пояснення походження назви планети «Плутон», а ще, повага до альтернативної думки:

Дехто й зовсім планетою не вважа.


З турботою та курс на майбутнє


Водночас у «книжечці-в-ліжечко» романтично розписані взаємини тата й мами хлопчика-героя. Ще досить вдало й актуально підібрані професії батьків. Фізик і астроном. Це ж цікавезно! Нам, наприклад, у школі, явно не вистачало знань про величне розмаїття професійних стежок. Чомусь нас ділили лише на гуманітаріїв та математиків. А, справді, чому так мало астрономії? А чи зовсім нікому біологія не була до вподоби? Мабуть, якби частіше дітям у книжках писали про різні незвичайні професії, то більше б із них знайшли потім справу до душі.

Але найтоншою гранню в сюжеті вигравала історія нової дружби. Неочікувані для хлопця зміни, насправді, були необхідними й неминучими. Нова жива істота, Ванілька, допомогла йому переступити лінію, яка здавалася недоступною.

Можна щиро порадіти, що до теми прощання з кимось рідним, і закінчення чогось звичного, Валентина Вздульська так гарно додала тему пізнання нового, морального дорослішання, і милого розчулення від позитивних змін.

Книжка підійде для терапевтичного читання родинам, котрі мають що згадати зі схожих історій втрати улюбленців. Цікаво буде дітям, які готуються стати господарями й цілим світом для четвероногого друга. Також, очевидно, корисно буде читати дітям, яким доводиться розлучатися з друзями через переїзд чи зміну школи.


Придбати книжку в Yakaboo


12_3_2_01

«Слідча Неллі та книжковий злодій». Джулія Дональдсон


Читати з тваринами та дивитися в корінь проблем

Якщо почитати матеріали про собак-терапевтів, то можна подумати, що вони обов’язково мають бути тихими і спокійними, а якщо їм читають у бібліотеці –  то тим паче. Тож доки дитяча письменниця Оксана Лущевська творить над новою книжкою-картинкою про хвостатих, і розповідає Україні про читання із собаками, видавництво Читаріум і Джулія Дональдсон дуже в тему дарують дітям книжку «Слідча Неллі та книжковий злодій». Про мега активну, швидку, умілу й улюблену собаку хлопчика Пітера, яка обожнює, коли їй читають.

Неллі вправно володіє своїм писком: винюхує все на світі, зазирає кругом, де тільки він влазить і, звісно, розв’язує не легкі задачки по зникненню й походженню. А ще, як у справжнього детектива, у Неллі є чудове хобі. Вона ходить зі своїм другом-господарем у школу, і слухає, як там читають діти.


Нудьгувати не доведеться


Запахи явно відрізняються від домашніх, і від звичних, що вона вже чула під час читання. Аж тут, крім улюбленого запаху книжок, розумаха відчуває ще один: запах книжкового злодія. І не випадково, бо ж одного разу, не встигла зайти Неллі до кімнати, як уже всі дітки були засмученими і зчинили галас: злодій зробив своє діло.

На перший погляд, здається, що сюжет дуже передбачливий і нічого особливого не відбудеться. Звичайно ж Неллі знайде злодія і вкрадені книжки. Але найцікавіше та неочікуване ще попереду.

Неллі, як справжній детектив докопується до найглибших мотивів діяння крадія і … вирішує його проблему!

Книжка підійде дітям, які читають своїм друзям: іграшками, домашнім тваринам. Наочною демонстрацією для діток буде непосидючість і потреба в постійному рухові активних собак. Водночас, книжка пояснює, що собака це помічник і розумна тварина, яка піддається тренуванню і з радістю допомагає.


Зрозуміти замість судити


Найбільше вражає, що Джулія Дональдсон своїм читачам і їхнім родинам доносить дуже пізнавальний посил і чудовий приклад про те, що не можна судити людину виключно за вчинками, про те, що всі дії мають свій мотив, і не завжди він поганий, чи має корінь зла.

«Слідча Неллі» певним чином перевертає уяву дітей про злодіїв, спонукає подумати про причини їхньої поведінки. Ось такий серйозний підсумок для повчальної, і що цікаво – віршованої історії про активну собаку-читаку, яка ще й за сумісництвом є хорошим слідчим:

Чим пахне повітря? Рибою, сіном,

Свіжою піцою, мокрим пінгвіном,

Є злодія запах, і нюх-нюх-нюх

Принадний книжковий улюблений дух!

За мелодійність перекладу читачі будуть вдячними Ані Хромовій, а за динамічні захоплюючі і «вертохвостикові» картинки – художниці Сарі Оґілві. Остання, до речі, народилася в Шотландії, викладала в Школі мистецтв та дизайну Мінеаполіса (США), її роботи були представлені на виставках багатьох країн світу (США, Японія, Польща, Корея, Франція, Канада).


Придбати книжку в Yakaboo


12_3_3_01

«Белла-балерина». Лаура Еймі Гарн


Дива, що творять наполегливість і мрія

Книжка ілюстрована всесвітньо відомою художницею зі львівським корінням – Валерією Соколовою. Її ж історія нагадує дорослу «Сестру Керрі» Теодора Драйзера, але не через прагнення красивого життя й багатства, через відчай у бідності, а за мотивацією досягти мрії, справжньої дитячої мрії.

Белла навчить праці й наполегливості, і доведе, що інакшість –  насправді мильна булька, яка, буває, і замикає тебе у твоєму просторі, та обов’язково й безслідно зникає на безкомпромісному шляху до мрії.

Дуже чітко і зрозуміло побудовано початок історії. Порода собачки характеризується куцими лапами, і, як правило, з такими параметрами в балеті не виступають.

Та Белла, без підтримки батьків і оточена здивованим поглядами, вирішила робити своє. Таким, як Белла, доля обов’язково дарує перший крок назустріч, який ще більше надихає. Собачка говорить із найкрасивішою балериною, із костюмером, і так отримує рекомендацію вчитися в хорошого майстра. Його суворість і вимогливість не зупинили коротеньку.


Лиха біда – початок


Історія добряче продемонструє яким не легким завжди є старт. На які компроміси, можливо, прийдеться погоджуватися тільки заради того, що наближує тебе до мети.

Белла та її мрія – це водночас і розповідь про дорослішання, одне з тих повчань, які говорять про вихід із зони комфорту, про початок самостійного, незалежного від батьків життя.

Авторка зуміла поєднати з історією реалізованої мрії перебіг нелегкого шляху до неї. Беллі, яка прагнула знайти себе в балеті, для цього довелося трохи попрацювати і в іншій сфері, і, звичайно, без упину вчитися, не зупинятися на перших успіхах.

 А потім я стану балериною?

Не відразу. Тобі доведеться добряче попрацювати й багато чим пожертвувати. Будуть спроби, провали й нові спроби.

Маленька собака в балеті – незвична, але не виключена. Книжка добре потренує малят, разом із ними й батьків ширше дивитися на можливості, і не обмежувати насамперед себе самого, відрізняти справжні перепони від стереотипів і надуманих проблем.


Тандем подвійної творчості


Авторка тексту про Беллу – Лаура Еймі Гарн, доречі, крім того, що працювала ілюстраторкою словників, та володіє спеціальністю «графічний дизайнер», сама є засновницею дитячого видавництва “Pretty Please Press Inc”. Літературну освіту здобувала в Колумбійському університеті.

Ілюстратор – Валерія Соколова народилася у Львові в родині архітектора, і наразі вже володіє значною кількості міжнародних нагород за свої ілюстрації, і, також пише книжки для дітей.

Отож, тандем художнього та літературного автора цієї книжки насправді дуже незвичайний. Співпраця жінок вилилася в по-справжньому красиву гармонійну книжку.

Видання підійде не лише дівчатам. Універсальність тексту саме в тому, що задум стосується кожного, хто дуже сильно прагне досягти мрії, хто знає, чи хоче знати, що таке наполегливість.


Придбати книжку в Yakaboo


Читати: Коти, Різдво і легенда про Месію. Друга частина про незабутні книжки до свят з традиційними та альтернативними історіями

Читати: Під подушку сучасним дітям: поєднання традицій і досягнень у святковий вечір

Ірина Варламова
Десь два роки тому в моїх профайлах можна було побачити: юрисконсульт, депутат, помічник керівника... Усе так, певною мірою, і залишається, та зараз моя найголовніша роль - мама. А найбільшим хобі завжди було читання. То ж я заснувала спільноту про читання дітям "Читата: читає мама і тато". Зі своїми дописами можу трапитись вам ще на Барабуці та в блозі Видавництва Старого Лева, у рубриці "Книготерапія" в сумській студентській газеті "Academix". Допомагаю бібліотеці в рідному селі поповнювати фонд та триматися сучасності. Просто так. Мрію відкрити книгарню-кав’ярню з дитячою кімнатою. Мотиваційна література для батьків, дитліт; книги для бізнесу та саморозвитку, історичні романи завжди знайдуться на моїх поличках і сторінках блогу.

11 thoughts on “Балет, крадіжка і трохи космосу – собачі справи в книжках-картинках

    Залишити відповідь