Антон Мартинов для #ПроЧитання: «Дуже цікаво спостерігати за людьми, котрі читають книжки, які ми видали»

Фото: Наш формат

Сьогоднішній герой рубрики — Антон Мартинов — співвласник та директор видавництва «Наш формат». Про улюблені книжки, читацькі звички і новинки Форуму видавців від НФ читайте в інтерв’ю.


Розкажіть про те, як це – бути директором видавництва «Наш формат»?

Бути директором маленького видавництва з великими цілями й проектами – а саме таким є «Наш формат» – це постійно вирішувати цілу низку різнопланових завдань: від упакування замовлень на складі (трапляється й таке) до обговорення редакційної політики видавництва. Це дуже багатогранний досвід.

Але найважливіше, що в мене є можливість працювати з людьми, які сповідують схожі цінності й водночас мають свою аргументовану позицію і думку. Чотири роки ми збирали і будували команду мрії, спільноту людей, з якими можна вирішувати складні задачі і досягати високої мети. Зараз у нас працює близько 35 людей в штаті і ще близько 60 фрілансерів. Одним словом, це дуже цікава робота!

Що ви зараз читаєте? Розкажіть про три останні найцікавіші прочитані книжки.

Це книжка «Як ніколи не помилятися» Джордана Елленберґа, яка нещодавно вийшла друком у «Нашому форматі». Її автор – професор математики – так захопливо пише про цю науку, що ви теж зацікавитеся нею, хай які відносини у вас були з цим предметом у роки навчання. Ця книжка переконає вас, що в повсякденному житті ми стикаємося з математикою значно частіше, ніж нам здається. А головне, ви не просто набудете нових знань, а й навчитеся «користуватися» математикою в різних сферах. Я, наприклад, виніс із неї дещо корисне для ведення бізнесу.

Крім того, нещодавно прочитав біографію Леонардо да Вінчі, над перекладом якої ми вже працюємо. Завжди цікаво читати про життя видатних людей, тим більше якщо це така непересічна особистість, як да Вінчі. Автор книжки – неперевершений біограф Волтер Айзексон, який написав «Інноваторів» та історії життя Стіва Джобса й Альберта Енштейна. До речі, біографія Енштейна теж вийде друком наступного року:)

Крім того, я ж ще читаю дітям… Зазвичай донька просить одне, а син – інше. Доньці з останнього сподобалася книжка «Зубр шукає гніздо», а синові – «Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна» Торбена Кульмана. Ми з дружиною намагаємось привчати своїх дітей до читання.

Де, коли і як ви читаєте?

Зазвичай читаю вдома, розвалившись у кріслі – з вином увечері чи кавою вдень у вихідний. Іноді читаю також у метро. У транспорті мені дуже цікаво спостерігати за людьми, котрі читають книжки, які ми видали.

photo_2016-09-15_17-34-18

Чи є у вас певна система для читання? (Наприклад, зранку тільки нон-фікшн або не менш як 50 сторінок на день тощо.)

Насправді системи немає. Все залежить від настрою. Найчастіше читаю паралельно декілька книжок.

У вас є домашня бібліотека? Скільки у ній книжок?

Точну кількість не рахував. Але декілька сотень книжок точно є.

Які книжки до вподоби більше, електронні чи паперові?

Я багато працюю за ноутбуком, тому читати книжки в електронному форматі мені складно. Люблю папір. Навіть не за запах і тактильні відчуття, як дехто, а за комфорт. І готовий за цей комфорт платити.

Особисто мені не подобаються книжки на білому папері, бо з ним я також постійно працюю в офісі. Я віддаю перевагу книжковому пухкому паперу, що не напружує очі при читанні. Його ми використовуємо у виробництві наших книг.

Розкажіть про декілька книжок, які стали ключовими у вашому житті, які щось змінили?

Це, в першу чергу, книжка «Філософія Toyota» Джефрі Лайкера, у якій розповідається про «систему витягування» на виробництві однієї з найуспішніший автомобільних компаній світу, за допомогою якої ресурси компанії працюють максимально ефективно. Декілька важливих принципів менеджменту дали змогу невеличкій Японії випередити американців у них вдома.

Також важливою для мене стала книжка «Як завойовувати друзів і впливати на людей» Дейла Карнегі. Це визначна книжка про вміння комунікувати з людьми, а також про те, як зберігати спокій. А ще – «Бізнес зі швидкістю думки» Біла Гейтса. Я прочитав цю книжку ще на початку 2000-х років, вона мене дуже вразила і, як мені здається, заклала підґрунтя для системного мислення.

Із художньої літератури сподобався роман «Джерело» Айн Ренд, який ми видали. Він про незламну силу особистості і про те, чому новий Театр на Подолі – це прорив, який не всі ще можуть правильно «зчитати».

У вас є улюблена цитата?

Колеги в офісі жартують, що моя улюблена цитата «Ты, работа, нас не бойся: мы тебя не тронем»!:) Але якщо серйозно, то мені подобаються афоризми Вінстона Черчилля. Зокрема й відома фраза, сказана 1940 року перед парламентом і всією нацією. Він тоді щиро зізнався, що не може запропонувати підданим Його Величності Короля «нічого, крім крові, важкої праці, поту та сліз». Новопризначений прем’єр-міністр закликав британців бути готовими «битися проти жахливої тиранії» до переможного кінця. До речі, і цю книжку про Черчилля ми вже перекладаємо.

photo_2016-09-15_17-34-22

Ви любили читати в дитинстві? Яка книжка була найулюбленішою?

У дитинстві я дуже любив читати газети та журнали. Пам’ятаю, що на уроках у школі читав журнал «Футбол». Мені також подобалися пригодницькі книжки. Наприклад, «Робінзон Крузо» Даніеля Дефо, «П’ятнадцятирічний капітан» Жуля Верна та книжки із гумором та сатирою: «Пригоди бравого вояка швейка» Ярослава Гашека, «12 стільців» та «Золоте теля» Іллі Ільфа та Євгена Петрова.

Яку із книжок востаннє радили другу чи знайомому? І чому?

Поради щодо вибору книжок завжди суб’єктивні й відповідальні. Останніми, які я комусь радив, були три наші книжки: «Сила інтровертів» Сьюзен Кейн, «Джерело» Айн Ренд і «Перемикайся» Маршалла Ґолдсміта та Марка Рейтера. Я раджу саме ці книжки, бо вони захопливо й майстерно написані, і – головне – вони прикладні. Вони мають усі шанси сподобатися людям, які не привчені читати книжки, і можуть заохотити читати більше. А це, насправді, одна з наших цілей – популяризація читання.

У чию домашню бібліотеку вам було б цікаво було зазирнути і чому?

Я б хотів побувати в корпоративній бібліотеці Yakaboo:)

«Наш формат» відомий насамперед як видавець ділової літератури та книжок для саморозвитку. Який найцікавіший нон-фікшн підготувало видавництво до 24-го Форуму видавців у Львові?

Серед нон-фікшн літератури, зокрема, варто відзначити «Мислення швидке й повільне» Деніела Канемана, нобелівського лауреата з економіки. Це видатна книжка про людський мозок, яка на основі досліджень і численних прикладів пояснює, як ми мислимо, і вчить приймати правильні рішення. При цьому написана вона дуже цікаво й доступно.

Також підготували серію книжок для бізнесменів, управлінців та менеджерів усіх ланок. Нарешті українською вийшов «Переможець» Джека Велча, легендарного керівника «Дженерал електрик». У своїй книжці, виданій разом із дружиною, бізнес-гуру ділиться власним досвідом і дає цінні поради, що стосуються як побудови кар’єри, особистісних якостей лідера, роботи в команді, балансування між роботою і життям, так і інших питань, важливих для підприємців та управлінців.

Ну і, звісно, раджу звернути увагу на серію «Історії успіху», яка складається з трьох книжок про видатні компанії. Як кавовій компанії Starbucks удалося досягти такого успіху, незважаючи на кризу та жорстку конкуренцію? Що спонукало засновника Nike ризикнути і побудувати взуттєву компанію, позичивши півсотні доларів? Завдяки чому Toyota має репутацію найуспішнішого виробника у світі? Ці історії не лише захопливі, надихають розвивати власну справу, а й дають практичні поради, які можна застосувати у різних сферах.

До речі, скоро ця серія доповниться четвертою книгою.

А як щодо художньої літератури?

Загалом до Львова веземо 21 новинку, серед яких буде і художня література. Цьогоріч «Наш формат» вперше презентує підліткову книжку – «Багряну королеву» Вікторії Авеярд. Це історія у жанрі фентезі, яка надовго захоплює уяву читача. Тим паче що це перша із серії з чотирьох книжок про фантастичний світ срібних і багряних.

Також знайомимо українського читача із воєнною прозою Кейт Аткінсон – презентуємо роман «Руїни бога». До речі, «Наш формат» готує до друку також і інші книжки цієї письменниці. Коли я вперше прочитав її книжку, здається, «Життя після життя», то був здивований, чому досі ніхто не взявся перекладати цю авторку українською. У Аткінсон неймовірний стиль, який повністю передає перекладачка Ярослава Стріха!

Читати: #ЧитаємоРазом: «Руїни бога» Кейт Аткінсон

Якщо говорити про дискусії та презентації, які підготував «Наш формат» до Форуму видавців, то яку одну подію ви б радили обов’язково відвідати?

Насправді важко відзначити одну подію. «Наш формат» підготував 6 заходів, цікавих як для представників бізнес-середовища, так і для кожної допитливої людини незалежно від фаху та віку. Якщо ж зупинятися на якомусь одному заході, то раджу відвідати презентацію книжки «Плутократи» міністерки закордонних справ Канади Христі Фріланд. По-перше, дослідження суспільної й економічної історії, наведене у книжці, важливе для розуміння сьогочасної нерівності у світі. По-друге, про сучасних багатіїв говоритимуть сильні спікери, яким є що сказати і яких цікаво слухати. Дискусія буде актуальною і жвавою. Не пропустіть:)


Фото надані видавництвом Наш Формат.


Надя Кушнір для #ПроЧитання: «Я прокинулася зранку з дивним відчуттям, що мушу намалювати Гуся»

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Антон Мартинов для #ПроЧитання: «Дуже цікаво спостерігати за людьми, котрі читають книжки, які ми видали»

    Залишити відповідь