Агата Крісті «Вбивство в «Східному експресі»: книжка vs фільм

Фото: Катерини Молочко

Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля вирішило перевидати тітоньку Агату в новому форматі, тож якщо ви не читали класику детективу – це найкращий варіант для знайомства з жанром. Книголюбам, котрі вже знайомі з вусатим бельгійцем, теж не буде зайвим оновити спогади про справу в розкішному потягу. Хоча б для того, щоби порівняти її зі стрічкою, яка саме зараз транслюється на великих екранах України.


10 маловідомих фактів про Агату Крісті


«Східний експрес»


Події роману «Вбивство в «Східному експресі» починаються в… Стамбулі. Так-так, не в «Східному експресі», ба більше – до розкішного потягу читачеві треба буде здійснити подорож ще одним потягом. І тільки після тої мандрівки ми разом з Еркюлем Пуаро зможемо зайняти купе в «Східному експресі». Хто такий Пуаро? По-перше, це не Девід Суше.. на що яскраво натякає нова екранізація. Перед переглядом вам доведеться змиритися з цим. По-друге, це відомий детектив-бельгієць, який тільки-но розкрив справу в Стамбулі й несподівано завершив свій відпочинок. Він дуже поспішає в Англію – термінова й невідкладна справа, самі розумієте.

Як встигнути вчасно? Вихід є – мандрівка в розкішному «Східному експресі». Тут не все просто, але коли твій друг – директор компанії, якій належить потяг, приєднатися до інших пасажирів тобі легше, ніж звичайному пересічному мандрівнику. Де Пуаро, там і пригоди, а вони починаються вже наступного дня. За столик до детектива сідає один із пасажирів і просить бельгійця стати його охоронцем, адже… Чоловік вважає, що його хочуть вбити. О, mon ami, що за дурня? Так подумали ви, я та Пуаро, але наступної ночі чоловіка вбивають.

Тієї ж ночі потяг застряє в заметах снігу і вже ніхто нікуди не їде – приїхали. Тож що сталося з чолов’ягою? Вбивця втік до того, як експрес застряг чи убивця серед пасажирів, їде в одному вагоні з Пуаро? Стоп! Так вони ж не їдуть, вони стоять у сніжних заметах. Отже, цілком можливо, що вбивця… Вбивця хтось із них і він зовсім поруч, і нікуди бігти.

 


Книжка vs фільм


Я люблю Агату, люблю детективи, люблю книжки і скажу чесно – мені сподобалась нова екранізація 2017 року! Так, у неї є свої мінуси, але є і плюси, а якщо порівняти фільм з іншими, що зараз у прокаті, то – оооой, він чудовий.

Сюжет фільму збігається з книжковим, тож тут усі порівняння зведу до плюсів та мінусів екранізації.

Плюси:

  • фільм стильний і яскравий. Так, це чудова картинка і справжня насолода для поціновувачів моди минулих років;
  • більшість незначних змін сюжету (у порівнянні з книжкою) були вдалим рішенням для фільму. Без спойлерів наведу такий приклад: у книжці Пуаро викликає всіх на допит у вагон-ресторан, у кіно – для кожного допиту є нова локація. Думаю, якби не такі маленькі зміни, глядачі заснули б просто в кінотеатрі;
  • актори. Такий зірковий склад міг стати провалом для стрічки, де головних персонажів понад десяток, але не тут. У цьому фільму кожен зіграв свою роль і не перетягнув ковдру на себе.

Мінуси:

  • камерність. Як можна було її прибрати? Деталей не розповім, тож спойлером не рахую ?
  • зміни сюжету, які насправді не змінили нічого. Чому б не показати це, як було в книжці? Якщо що так, що так… Однаково;
  • персонажі. Якщо актори були на висоті, то ось їхні герої… У 30-х чи там 40-х роках лікар афроамериканець? Серйозно?! Не буду перераховувати, але це стосується всіх – зовнішність і вік персонажів фільму змінено, але навіщо? Одна з таких змін стала моїм найбільшим розчаруванням, але яка саме не скажу, бо то буде безжальний спойлер.

Такою була моя думка про фільм. А ваша?


Кому варто прочитати книжку:

  • фанатам Агати Крісті;
  • любителям класичної літератури;
  • тим, хто хоче почитати коротку й цікаву історію.

Кому не варто читати книжку:

  • прихильникам творчості сучасних авторів;
  • тим, хто полюблює екшн;
  • тим, хто не читає детективи.

Схожі книжки: камерна «І не лишилось жодного» (хоча там острів, але бігти теж нема куди) та й загалом усі інші твори Агати Крісті.


Купити книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

11 thoughts on “Агата Крісті «Вбивство в «Східному експресі»: книжка vs фільм

    Залишити відповідь