8 книжок для розуміння фантастики та літератури загалом від Михайла Назаренка

Фото: Helen Jamison / Bartleby & company

Для блогу Yakaboo у рамках лекторію Фантастика // Лекції про читання про книги, які варто прочитати, щоб розумітися на літературі загалом та жанрі фантастика розповідає літературознавець, критик та письменник-фантаст Михайло Назаренко.


1

Юрій Лотман, “Роман О. С. Пушкіна “Євгеній Онєгін”. Коментар”


З цього тексту я би радив почати тим, хто любить питати, навіщо потрібні філологи – все ж і так зрозуміло. “І “Євгеній Онєгін”?” – питаю я. “Так, і він теж”. Ось тоді можна відкривати Лотмана на будь-якій сторінці, щоб дізнатися, скільки смислів приховано в тексті. Йдеться навіть не про реалії далекої від нас культури. Чому роман закінчується саме так? Зараз це не є очевидним. Ми звикли до відкритих фіналів і не пам’ятаємо, що для російської літератури XIX століття фінал «Онєгіна» був революційним. Лотман вчить читати не лише Пушкіна. Він вчить читати. Крапка.

2

Умберто Еко “Шість прогулянок в літературних лісах”


Еко напозір говорить дуже прості речі. Коли я вперше прочитав “Шість прогулянок…”, то спочатку був навіть розчарований. Але почав перечитувати і відмічати все, що мені знадобиться для роботи, і в результаті книга була вся у закладках, тому що Еко поміж наочних прикладів і анекдотичних історій формулює зовсім не очевидні, глибокі твердження так, що вони стають зрозумілими кожному.

3

Михайло Гаспаров “Записи та виписки”


Це такий собі записник філолога, де є спогади, цитати, есе, – а разом вони утворюють цілісний текст, ба навіть цілісну картину світу, і розвертають свідомість читача у правильному напрямку. Книжка Гаспарова буде корисною не лише для любителів літератури, а й для будь-якої мислячої людини.


Письменники, яких варто прочитати, щоб зрозуміти, що таке фантастика


Є багато людей, які не читають фантастику, бо «це ж фантастика»! А “1984” Орвела? Це не фантастика, а антиутопія. “Соляріс” Лема? Не фантастика, а філософська проза. І так далі. Але навіть “Гра в бісер” Гессе – це теж фантастика з моделюванням культури майбутнього, і цей роман за методом нічим принципово не відрізняється від Бредбері чи Уеллса. Окрім тих авторів, які вже є визнаними класиками світової літератури, назву кілька імен, котрі, як мені видається, можуть бути цікавими і важливими для тих, хто фантастику зазвичай не читає.

4

Урсула Ле Гуїн “Ліва рука Темряви”


Американку Урсулу Ле Гуїн вже почали видавати українською: вийшли перші томи циклу про Земномор’я, але залишається не перекладеною її наукова фантастика і перш за все роман “Ліва рука Темряви”, що вирізняється цікавим культурологічним моделюванням і водночас є одним з найкращих романів про кохання, який мені доводилося читати. Про кохання незвичне, фантастичне, трагічне і абсолютно пронизливе.

6

Джон Краулі “Маленький, великий”, тетралогія “Египет”


Твори цього американського автора сподобаються тим, хто любить “Сто років самотності” чи “Маятник Фуко”. Магічний реалізм на межі з фентезі. Поєднання традицій Шекспіра та Льюїса Керолла. Блискуча література. Дуже сподіваюся, що її колись перекладуть українською, хоча це дуже складно, адже у Краулі надзвичайно складний і витончений стиль. Гарольд Блум, один з провідних американських літературознавців, не раз називав Краулі кращим англомовним письменником сучасності. Повірте, навіть якщо це перебільшення, то не істотне.

5

Ніл Стівенсон “Криптономікон”, “Бароковий цикл”, “Анафем”


Величезне п’ятикнижжя – історія західної цивілізації від XVII століття до XX і навіть XXI. Як виник світ, в якому ми живемо? Який шлях веде від Ньютона і Лейбніца до Другої світової війни і сучасних комп’ютерних технологій?.. Це фантастика, але ці романи можна читати, не помічаючи їхньої приналежності до цього жанру. Наскрізний герой книг Стівенсона – безсмертний, він поєднує часи від Англійської революції до революції комп’ютерної. Навіщо це потрібно письменнику, стає зрозуміло лише в п’ятій книзі. Блискуче інтелектуальне чтиво – авантюрні, пригодницькі, науково-популярні, філософські романи. Стівенсон – не лише автор бестселерів, але й один з тих людей, які думають і говорять про важливі, серйозні речі. Про справжнє.


Читати: Володимир Єрмоленко для #ПроЧитання: “Бібліотека – це ніби квиток на кожен день у будь-яку точку світу”

Читати: Фантастичні пригоди людини з марсіанською пропискою

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

31 thoughts on “8 книжок для розуміння фантастики та літератури загалом від Михайла Назаренка

    Залишити відповідь