7 запашних книг про чай і до чаю

“Бувають люди із кави. І також бувають із чаю. Відтак (ці)каві існують. Та поряд них (надзви)чайні”, – вважає письменниця Надійка Гербіш. Сьогодні поговоримо про надзвичайних та про книжки, які найкраще їм пасуватимуть. Про те, як пити чай та про чайну церемонію, про історію та походження, а також просто гарні історії, в яких чайні посиденьки займали геть не останнє місце. Читати як добірку, так і книжки бажано із теплим горнятком надзви(чай)ного напою😉


1

 Какудзо Окакура “Книга чаю” 


У 1906 році японський письменник та мистецтвознавець Какудзо Окакура написав англійською книжку для читання в голос в мистецьких салонах серед західної аудиторії. Книжка майже відразу стала культовою. Робота Окакури є не лише історією чаю, а історією культу цього напою. “Книга чаю” є збіркою роздумів та есе автора впереміш із цитатами східних філософів Конфуція, Лао-цзи, Будди, легендами Японії та Китаю, історіями відомих шанувальників чаю, воїнів та чайних майстрів. Окакура розмірковує про дзен та даосизм, та пояснює, наскільки сильно любов до чаю вплинула на японську культуру та мистецтво. Одна із концепцій японського письменника вплинула на роботи німецького філософа Мартіна Гайдеггера.


2

Макс Фрай “Чайна книга”


Унікальним поєднанням оповідань та рецептів чаю – є книжка улюбленої багатьма письменниці Макс Фрай. Чайна книжка вийшла другою після “кавової”. Але від того не втратила. Письменниця дивувалась, як нікому раніш не приходила в голову ідея – створити збірку історій, в якій би герої пили чай. Але не простий чай, а за вишуканими та запашними рецептами, які й додаються до кожної історії. Для фанів Макса Фрая та чаю – ідеальне поєднання.


3

Грег Мортенсон, Девід Олівер Релін “Три чашки чаю”


До цієї історії чай має дуже побічне відношення, проте в деякому сенсі навіть ключове. Історія Мортенсона не вигадка. Якось він вирішує подолати Еверест на знак пам’яті про свою сестру, дорогою потрапляє в екстримальну ситуацію, а водночас і знаходить сенс життя – у маленькому пакистанському містечку. Саме за традиціями племені балті, члени якого врятували Мортенсона, – випити із незнайомцем чаю не просто формальність: “Коли ти вперше п’єш чай з балті, ти чужинець. Коли п’єш чай вдруге, ти шанований гість. В третій раз ти стаєш родичем, а заради родичів ми готові зробити все, що завгодно, навіть померти.” Книжка розповідає про шлях, який привів Мортенсона до створення однієї із найвідоміших благодійних організацій та побудови 145 шкіл для бідних дітей в Пакистані та Афганістані.


4

Джейн Кемпси “Чай – напій-досконалість”


Насичений гайд для тих, хто любить чай. У книжці авторка розповіла як про історію чаю, так і про різні способи ідеального заварювання напою. Також у ній йде мова про користь та лікувальні властивості трав’яних чаїв. Основна теза книжки – “чай – це один із найпопулярніших напоїв, проте більшість, хто його вживає, заварює його неправильно”. Книга є зібранням практичних та надихаючих порад, а також екскурсом в історію запашного напою.


6

Милорад Павич “Пейзаж, намальований чаєм”


Чай у книжці сербського постмодерніста Милорада Павича виконує атмосферну роль. Белград та таємниці, кохання та розставання, записки та листи – це все дуже типове для чарівної прози Павича. Історію, яка балансує на межі вигадки та сну, можна читати із будь-якої сторінки. Сподобається шанувальникам вигадливих кросвордів та чаю з екзотичними ароматами. Шукачам зрозумілих сюжетів краще проходити повз;)


5

“Велика книга чаю”


А якщо душа прагне справжньої, змістовної, ілюстрованої енциклопедії – тут допоможе “Велика книга чаю”. Французькі автори на чолі із Джонатаном Расіном у ролі редактора не обмежували лише історією та практичним застосуванням чаю. У книзі ви знайдете: про кожну із найвідоміших країн, в якій вирощують чай, а це Китай, Японія, Тайвань, Шрі-Ланка, Непал, В’єтнам та ПАР. Про те, як ґрунт та клімат кожного регіону впливає на смак напою. Про унікальні способи приготування напою в різних країнах, про найвідоміші та найцікавіші сорти чаю, а крім способів заварки, ще й дізнаєтесь в яких інших стравах використовують чай. А наприкінці корисна табличка із 35 видами чаю та їхнім біохімічним складом.


7

Льюїс Керрол “Аліса в Країні Чудес”


Справжню чайну мандрівку варто закінчувати ідеальною чайною церемонією! Жартуємо, можливо не ідеальною, але найбільш цікавою в історії літератури. Чаювання дівчинки Аліси та Капелюшника із не менш відомими особами цієї надзвичайної історії надихне на не одну запашну чашку чаю. А для когось можливо і стане першопричиною любові до цього напою.

Приємного чаювання!


 Читати: Солодке читання: 10 шоколадних книжок

Читати: 10 нетипових книг про любов, які вас здивують

Читати: 30 новинок січня від українських видавництв

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

30 thoughts on “7 запашних книг про чай і до чаю

    Залишити відповідь