7 способів облаштувати домашню бібліотеку

Ілюстрація: themorethatyouread.tumblr.com

Звісно, завжди можна розставити книжки за алфавітним порядком за назвою чи автором. І це найбільш нормальний шлях. Але чи не виглядає це старомодним? Авторка видання Bookriot пропонує сім ненудних способів, як розмістити книжки у домашній бібліотеці.

Більшість людей йдуть традиційним шляхом – обирають тему. Наприклад: поличка для класичної літератури, нон-фікшину, для натхнення тощо. Але і цей шлях теж є не достатньо зручним. Якщо вашою поличкою користуються інші, то їм не завжди буде легко збагнути вашу логіку. Дизайнери та візуали надають перевагу “кольоровому” методу – розташовують книжки за кольорами. Але й тут є питання. Часом серії книжок мають різні кольори. Так втрачається логіка, і починається хаос.

Тож, питання залишається актуальним, як організувати свої книжки?

Heraldic Mielie pattern over bookshelf from Quagga Fabrics & Wallpapers.:
pinterest.com

За висотою.  Це на перший погляд звучить смішно, особливо для тих, хто працює із дизайном книг та арт-виданнями. Для поезії та п’єс маленький розмір є ознакою стилю.  На певний поличках (наприклад в IKEA) не береться до уваги відмінність у розмірах книжок. Часом ви можете розташовувати книжки за кольорами, але є певні книжки, які не будуть пасувати до жодної полички, а деякі будуть губитися на фоні інших. Тож часом висота має сенс.

Результат пошуку зображень за запитом "Old Dewey Decimal"
bradleybeachlibrary.blogspot.com

Десяткова класифікація Дьюї. Класична система класифікації книжок, із якою добре знайомі у бібліотеках. Теоретично, якщо за нею класифікувати книжки, то ніколи нічого не загубиш. Вона швидша у використанні, ніж за алфавітом. Проте потрібні будуть наліпки на книжки.  За цією системою книги класифікуються за номерами. Наприклад, усі книжки із філософії та психології мають маркер 100, релігія – 200, література художня – 800 і т. д.

Результат пошуку зображень за запитом "The seven basic plots"

Сім базових сюжетів. Крістофер Букер у 2004 році видав книжку із класифікацією усіх можливих сюжетів на сім категорій: боротьба із монстром, від бідного до багатого, квест тощо. Якщо ви довіряєте теорії Юнга, можете розташувати книжки за нею. Проте деякі письменники не люблять спрощувати, тому це може бути складним завданням.

DIY kids book bin make it easy to browse through books:
thislittlestreet.com

За зручністю. Це має сенс, якщо у вас вдома є декілька читачів. Наприклад, дитячу поличку варто розташувати знизу. Для підлітків десь посередині, дорослі – найвище.

За частотою читання. Як щодо того, щоб зробити шкалу? Чи варто соромитись того, що “Грона гніву” Джона Стейнбека були прочитані ще в школі, але досі лишаються найбільш улюбленою книгою та перечитуються регулярно? У цьому поділі буде поличка із ще не прочитаними книжками, які будуть мріяти потрапити на першу поличку. Але тут питання ще в тому, навіщо зберігати вже прочитані книжки у великих кількостях, якщо їх можна позбутися, подарувавши другу.

color me happy globe i spy diy / sfgirlbybay:
sfgirlbybay / victoria smith

Сентиментальна поличка. Це виглядає недоречно, але все таки має сенс. Якщо ви розташуєте книжки за емоційним ставленням, буде можливість позбутися тих книжок, які не викликають у вас емоцій.  У вас є збірка оповідань, яку ви придбали випадково і ніяк не можете її прочитати? Можливо, настав час подарувати її комусь, хто більше любить короткі історії.

Читати: 5 українських книжкових блогерів та їхні домашні бібліотеки

За прихильністю. У цій класифікації теж є підводне каміння. Вона потребує рішучості. Звичайно, є книголюби – шанувальники цієї системи. Часом, нам більш подобається те, про що книжка, ніж її стиль, чи навпаки. Як тут бути? Або якщо книжки – це лише витвір мистецтва? Якщо ви одного разу це зробите, то далі система буде підпорядковуватись вашим улюбленцям.

Джерело: The Bookriot

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

10 thoughts on “7 способів облаштувати домашню бібліотеку

    Залишити відповідь